Samarbejde med hyrder om at redde et af verdens smukkeste rovdyr

Forfatter billede

Med deres store viden om naturen er de lokale nomadefolks indsats afgørende for at bevare den truede sneleopard i Asiens fjerne bjergegne og sikre dens levevilkår i flere lande, skriver WWF Verdensnaturfonden på sit website onsdag. 

Et af sneleopardens vigtige levesteder er de forfrosne bjergområder i nationalparken Khar Us Lake i det vestlige Mongoliet.

En tidlig morgen leder nomadehyrden Byambatsooj sine dyr gennem en dal i det bjergrige område. Set udefra kunne man tro, at han var faret vild eller blot vandrede tilfældigt rundt, men Byambatsooj kender bjerget og dets dyre- og planteliv ud og ind. 

Det er netop Byambatsoojs nære kendskab til den unikke natur, der gør ham og andre nomadefolk særligt værdifulde i arbejdet for at bevare det område, som de deler med sneleoparder og andre truede arter.

Fotofælder med i indsatsen

Regionen i det vestlige Mongoliet har noget af verdens hårdeste vintervejr. Både lokalbefolkningen og vildtet, heriblandt sneleoparden og dens byttedyr, er hårdt pressede af klimaforandringerne og de lange isvintre.

For at beskytte sneleoparden og dens økosystem har WWF startet et program, hvor lokale hyrder bliver trænet og udstyret til at indsamle data om sneleoparden og dens levevis. Det bliver gjort ved hjælp af fotofælder, som giver vigtig viden om bestanden af sneleoparder, deres færden og hvilke dyr, de jager.

Fotofælderne har den fordel, at de kan overvåge ét sted i flere måneder af gangen. 

Byambatsooj er ansvarlig for at indsamle og varetage data fra syv fotofælder i området, samt sikre at kameraerne virker, som de skal.

Informationerne er også vigtige for nomaderne, da de hjælper WWF med at studere sneleoparderne og udvikle metoder til at undgå, at de store og sky rovkatte jager hyrdernes dyr.

Siden Byambatsooj begyndte at indsamle billeder af sneleoparden, er han blevet endnu mere motiveret til at beskytte dem.

“Vi jager aldrig sneleoparder, heller ikke når de angriber vores dyr”, siger Byambatsooj og tilføjer: 

“Vi er meget glade for at blive involveret i dette projekt, og vi gør alle en indsats for at sikre, at fotofælderne virker”.

Lokalt samarbejde er vejen frem

Læs videre på http://www.wwf.dk/?9720/Samarbejde-med-hyrder-kan-redde-sneleoparden

Aldrig angrebet mennesker

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Der er flere aktører, som hjælper sneleoparden. En af de mest aktive er amerikanske Snow Leopard Trust – se meget mere på deres flotte website på http://www.snowleopard.org

NGOen bistår bl.a. nomadefolk med at afsætte deres produkter, såsom strikvarer og anden hjemmesyssel på det vestlige marked mod at de indgår en kontrakt om at beskytte leoparden. I kontrakten ligger tillige erstatning for nedlagte husdyr.

Nomadefolkene hader ikke “bjergspøgelset”, som den langhårede store kat også benævnes, bl.a. fordi den angiveligt aldrig har angrebet mennesker.