Somalias opposition beder om hjælp

photo-2021-03-08-16-40-38
Angiveligt tyrkisk trænede forstærkninger ved ankomst til Mogadishu 8. marts.
Foto: En kildes kilde i Mogadishu
Kirsten Larsen

9. marts 2021

“Formålet med dette brev er at gøre opmærksom på det alvorlige politiske dødvande, der truer den somaliske stat, og bede om hjælp til straks at få genoptaget valgprocessen,” lyder det i brevet fra oppositionen, som Globalnyt er kommet i besiddelse af.

Oppositionen er i dette tilfælde de 15 præsidentkandidater, som stillede op til det aflyste præsidentvalg 8. februar. De har sluttet sig sammen i The Council of Presidential Candidates, hvor de først og fremmest arbejder for at få Farmajo, som den hidtidige præsident Mohamed Abdullahi Mohamed kaldes, til at gå af, sådan som han skal ifølge landets midlertidige forfatning.

Brevet er sendt til udenrigsministerne i USA, Tyrkiet og Storbritannien, til EU, Den Afrikanske Union, Den Islamiske Konference og Den Arabiske Liga.

Modtagerne af brevet.

Oppositionen beklager, at Farmajo ikke vil slippe magten og samarbejde om en demokratisk proces, der kan resultere i, at Somalia igen får en legitim regering. Rådet køber ikke argumentet om, at præsidenten skal blive siddende, indtil der er valgt en efterfølger, fordi han selv er hovedårsag til udsættelsen.

I brevet skriver de, at det er deres overbevisning, at Farmajo og hans allierede ikke vil afgive magten frivilligt. Han vil enten søge at spolere alle forsøg på at få gang i en valgproces og dermed forlænge sin embedsperiode igen og igen eller tage magten ved brug af militæret.

Diktatoriske tilbøjeligheder
“Den tidligere præsident nægter at forhandle i god tro og at indgå politiske aftaler med delstaterne og andre. Han har allerede udviklet diktatoriske tendenser som at bruge magt til at fastholde sin position, bryde forfatningen, uretsmæssigt at tiltage sig beføjelser fra den lovgivende og dømmende magt og undertrykke ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og fredelige demonstrationer.

Farmajo satte den 19. februar militæret ind mod en demonstration, som oppositionen havde indkaldt til. Dagen før blev det hotel, hvor man planlagde demonstrationen, angrebet.

Misbrug af hæren
Netop brugen af militæret angiver præsidentkandidaterne som hovedårsag til appellen.

“Vi anerkender de kæmpe investeringer, Jeres skatteydere har foretaget i Somalias institutionsopbygning, blandt andet i sikkerhedssektoren. Jeres regeringer fortsætter med rette med at træne, udstyre og yde økonomisk støtte til særlige divisioner af Somalias nationale styrker. Desværre har Farmajo-regeringen drejet sit fokus væk fra Al-Shabaab, der nu frit inddriver skatter og angriber civile, mens regeringen er optaget af at bruge de nationale styrker til at undertrykke fredelige protester.”

Al-Shabaab har den seneste uge i Mogadishu angrebet et fængsel og befriet nogle af deres egne, sprængt en bombe ved en restaurant, og senest, tirsdag den 9. marts, angrebet FN’s og Den Afrikanske Unions kontorer med mortergranater.

Præsidentkandidaterne skriver, at de er taknemmelige for den fortsatte støtte, men også dybt bekymrede over at netop nogle af de styrker, som USA og Tyrkiet har trænet, bliver brugt til at undertrykke demonstranter og angribe oppositionen. Det gælder de tyrkisk trænede Haramcad (Gepard) og Gor-Gor (Ørn), og Waran (Skjold) som bliver trænet og støttet af USA.

Omkring 400 Gor-Gor soldater ankom den 8. marts til Mogadishu ifølge anonyme oplysninger, der er blevet rundsendt på WhatsApp. En kildes kilde har sendt billeder til Globalnyt.

Angieligt tyrkisk trænede For-Gor styrker ved ankomst til hovedstaden


Foto: En kildes kilde i Mogadishu
“Den forfatningsstridige brug af militæret, efterretningsvæsnet og politiet vil, hvis ikke det bliver bremset, sandsynligvis ødelægge den spæde demokratiske proces, som Somalia nyder i øjeblikket. Faktisk korrumperer den tidligere præsident det ellers positive image, som den nationale hær har, ved at kalde dem sine soldater og ved at udnytte dem i politiske konflikter, som han ikke kan klare.”

Derfor beder oppositionen med appellen om hjælp til bringe fornuft ind i det nuværende lederskab og til at forhindre Somalia i at glide tilbage i vold og en status som sammenbrudt stat.

Det kræver, skriver de i brevet, for det første, at Farmajo overgiver ansvar for sikkerhed og valgspørgsmål til ministerpræsidenten. For det andet at alle officerer, der var involveret i angrebene på demonstranter og opposition, bliver fyret, og at hæren bliver holdt ude af politik. For det tredje et åbent politisk rum, så møder, demonstrationer og andre fredelige politiske aktiviteter kan gennemføres uden restriktioner.