• 10 måneder siden

  • 10:57

    Fedme er den største dræber i Stillehavslandene

    Skrevet af Laurits Holdt

    Blandt indbyggerne i Stillehavslandene er fedme blevet den største trussel mod sundheden. Ud af de ti lande i verden, hvor andelen af befolkningen, der er overvægtige er størst, ligger ni i Stillehavsregionen. Det skriver Radio New Zealand.

    Amerikansk Samoa, der ligesom eksempelvis Puerto Rico er en del af USA uden at være en delstat, er den mest overvægtige nation i verden. Lige efter kommer Tonga, som har den største andel af overvægtige kvinder – 80 procent. Udviklingen skyldes i høj grad indtag af sodavand og forarbejdede fødevarer.

    Overvægt er den største dræber blandt regionens indbyggere, og i Tonga skyldes 70 procent af alle dødsfald ikke-smitsomme sygdomme – og de fleste af dem er relateret til overvægt, skriver mediet.

    Ifølge et studie i det medicinske tidsskrift The Lancet er flere end én milliard af verdens indbyggere overvægtige i dag.

  • 9:55

    Krigen er slut i Etiopiens Tigray-region, men hungersnød truer

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Ifølge vurderinger foretaget af FN-agenturer, ngo’er og de regionale myndigheder, som nyhedsbrureauet AP har set, har den vedvarende usikkerhed i Etiopiens nordlige Tigray-region betydet, at kun 49 procent af Tigrays landbrugsjord blev dyrket i løbet af sidste år.

    Høsten i disse områder var på grund af tørke kun 37 procent af det forventede, og i nogle områder blot to procent, lød det i vurderingen.

    Den dårlige høst har fået Tigrays lokale myndigheder til at advare om en “øjeblikkelig hungersnød”, der kan matche hungersnøden i 1984-5, som dræbte hundredtusindvis af mennesker i det nordlige Etiopien, medmindre bistanden bliver skaleret op.

    Indtil underskrivelsen af ​​en fredsaftale i november 2022 var regionen plaget af en voldelig krig mellem føderale tropper og regionale styrker, der var loyale over for regionens nu fordrevne regeringsparti. Konflikten kostede over 100.000 civile livet.

    Måneder efter konfliktens afslutning stoppede FN og USA fødevarehjælpen til Tigray på grund af et massivt tyveri af det korn, som blev leveret i humanitær hjælp.

    Læs også: Etiopien: Videre ad vejen mod statskollaps?

  • 10 måneder siden

  • 14:15

    Prognose: Niger vil have Afrikas højeste vækstrate i 2024

    En ny rapport fra den Afrikanske Udviklingsbank (ADB) spår, at Niger i Vestafrika, et af verdens fattigste lande, vil have den højeste vækstrate på kontinentet i 2024. Det skriver den franske avis Le Monde. Ifølge rapporten vil landets BNP vokse med 11,2 procent i 2024, efter en vækst på 4,3 procent i 2023. Desuden vil elleve af de tyve lande med den stærkeste økonomiske vækst i verden i 2024 være afrikanske.

    Dette sker på trods af, at landet de seneste syv måneder har været pålagt økonomiske sanktioner fra den økonomiske sammenslutning af vestafrikanske lande (ECOWAS) efter et statskup i juli. Sanktionerne er netop blev løftet.

    Vækstprognosen hviler dog på en række hypotetiske antagelser, såsom at udenlandske investeringer vender tilbage til landet efter sanktionerne, og at eksporten af olie stiger fra nuværende 20.000 tønder per dag til 90.000.

    Ikke desto mindre advarer økonom Emilie Laffiteau om, at ”det altid er lettere at skabe vækst, når udgangspunktet er lavt.” Ifølge hende vil væksten ikke nødvendigvis have nogen indflydelse på landets udvikling på sigt eller nogen positiv effekt for befolkningen. Dette skyldes, at der er en stor uformel sektor i landet, så pengene fra eksport gavner en lille elite. Niger er for eksempel verdens fjerdestørste eksportør af uran, men eksporten står kun for 6,52 procent af statens indtægter.

  • 13:30

    Mere end 280 skolebørn kidnappet i Nigeria

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Mere end 280 nigerianske skoleelever er blevet bortført i den nordvestlige by Kuriga, fortæller de lokale myndigheder ifølge BBC.

    Øjenvidner fortæller, at snesevis af bevæbnede mænd på motorcykler kørte gennem skolen. De bortførte børn er mellem otte og 15 år samt en enkelt lærer.

    Problemet er ikke nyt i det nordvestlige Nigeria, hvor hundredvis af mennesker i de seneste år er blevet kidnappet, ofte med kravet om løsepenge tilgengæld for at befri ofrene igen. Der er dog ifølge BBC sket en reduktion i bortførelserne af ​​børn i løbet af det seneste år indtil denne uge.

    Torsdagens angreb skete i et område kontrolleret af Ansaru, en udbryderfraktion af den islamistiske terrorgruppe Boko Haram, som kidnappede mere end 200 skolepiger fra byen Chibok i 2014. Massebortførelsen blev fulgt op af en massiv kampagne under hashtagget #bringbackourgirls med blandt andre den daværende amerikanske førstedame, Michelle Obama, som aktiv.

