Sierra Leone organiserer tusinder i den uformelle økonomi

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Eva Tabor, Ulandssekretariatet

Hadja Kadíatu Fofona er den første kvindelige formand for de småhandlendes fagforening Petty Traders Union i Sierra Leones hovedstad Freetown. Nu kæmper hun for kvinderne i den uformelle økonomi.

Det kan være vanskeligt for gæster at fastholde Hadja Kadíatu Fofonas opmærksomhed. For der kommer hele tiden folk, som vil tale med hende for at få støtte og vejledning.

Hadja er formand for forbundet Petty Traders’ Union i Sierra Leone – de småhandlendes fagforening. Og hun fungerer som den lokale tillidsrepræsentant for forbundets medlemmer: Arbejdere og små erhvervsdrivende, som flokkes til hendes lille spisested ’Lady Chair Fast Food’ i den østlige udkant af hovedstaden Freetown. Gadesælgere, frisører, skræddere og små restauratører, men også lastbilchauffører og motorcykeltaxi-chauffører kommer hos Hadja. Her er der varme, her er der fælleskab.

Petty Traders’ Union er landets første forbund for arbejdere i den uformelle økonomi, som blev optaget i landsorganisationen SLLC, Sierra Leone Labour Congress. Ud over medlemmerne i den formelle sektor er SLLC i gang med at organisere arbejdere i den uformelle økonomi. Og organisationen repræsenterer nu flere end 600.000 arbejdere i den uformelle økonomi. Det er godt 30 procent af den samlede arbejdsstyrke.

Fokus på uformel økonomi

FN’s internationale arbejdsmarkedsorganisation ILO skal på sin arbejdskonference fra i dag og frem til midten af juni drøfte den uformelle økonomi, og hvordan man flytter flere job over på det formelle og regulerede arbejdsmarked.

Her kan eksemplerne fra Sierra Leone i høj grad bruges. Organisering, repræsentation, sociale sikringsordninger, uddannelse og social dialog er afgørende forudsætninger for at ændre forholdene for de millioner af arbejdere og små entreprenører i den uformelle økonomi i udviklingslandene.

Det gælder om at skabe anstændigt arbejde og kræver en samlet indsats fra regeringer og arbejdsmarkedets parter.

Hadja er et typisk eksempel på, at støtte og træning kan nytte. Det har været en lang og sej kamp for 38-årige Hadja. Efter den brutale borgerkrig, som hærgede Sierra Leone i 1990’erne, stod Hadja alene tilbage med sin datter. Hun havde mistet alt – også den lille forretning, hun drev under krigen. Hun måtte starte helt forfra.

I dag er Sierra Leone så småt ved at rejse sig. Der er en positiv demokratisk og økonomisk udvikling i landet, og optimismen og gå-på-modet kan mærkes. Turismen er ved at komme i gang igen. Der er mere styr på indtægterne fra diamanter, og der er fundet olie. Men Sierra Leone er stadig et af verdens fattigste lande.

Hygge og glæde i madboden

I Hadjas lille madbod er der ingen vand eller elektricitet, men der er hygge og glad stemning. En tallerken ’jollof rice’ kan købes for mellem 2,50 og 10 kroner – alt efter størrelsen.

Et nyt marked er ved at blive bygget i nærheden. Her vil de små handlende få langt bedre boder til rimelige priser. Hadja håber, det vil give endnu flere kunder i området.

Hadja har fået træning og uddannelse, som har bidraget til at udvikle den lille bod, så hun i dag har tre ansatte. Det var også træningen, der gav hende mod på at gå ind i det faglige arbejde, og hun er blevet en stolt ’lady chairman’, der nu kæmper for at sikre kvinders rettigheder. 

Ulandssekretariatets arbejde i Sierra Leone

Ulandssekretariatet har i seks år støttet SLLC’s udvikling i et tæt partnerskab. Også Uddannelsesforbundet og Håndværksrådet har været involveret i projekterne. Formålet er at styrke uddannelse af de små erhvervsdrivende og skabe produktionsnetværk.

Et nyt EU-projekt kommer til at fokusere på demokratisk udvikling af forbundene i den uformelle økonomi og på fremme af kvinders og unges indflydelse i organisationerne.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for u-landsbistand.