Slutspil for klimaskadelig energi?: Verdens største kulfirma går bankerot

bighog1wiki
Thomas Jazrawi

14. april 2016

Peabody Energy er verdens største private kulfirma.

Men nu ser det ud til, at forretningerne med den klimaskadelige ressoruce er slut for den gigantiske amerikanske virksomhed. Selskabet indgav onsdag konkursbegæring til myndighederne i Missouri. 

Det skriver Information torsdag. 

Det er et kæmpemæssigt symbolsk signal, at det 133 år gamle selskab må lukke ned, mener flere klimaorganisationer. 

Har kæmpet mod klimavidenskab

“I årevis har Peabody Energy og kullobbyen kæmpet imod klimavidenskaben og handling mod klimaforandringer i lyset af den videnskabelige konsensus, som fastslår, at udlednigner af drivhusgasser varmer kloden”, siger Brendan DeMelle, direktør for den kendte blog DeSmogBlog.

“Ligesom ExxonMobil og Koch brødrene (amerikanske oliemilliardærer) har peabody ignoreret den virkelighed og pumpet store beløb i koordinerede angreb på klimavidenskaben og klimabenægtelse for at forhale politisk handling”, fortsætter han. 

“I årtier har kulindustrien benægtet virkeligheden, der stirrede dem i ansigtet. Dagens (onsdags) erklæring viser, at før eller senere indhenter virkeligheden dem”, siger professor Naomi Oreskes, professor på Harvard Universitet og forfatter til bogen Merchants of Doubt om klimabenægtelse. 

Husk lokalsamfund

Den amerikanske miljøorganisation Sierra Club mener ligeledes, at Peabody’s fald er et tegn på, at vi er på vej væk fra fossile brændsler. 

Organisationen minder dog om, at vi skal huske de lokalsamfund, der har været afhængig af den klimaskadelige industri. 

“Den største kulgigant er faldet, og Peabody Energy’s konkurs bør fungere som et wake-up kald til enhver, der lover, at kullets glorværdige dage vil vende tilbage. Mens Peabody kæmper med virkeligheden om, at verden vender sig væk fra kul, er det nødvendigt, at virksomheden ikke vender sig væk fra sine forpligtelser over for arbejdere, lokalsamfund og miljøet”, siger Mary Anne Hitt, direktør for miljøorganisationen Sierra Club. 

“Mens vi bevæger os imod en økonomi af ren energi, er det nødvendigt, at vi ikke glemmer de store bidrag som lokalsamfund har ydet til USA, og at vi sikrer alle familiers levevilkår, mens vi omstiller til nye økonomiske muligheder”, fortsætter hun.