    I et forsøg på at dæmme op for Nigerias lukrative kidnapningsindustri blev en kontroversiel lov indført i 2022 i landet, der har gjort det til en forbrydelse at betale løsesum. Den har en fængselsdom på mindst 15 år, men ingen er nogensinde blevet anholdt.

    Tidligere i år afviste familien til en søskendegruppe, der blev kidnappet i hovedstaden Abuja, en politierklæring om, at sikkerhedsstyrkerne havde reddet pigerne, og sagde, at de ikke havde andet valg end at betale løsesummen.

  • 10 måneder siden

  • 15:01

    Liberia vil oprette krigsforbryderdomstol

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Tyve år efter den blodigste konflikt i det vestafrikanske land, har Liberias parlament stemt for oprettelsen af en krigsforbryderdomstol.

    I 1989 udbrød der en voldsom borgerkrig, der først sluttede i 1996. Derefter udbrød der i 1997 endnu en borgerkrig, som sluttede i 2003. Den første borgerkrig var en kamp mellem forskellige væbnede grupper, mens den anden var en kamp mellem præsident Charles Taylor og hans modstandere. De to borgerkrige havde frygtelige konsekvenser for landet og det liberianske folk, herunder massakrer, voldtægt og brugen af børnesoldater.

    Derfor har landets sandheds- og forsoningskommission anbefalet, at der bliver oprettet en særlig domstol til at retsforfølge dem, der er anklaget for at begå krigsforbrydelser. Det skriver Africa News.

    Forslaget om at oprette domstolen blev fremlagt af præsident Joseph Boakai, og blev støttet af 42 ud af 72 medlemmer af parlamentet. Forslaget bliver implementeret, hvis senatet godkender det.

  • 13:21

    Senegals regering fremrykker udskudt valg til marts

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Efter måneders usikkerhed og protester ser det nu ud til at senegaleserne alligevel skal til stemmeurnerne i marts.

    Den siddende præsident Macky Sall udskød ellers tidligere på året valget, der skulle være afholdt 25. februar. Det pustede luft i senegalesernes frygt for at præsidenten ville forsøge at tiltuske sig en tredje præsidentperiode, hvilket vil være et brud på landets forfatning.

    Men der er stadig en vis forvirring om den præcise dato for afstemningen i første runde af præsidentvalget.

    Mens præsident Macky Sall annoncerede at valget vil blive afholdt 24. marts, har Senegals øverste forfatningsorgan udtalt, at det skal finde sted den 31. marts, skriver France 24.

    Uanset hvad, vil valget ske inden Salls mandat slutter den 2. april, hvilket har været en af de vigtigste årsager til uroen i landet de seneste måneder, som blandt andet har resulteret i voldelige sammenstød mellem demonstranter og myndigheder med flere dræbte til følge.

    Læs også: Senegal, Vestafrikas demokratiske bastion, vakler

  • 11:57

    Otte ledere af Det Muslimske Broderskab dømt til døden i Egypten

    Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

    Otte ledere af bevægelsen Det Muslimske Broderskab, herunder dens 80-årige øverste leder Mohammed Badie, blev forleden dømt til døden af en egyptisk specialdomstol. Det skriver France24.

    De var tiltalt for vold efter afsættelsen af den folkevalgte, islamistiske præsident Mohamed Morsi i 2013. Her kuppede nuværende præsident Abdel Fattah al-Sissi sig til magten og afsatte Morsi, der to år tidligere var blevet valgt ved frie, demokratiske valg i kølvandet på Det Arabiske Forår i 2011.

    Siden da er tusindvis af medlemmer af Det Muslimske Broderskab blevet idømt fængselsdomme og andre er gået i eksil. Flere af bevægelsens ledere, herunder tidligere præsident Morsi, er døde i fængsel.

    Broderskabet blev grundlagt i 1928 i Egypten og har siden spredt sig ud over landets grænser. Partiet har længe været den vigtigste oppositionsbevægelse i Egypten. Siden magtovertagelsen har al-Sisi ført en voldsom undertrykkelse af oppositionen og Det Muslimske Broderskab er blevet forbudt i landet.

    I 2022 var Egypten ifølge Amnesty International nummer fire på listen over lande, der henretter flest mennesker. Samme år afsagde landets dommere 538 dødsdomme, det højeste officielle kendte tal i verden.

    Se også: Explainer: Fra revolution til militærregime, hvor står Egypten i dag?

  • 10 måneder siden

  • 13:26

    Fire filippinere såret efter ny kollision i det Sydkinesiske Hav

    Skrevet af Søren Steensig

    To skibe fra de filippinske og kinesiske kystvagter kolliderede tirsdag nær revet Second Thomas Shoal i det Sydkinesiske Hav. Begge lande gør krav på havområdet, og der har de seneste år været flere sammenstød mellem skibe fra de to nabolande på hver sin side af havet. I tirsdagens kollision kom fire filippinske sømænd til skade, skriver AP.

