Somaliere begræder kidnapningen af to medarbejdere fra Flygtningehjælpen

Forfatter billede

Dansk Flygtningehjælp oplever stor støtte og opbakning fra både somaliske klanledere og civilsamfund, der begræder kidnapningen af to nødhjælpsarbejdere, som blev bortført 25. oktober.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse lørdag.

Siden de to medarbejdere i minerydningsafdelingen blev bortført, har Dansk Flygtningehjælp og minerydningsafdelingen Danish Demining Group appelleret til traditionelle ledere, repræsentanter for somaliske klaner, netværk og de medier, der når ud til den somaliske befolkning.

Responsen har været overvældende.

– Dét, vi får at vide, er, at alle vi er i kontakt med, arbejder på at hjælpe os – og nå frem til kidnapperne med budskabet om at det er aldeles uacceptabelt at kidnappe nød-hjælpsarbejdere – mennesker der er kommet til Somalia for at hjælpe den hårdt trængte befolkning, siger Ann Mary Olsen, international chef i Dansk Flygtningehjælp.

– Dermed tager de ikke alene vore medarbejdere som gidsler, men også den nødlidende somaliske befolkning, gør hun gældende.

Dansk Flygtningehjælp oplever i disse dage stor opbakning i det somaliske samfund fra både officielle og ledende personer – og blandt civilbefolkningen. Det har bl.a. givet sig udslag i større demonstrationer og fordømmelse af kidnapningen i det område, hvor den fandt sted.

De seneste dage har flere medier bragt historier om kidnapningen og brugt forskellige lokale kilder, der alle siger, de har været i kontakt med gidslerne – samt bringer krav fra kidnapperne videre til medierne.

– Vi er nødt til at gøre det klart, at Dansk Flygtningehjælp ikke forhandler med kidnappere. Men vi hæfter os ved, at de kilder, der går til medierne, alle siger at Poul og Jessica efter omstændighederne har det godt. Det er dét, der er allervigtigst både for familierne og for os i denne situation, siger Ann Mary Olsen.

Dansk Flygtningehjælp har arbejdet på Afrikas Horn siden 1998, en region der er kendt for at være svær for nødhjælpsfolk at arbejde i på grund af årtier med væbnede konflikter og komplekse magtstrukturer.

Flygtningehjælpen og minerydningsafdelingen Danish Deming Group hjælper op mod 450.000 mennesker på Afrikas Horn. I Galkayo i det centrale Somalia, hvor kidnapningen fandt sted, er arbejdet midlertidigt sat i bero.