    Ifølge filippinske myndigheder blokerede skibet fra den kinesiske kystvagt og flere andre skibe for de filippinske kystvagt og nogle fragtskibe. Kineserne skulle ifølge filippinerne have sejlet faretruende tæt på dem, hvorfor de endte med at støde ind i to fillippinske skibe.

    Læs også: Fjerne fejder i fremmed farvand? Hvorfor Danmark bør kunne vise flaget i det Sydkinesiske Hav

    Talspersoner fra de kinesiske myndigheder har ikke udtalt sig lige så deltajeret om forløbet, men de beskylder de filipinske fartøjer for at trænge ulovligt ind på kinesisk territorium og hævder, at ét af de filippinske skibe påsejlede et kinesisk fartøj.

    Sammenstøddet skete, mens flere ledere fra sydasiatiske lande – heriblandt Filippinernes præsident, Ferdinand Marcos Jr. – sad til ASEAN-Australia Special Summit, hvor den boblende konflikt i det Sydkinesiske Hav var et af talepunkterne på topmødet. I beslutningspunkterne hedder det, at ASEAN-landene fortsat “holder tæt øje” med regionen og “opfordrer alle lande til at udvise selvbeherskelse” for at “undgå handlinger, der kan øge risikoen for ulykker”.

  • 10:23

    København og Johannesburg indgår samarbejde om vand

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Københavns Kommune styrker det internationale samarbejde og indgår en ny samarbejdsaftale med Johannesburg i Sydafrika. Med samarbejdet vil København dele viden om blandt andet klimatilpasning og dermed bidrage til håndteringen af klimaudfordringerne i Johannesburg.

    I Johannesburg er der sket en stigning i antallet af oversvømmelser, som blandt andet skyldes mere ekstreme regnmængder. Byerne skal derfor samarbejde om en række pilotprojekter, der skal forbedre regnvandshåndteringen i Johannesburg.

    Derudover har samarbejdet fokus på at løse de store udfordringer med mangel på drikkevand i Sydafrika. Det gælder blandt andet om at se på mulighederne for grundvandsudvinding og ikke mindst at minimere lækager i vandforsyningen i Johannesburg, som forårsager, at byen hvert år taber op mod halvdelen af sit vand.

    Samarbejdet sker under Udenrigsministeriets ordning for strategisk sektorsamarbejde. Derudover er begge byer med i det internationale bynetværk C40, som også vil bidrage med videndeling i projektet.

  • 10 måneder siden

  • 11:46

    Iran: Højeste antal henrettelser siden 2015

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Iran henrettede sidste år 834 mennesker, og det er det højeste antal henrettelser siden 2015. Sådan lyder det i en rapport fra menneskerettighedsorganisationerne Iran Human Rights og Together Against the Death Penalty (ECPM).

    Antallet af henrettelser er det højeste antal på et enkelt år siden 2015, hvilket er en stigning på 43 procent i forhold til 2022. I to årtier har landet henrettet mere end 800 mennesker, mens der i 2015 blev henrettet 972. Det skriver France24.

    I 2022 fik Iran international opmærksomhed da store demonstrationer brød ud efter drabet på 22-årige Mahsa Amini 16. september.

    Læs også: Store protester i Iran: Oplever iranerne lige nu et George Floyd-øjeblik?

    Mindst 22 kvinder blev henrettet i kølvandet på drabet – det højeste tal i det seneste årti, ifølge rapporten.

  • 11:21

    Lars Løkke rejser til Sydafrika og Etiopien

    Skrevet af Laurits Holdt

    Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen besøger i de kommende dage to af Afrikas toneangivende lande, Sydafrika og Etiopien. Besøgene er en del af regeringens bestræbelser på at opbygge tættere partnerskaber med lande i Afrika, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

    ”Vi har brug for at arbejde tættere sammen med vores afrikanske partnere, hvis vi skal løse klimakrisen, migrationspres og andre store fælles udfordringer. Samtidig er flere afrikanske lande centrale geopolitiske aktører, og vi har en klar interesse i at opbygge tættere bånd. Det gælder i høj grad Sydafrika og Etiopien. Det er tredje gang, jeg rejser til Afrika efter godt et år på posten som udenrigsminister. Det er ikke tilfældigt, for vi bliver nødt til at lytte mere til de afrikanske landes ambitioner og bekymringer, hvis vi skal tage vores samarbejde til et nyt niveau,” lyder det fra udenrigsministeren.

    Første stop på turen er Sydafrika, hvor udenrigsministeren skal mødes med den sydafrikanske udenrigsminister Naledi Pandor og danske virksomheder, som er til stede i Sydafrika. Ministeren skal også mødes med unge sydafrikanere, som ønsker, at landene i Afrika, Asien og Latinamerika får en større international stemme.

    Senere på ugen fortsætter rejsen til Etiopien, hvor Lars Løkke Rasmussen skal møde sin etiopiske kollega, udenrigsminister Taye Atske Selassie. Her skal han også mødes med højtstående repræsentanter for Den Afrikanske Union, som har hovedsæde i den etiopiske hovedstad Addis Ababa.

  • 10 måneder siden

  • 16:46

    Valgdeltagelse i Iran er historisk lav, mens konservative dominerer

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Stemmeoptællingen er i gang efter det iranske parlamentsvalg fredag 1. marts, og en række konservative politikere dominerer valget. Dog ser valgdeltagelsen ud til at sætte bundrekord.

    Kun 41 procent af de stemmeberettigede iranere, som svarer til lidt over 25 millioner mennesker – landet har i alt omkring knap 90 millioner indbyggere – afgav deres stemme til parlamentsvalget i fredags – det laveste tal siden den islamiske revolution i 1979. Præstestyret har ifølge CNN forhindret 12.000 kandidater i at stille op til valget. Desuden har flere iranske regeringskritiske aktivister opfordret til at boykotte valget.

    Irans indenrigsministerium har offentliggjort, at præsident Ebrahim Raisi er blevet genvalgt som et af de 88 medlemmer af det såkaldte ekspertråd – et kongress-lignende råd bestående af højtstående religiøse ledere. Iranske konservative vinder størstedelen af pladserne i parlamentet, ifølge Al Jazeera.

    Valget er det første valg siden uro og demonstrationer efter drabet på den 22-årige kurdisk-iranske kvinde Mahsa Amini, som døde 16. september 2022.

  • 15:34

    Kenyanere rejser sag mod ananasplantage for tortur og drab

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Menneskerettigheds-organisationer anklager multinational producent i ananas-branchen for tortur og drab efter mordet på 32-årige Francis Kilule.

    Den 21. december forsvandt Kilele, og hans familie og venner brugte flere dage på at lede efter ham. Juleaften fandt de hans lig på ananasplantagen Fresh Del Monte, og i slutningen af december lagde en gruppe menneskerettigheds-organisationer på vegne af 10 mennesker sag an mod ananasplantagen. Det skriver OCCRP, en platform for nyheder og undersøgende journalistik om organiseret kriminalitet.

    Anklagen lyder at flere personer er blevet voldtaget, tortureret og dræbt på Fresh Del Monte, og at de voldsomme episoder skyldes virksomhedens manglende vilje til at træne deres sikkerhedsvagter. Kilele var en af de fire mennesker, som forsvandt over juleperioden, da de angiveligt trængte ind i plantagen for at stjæle ananas.

    Fra Fresh Del Monte lyder det, at organisationerne ikke kan rejse sag mod dem, da deres hovedkvarter er i udlandet. En talsperson for virksomheden har dog senere meldt ud, at dets datterselskab, Monte Kenya, vil håndtere sagen.

  • 14:49

    Javier Milei i årlig tale til nationen: ”klar til konflikt”

    Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

    Den ultraliberale argentinske præsident Javier Milei holdt i fredags sin første årlige tale til nationen. Her sagde han, at han var fast besluttet på at gennemføre sine reformer ”med eller uden politisk støtte” og advarede det argentinske parlament om, at han er ”klar til konflikt”. I februar blokerede parlamentet et af Mileis omfattende forslag til en økonomisk reform. Det skriver BFMTV

    Den politiske outsider og økonom, der betegner sig som selv som ”anarcho-kapitalist”, tiltrådte i december som ny præsident i Argentina midt i en omfattende økonomiske krise. Inflationen, som allerede lå på 250 procent inden Mileis indsættelse steg yderligere efter, at han devaluerede den nationale valuta, pesoen, kraftigt i december. Fattigdomsniveauet er nu oppe på 60 procent, skriver Reuters.

    Billeder af Milei gik verden rundt, da han under sin valgkamp sidste år turnerede rundt i landet med en motorsav, som skulle symbolisere sine planer om at skære de offentlige budgetter helt ind til benet. Han optrådte desuden udklædt som superhelt ved flere vælgermøder.

  • 13:35

    Undtagelsestilstand i Haiti efter fangeflugt og ny aftale om hjælp

    Skrevet af Søren Steensig

    Myndighederne i Haiti har erklæret tre dages undtagelsestilstand og udgangsforbud, efter kriminelle bander stormede to af landets største fængsler og befriede op mod 4.000 indsatte. Landets finansminister, Patrick Boisvert, lover ifølge The Guardian, at ordensmagten vil “bruge alle lovlige midler, de har til rådighed” på at fange de undslupne kriminelle og håndhæve udgangsforbuddet.

    Læs også: Haiti har gennemlevet sit værste år i seks årtier

    Boisvert er midlertidigt overhoved for Haitis midlertidige regering, mens præsident Ariel Henry er i Kenya, hvor han fredag 1, marts underskrev en ny aftale med det afrikanske land om at sende en mission med politibetjente til den voldsplagede nation i Caribien. Bander – ofte med politiske forbindelser – har siden mordet på præsident Jovenel Moïse i 2021 lagt Haiti i et kvælertag og kontrollerer nu op mod 80 procent af hovedstaden Port-au-Prince.

    Læs også: Haitianerne tror ikke på international mission som landets redningskrans

    Skyderier og vold har præget weekenden i særligt Port-au-Prince efter fredagens fangeflugter. Bevæbnede mænd affyrede skud ved den internationale lufthavn og satte ild på en politistation i hovedstadens centrum. Bandelederen Barbecue, der er tidligere elite-politibetjent, har i en video taget ansvar for fangeflugten og angrebene. Han siger, at bandernes mål er at tage politichefen til fange og forhindre præsidenten i at vende tilbage til Haiti.

  • 10 måneder siden

  • 12:59

    Ex-militsleder skal betale kr. 390 mio. i kompensation til ofre

    Skrevet af Laurits Holdt

    Daniel Ongwen fra Uganda, som i februar 2021 blev dømt til 25 års fængsel ved Den Internationale Straffedomstol for sin rolle i oprørsbevægelsen Lords Resistance Armys hærgen, skal betale knap 52.429.000 euro (391 millioner kroner) i kompensation til ofrene. Det meddelte domstolen onsdag.

    Han er dømt for 61 forbrydelser, herunder drab og voldtægt begået af militssoldater under hans kommando, som er blevet begået i årene 2002 til 2005. Nogle af forbrydelserne er blevet kategoriseret som forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

    Kompensationen skal gå til kollektive, lokalt baserede tiltag med fokus på blandt andet rehabilitering. 49.772 ofre skal desuden hver have en symbolsk kompensation på 750 euro.

    Der er ingen mulighed for, at han selv kan betale det enorme beløb, skriver domstolen. Derfor opfordrer dommerne til at fonden, der er oprettet til netop at betale kompensation til ofre og efterladte efter krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, Trust Fund for Victims, træder til med midler og fundraising for at skaffe de nødvendige penge.

    Daniel Ongwen, der afsoner sin dom i et norsk fængsel, blev selv kidnappet af Lords Resistance Army og sat til at begå grusomheder som børnesoldat. Med tiden steg han i graderne og endte som en af bevægelsens ledere.

  • 8:14

    EU-trænet politistyrke bekæmper demokratibevægelse i Senegal

    Skrevet af Sven Johannesen

    En senegalesisk politistyrke, finansieret og uddannet af EU til at bekæmpe terrorisme, er blevet brugt af styret til at slå voldeligt ned på demonstranter.

    Egentlig skulle politistyrken, som hedder GAR-SI, være placeret ved grænsen til Mali, hvor den skulle bekæmpe kriminalitet og menneskesmugling.

    Men i stedet er styrken ved flere gange blevet indsat mod tilhængere af oppositionslederen, Ousmane Sonko.

    Det fremgår af en fælles afdækning mellem Al Jazeera English og porCausa Foundation. Afsløringen vækker kritik hos Amnesty International i Vestafrika. EU oplyser, at man ikke har kendskab til, at GAR-SI er blevet misbrugt. Samtidig afviser den spanske indenrigsminister, at GAR-SI, der blandt andet uddannet af spanske Guardia Civil, er blevet brugt mod demonstranter.

  • 10 måneder siden

  • 14:04

    Tidligere oppositionsleder bliver premierminister i Guinea

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Mamadou Oury Bah, som er en tidligere oppositionsleder, er blevet udnævnt til premierminister af Guineas militærstyre. Det sker en uge efter at regeringen blev opløst.

    Der har været strejke i landet på grund af økonomiske udfordringer og militærets angiveligt undertrykkende politik. Optøjerne har ført til voldelige sammenstød mellem politi og de strejkende, og mandag omkom to demonstranter under en protest. Det skriver Africa News.

    Bah, som også er økonom, har været en fremtrædende figur på den politiske scene siden begyndelsen af 90’erne. Han var minister under en politisk krise, der blev udløst af drabet på mindst 130 mennesker i en række strejker i 2007.

    Der forventes, at der bliver afholdt valg i Guinea om 10 måneder.

  • 12:58

    NGO’er i fælles opråb: Våbenhvile i Rafah nu!

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    En lang række danske hjælpe- og udviklingsorganisationer udtrykker dyb bekymring over en udvidet israelsk landoperation i Rafah.

    Flere end 1,5 millioner internt fordrevne – over 600.000 af dem børn – er lige nu fanget i Rafah, der ligger i den sydlige del af Gazastriben. Mange af dem bor i telte og har ikke adgang til humanitær hjælp såsom mad, vand og medicin. Desuden sulter næsten hele befolkningen i Gaza eller er truet af hungersnød. Den hurtige stigning af underernæring blandt børn i Gazastriben er uden fortilfælde globalt, ifølge UNICEF.

    Nu lurer truslen om en israelsk landoperation lige om hjørnet. Hvis landoperationen bliver en realitet, vil det tvinge civilbefolkningen på flugt igen. Problemet er, at der ikke er nogle sikre tilflugtssteder, da grænsen til Egypten er lukket.

    DIGNITY, Amnesty International Denmark, CARE Danmark og en lang række andre NGO’er mener, at en israelsk landoperation i Rafah kan blive det mest dødbringende kapitel i krigen til dato. Derfor har de sammen opfordret den danske regering til, at sørge for en øjeblikkelig våbenhvile.

    Opfordringen er underskrevet af Amnesty International Danmark, CARE Danmark, DIGNITY, DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam Danmark, PlanBørnefonden, Red Barnet, SOS Børnebyerne og UNICEF Danmark.

  • 11:26

    FN indleder tilbagetrækning af fredsbevarende styrker i DR Congo

    Skrevet af Alexandre Hjorth Gernigon

    FN’s fredsbevarende mission i Den Demokratiske Republik Congo, MONUSCO, begyndte onsdag sin tilbagetrækning. Det skriver Africanews.

    Tilbagetrækningen sker efter den congolesiske regering tilbage i september vurderede, at operationen var ”ineffektiv” og bad FN trække sine styrker ud af landet. Efter 25 års tilstedeværelse skal de 15.000 ”blå hjelme” udstationeret i landet ifølge planen være ude af landet inden slutningen af 2024.

    Intense kampe blev genoptaget i sidste måned omkring byen Goma i den østlige del af landet, hvor rebelgruppen M23, støttet af nabolandet Rwanda, kæmper imod regeringen. De seneste sammenstød har skubbet titusindvis af civile på flugt. I alt seks millioner mennesker er fordrevet, efter landet i årtier har været præget af væbnet konflikt.

    Det er ikke første gang, at en afrikansk regering frabeder sig FN-støtte. Sidste år blev FN-missionen i Mali, MINUSMA, afbrudt efter anmodning af den maliske regering.

  • 10 måneder siden

  • 12:53

    Bahamas vil være de rum-interesseredes turistdestination

    Skrevet af Laurits Holdt

    Bahamas – østaten, der ligger ud for Floridas kyst – har indgået en aftale med rum-virksomheden Space Exploration Technologies Corporation, bedre kendt som SpaceX, om at tilbyde turister mulighed for at overvære landingen af virksomhedens raketter, skriver Carib Daily.

    Ifølge aftalen vil SpaceX placere en af sine flydende landingspladser ved Exuma-øerne, der er en del af Bahamas. Den skal benyttes til at lande raketter af typen Falcon 9, som bruges til at sende mennesker og fragt ud i rummet.

    Ifølge mediet vil Bahamas være den eneste turistdestination i verden, hvor man kan se en genbrugelig raket lande til søs.

    Landets minister for turisme, Chester Cooper, ser store muligheder i samarbejdet og mener, at det vil være med til at skabe økonomisk vækst, skabe flere jobs og uddannelsesmuligheder inden for rumindustrien.

  • 10:52

    Sværvægter opkøber toneangivende nigeriansk pladeselskab

    Skrevet af Søren Steensig

    Det uafhængige nigerianske pladeselskab Mavin Global er blevet opkøbt af et af musikindustriens absolut største selskaber, Universal Music Group. Hvor meget Universal måtte punge ud med, er ikke blevet offentliggjort, men eksperter har tidligere anslået Mavin Globals værdi til omkring 150 millioner dollars (eller godt og vel en milliard kroner, red.), skriver Semafor.

    Mavin Global har været toneangivende i den bølge af afrobeats-musik, der de seneste år har fået hele verden til at danse til særligt vestafrikanske rytmer. Pladeselskabet, der er stiftet af den nigerianske producer Don Jazzy i 2012, har blandt andet opdaget navne som Rema, hvis hit Calm Down er afspillet mere end ti milliarder gange på diverse streamingtjenester tilsammen.

    Don Jazzy skal stadig udstikke den kreative kurs for selskabet med den nuværende ledelse, mens aftalen med Universal også baner vejen for et akademi for unge musikere og andre talenter indenfor musikindustrien i regionen.

    Universal Music Group udgør sammen med Sony Music og Warner Music Group pladebranchens “Tre Store”. I 2023 omsatte pladeselskabet for næsten 11 milliarder dollars (eller 75,9 milliarder kroner, red.) og tjente 1,14 milliarder dollars.

  • 10 måneder siden

  • 14:20

    Benin vil sende soldater til fredsmission i Haiti

    Skrevet af Laurits Holdt

    Det vestafrikanske land Benin vil sende 2.000 soldater til Haiti som del af en international fredsstyrke, siger USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield. Det skriver Africa News.

    USA er en af de ledende kræfter i forsøget på at få stablet en fredsbevarende mission i Haiti på benene. Amerikanerne vil ikke selv sende soldater eller politifolk til missionen, men har for nylig meddelt, at de vil stille med 200 millioner dollars til at finansiere missionen.

    FN gav i efteråret grønt lys for en international mission med militær- og/eller politifolk til den caribiske nation. Den skal hjælpe med at lægge en dæmper på den omsiggribende bandevold og afhjælpe den tiltagende humanitære krise i befolkningen.

    Bevæbnede bander kontrollerer størstedelen af landets hovedstad, Port-au-Prince, store dele af landet infrastruktur er ødelagt eller beskadiget efter jordskælvet i 2010, som kostede 220.000 livet, og sult og sygdomme spreder sig blandt indbyggerne.

    Læs også: Haiti har gennemlevet sit værste år i seks årtier

    Kenyas regering har tidligere lovet at stille med 1.000 politifolk, men landets højesteret har sat en – muligvis midlertidig – stopper for det. Ifølge højesteretten er det imod Kenyas grundlov at sende politifolk på mission i udlandet. Regeringen er uenig og arbejder fortsat på at finde en måde at få politifolkene af sted.

  • 12:04

    Kvinder i Tonga er klar til at forlade ø-staten

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    En ny undersøgelse viser, at kvinder i Tonga er mere tilbøjelige end mænd til at flytte væk fra landet på grund af klimaforandringer, der udfordrer deres lokalsamfund.

    Et hold fra University of Waikato i New Zealand er i gang med et toårigt projekt, der handler om hvordan klimaforandringer påvirker de mennesker, som gerne vil flytte væk fra Tonga og Samoa. Det skriver Radio New Zealand.

    “Kvinderne lader til at være mere villige til at flytte end mændene. Men der er også mange mennesker, som gerne vil blive boende,” konstaterer Lora Vaioleti, leder af projektet. Forskerne har ikke fundet nogen forskel mellem kønnene i ønsket om at flytte blandt beboerne fra Samoa.

    Ønsket om at forlade ø-staterne er blevet forstærket på grund af flere voldsomme begivenheder, der har ramt dem: Vulkanudbruddet i Tonga i 2022, den tropiske cyklon Gita, som ramte ø-staten i 2018 og tsunamien i Samoa i 2009.

  • 10 måneder siden

  • 15:05

    Tunesiens tidligere præsident idømt otte års fængsel

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    Den tidligere tunesiske præsident Moncef Marzouki får otte års fængsel i sag om tilskyndelse til at vælte den tunesiske regering.

    Domstolen specificerede ikke Marzoukis udtalelser, men han blev anklaget for at opfordre befolkningen til at gribe til våben og vælte regeringen. Det er anden gang, at Marzouki er blevet dømt for hans udtalelser på blandt andet sociale medier – i 2021 fik han en dom på fire år. Det skriver The Guardian.

    Den prominente oppositionsfigur Jaouhar Ben Mbarek blev også idømt seks måneders fængsel. Desuden er 20 andre oppositionspolitikere blevet enten tiltalt eller dømt, siden præsident Kais Saied i 2021 omskrev landets forfatning.

    Amnesty International har kritiseret anholdelserne. Heba Morayef, der er organisationens regionale direktør for Mellemøsten og Nordafrika, beskriver anholdelserne som “et værktøj, til at tie politisk uenighed og skabe frygt blandt alle potentielle politiske modstandere.”

    Marzouki, som er stærk kritiker af præsident Saied, var landets første demokratisk valgte præsident fra 2011 til 2014. Han kom til magten efter de omfattende protesterne under det såkaldte Arabiske Forår, der fik den daværende præsident til at træde tilbage og flygte fra landet.

  • 13:41

    Afrikas største moské åbner efter flere års forsinkelser og kritik

    Skrevet af Søren Steensig

    Den største moské i Afrika. Den tredjestørste i verden (kun overgået af helligdommene i Medina og Mekka). Prydet med verdens højeste minaret (på 265 meter). Den Store Moské i Algiers – eller Djamaa El-Djazair – der netop er blevet officielt indviet, er allerede indehaver af et væld af rekorder og flotte titler. Ved en åbningsceremoni mandag den 26. februar indviede Algeriets præsident Abdelmadjid Tebboune endelig sin forgængers prestigeprojekt, der under byggeriet også har været udskældt og omdiskuteret, skriver The Guardian.

    Den Store Moské skulle efter planen have stået færdig allerede i 2019, da tidligere præsident Abdelaziz Bouteflika i 2008 udliciterede kontrakten til et tysk arkitektfirma. Siden ramte Det Arabiske Forår, Bouteflika blev afsat, og bygherrerne blev kritiseret for at opføre den store moské i et område med stor risiko for jordskælv. Den bekymring har regeringen dog afvist i en pressemeddelelse søndag.

    Prestigebyggeriet, der oprindeligt skulle være opkaldt efter Abdelaziz Bouteflika, er også kommet i modvind på grund af anklager om, at embedsmænd under Bouteflika skulle have brugt projektet som et skalkeskjul for omfattende svindel og korruption. Andre kritikere harcelerer over, at prisen på godt og vel seks milliarder kroner kunne være brugt på fire nye hospitaler.

    Den Store Moské i Algier, som er udstyret med helikopter-landingsplads og et bibliotek med plads til en million bøger, har forud for indvielsesceremonien været åben for turister og statsbesøg i næsten fem år. Men nu slår den også dørene op for troende muslimer, når de til næste måneds ramadan kan de blive blandt de 120.000 troende, som moskéen kan huse til bøn.

  • 12:59

    ECOWAS ophæver sanktioner mod Guinea og Mali

    Skrevet af Hedi Nermin Aziz

    ECOWAS, den økonomiske samarbejdsorganisation i Vestafrika, vil ophæve økonomiske sanktioner mod Guinea og Mali. Udmeldingen kommer efter organisationen tidligere har besluttet at ophæve sanktioner mod Niger fra 9. marts.

    Den vestafrikanske organisation indførte sanktionerne mod de tre lande – og Burkina Faso – efter en række militærkup, som skete mellem 2020 og 2023. Udover de økonomiske sanktioner, begrænsede ECOWAS blandt andet også malieres mulighed for at få professionelle stillinger inden for organisationens institutioner. Det skriver France 24.

    Niger, Mali og Burkina Faso har siden hen dannet en alliance, hvor de har gjort op med den traditionelle sikkerhedspartner Frankrig. De tre lande har i stedet plejet deres forbindelser til Rusland, som gerne vil have større indflydelse i Afrika.

    Beslutningen signalerer et ønske om, at gå i dialog med de medlemslande, som er militærregimer.

  • 10 måneder siden

  • 13:41

    Somalia allierer sig med Tyrkiet i kyststrid mod Etiopien

    Skrevet af Laurits Holdt

    Regeringen i Somalia har indgået en forsvarsaftale med Tyrkiet. Ifølge aftalen skal Tyrkiet stå for træning og udstyr til Somalias søværn, så det bliver bedre til at bekæmpe pirateri, terrorisme og ’fremmed indblanding’, skriver nyhedsbureauet AP.

    Den ’fremmede indblanding’ skal blandt andet ses som en henvisning til Etiopien og den somaliske udbryderprovins Somaliland, som i årtier har fungeret som en selvstændig stat, men som fortsat ikke anerkendes som sådan.

    I januar indgik Somaliland en aftale med Etiopien om, at Etiopien kan etablere en flådebase i Somaliland. Etiopien er et af de største lande i verden, der ikke har adgang til havet. Aftalen opfattes i Somalia som et direkte angreb på landets suverænitet. Regeringen i Somalia anklager Etiopien for at ville annektere Somaliland, og siger at den er parat til at gå i krig med Etiopien over striden.

    Læs også: Etiopien: Videre ad vejen mod statskollaps?

    Området omkring den sydlige indsejling til Det Røde Hav er strategisk vigtigt, og har i årevis tiltrukket sig militær opmærksomhed fra verdens stormagter. I de seneste år er nye magter kommet til – herunder Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater, som ses som allieret med Etiopien.

  • 11:56

    Senegals præsident erkender, at hans mandat udløber 2. april

    Skrevet af Morten Scriver Andersen

    Til stor lettelse for mange senegalesere meldte landets siddende præsident Macky Sall torsdag ud, at den 2. april vil være afslutningen på hans mandat som præsident for den vestafrikanske nation.

    “Den 2. april 2024 vil være afslutningen på min embedsperiode som leder af landet, afslutningen på mit bindende forhold til det senegalesiske folk som præsident for republikken. Jeg vil gerne have, at den diskussion bliver klart afsluttet,” sagde Sall under et interview på nationalt tv ifølge Reuters.

    Sall holder dog fast i, at afholdelsen af et præsidentvalg inden da er usandsynligt, men melder ikke noget om, hvad der vil ske efter 2. april.

    Siden Macky Sall tidligere på måneden valgte at udskyde det ellers planlagte præsidentvalg, som skulle være afholdt søndag 25. februar, har der været omfattende protester i særligt hovedstaden Dakar, som indimellem har ført til voldelige sammenstød med myndighederne.

    Meldingen, om at Sall vil respektere, at hans mandat udløber 2. april, kommer efter, at landets forfatningsråd, den højeste valgmyndighed, i sidste uge afgjorde, at en 10-måneders udsættelse af valghandlingen er ulovlig.

    Læs også: Senegal, Vestafrikas demokratiske bastion, vakler

  • 10:30

    UNRWA-chef: “Vi har nået et bristepunkt”

    Chefen for FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, mener, at organisationens evne til at fuldføre sit mandat nu er truet.

    “Det er med dyb beklagelse, at jeg i dag må informere jer om, at agenturet har nået et bristepunkt som følge af Israels gentagne opfordringer til at afvikle organisationen og indefrysningen af donorfinansiering”, skriver chefen Philippe Lazzarini i et brev til FN’s generalsekretær.

    Udmeldingen kommer efter Israels anklager om, at 12 ansatte fra UNRWA var aktivt involveret i massakren den 7. oktober. Selvom ingen konkrete beviser er blevet fremlagt, har 20 lande – heriblandt USA, Tyskland og Sverige – indstillet støtten til UNRWA som følge af anklagerne. Andre lande som Spanien, Portugal og Norge har derimod forhøjet deres bidrag til organisationen.

    Danmark har foreløbig bibeholdt støtten, mens man afventer resultatet af en undersøgelse af sagen, som skal foretages af en uafhængig gruppe nedsat af FN’s generalsekretær. Det danske Institut for Menneskerettigheder deltager i undersøgelsen.

    Læs også: UNRWA er Gazas livline, det vil være en fatal fejl at klippe den