Steffen Gram: Præsident Obamas tale var skelsættende

Forfatter billede

Barack Obamas tale om USAs fremtidige politik overfor omverdenen kalder DRs USA-korrespondent “et opgør med den udenrigs- og sikkerhedspolitik, der har været ført, siden terrorangrebet d. 11. september 2001”, skriver DR online fredag.

Obama sagde bl.a. torsdag aften på National Defense University i Washington DC.

“Tag ikke fejl: Vores nation er stadig truet af terrorister. Fra Benghazi til Boston, vi er på tragisk vis blevet mindet om sandheden. Men vi må erkende, at truslen har skiftet og udviklet sig fra den, der ramte os den 11. september 2001”.

Derudover slog han fast, at USA er nået til en ‘skillelinje’ i kampen mod terrorisme. Det vurderer Steffen Gram som et politisk vendepunkt og dermed skelsættende.

Gram mener, at dette skal ses som USA’s vilje til at starte forfra udenrigspolitisk. Det betyder ikke, at USA vil trække sig tilbage fra verden, men at den konstante krigstilstand siden 11. september 2001 vil blive afløst af tiden fra før terrorangrebet på World Trade Center.

“En lang række ting bliver sat ud af kraft. Obama lægger op til, at nogle af de magtbeføjelser, som Bush fik, og som Obama har, bliver afviklet”, siger han.

Steffen Gram forklarer, at det i virkeligheden er noget, der allerede er begyndt. F.eks. med Libyen, hvor Obama sagde: “Situationen omkring Gadaffi er ikke et sikkerhedsmæssigt problem for USA. Ergo sætter vi ikke amerikanske styrker ind der.”

“Talen var Obamas store, samlende, en-time lange forklaring på, hvor USA har været, og hvor han vil bringe USA hen, når det handler om udenrigs- og sikkerhedspolitikken, anfører Gram.

Obama vil begrænse brugen af droner

Helt konkret vil USA begrænse brugen af droner, men stadig benytte sig af dem, når der ingen andre muligheder er. Obama-administrationen er derfor kommet med følgende kriterier for at benytte sig af droner:

* “Så tæt som muligt på vished” om at målet er til stede, og at civile ikke vil blive ramt.
* Tilfangetagelse ikke er muligt.
* Når regeringen i landet ikke kan eller vil tage sig af truslen.
* Ingen andre rimelige alternativer er tilgængelige.

Vil også lukke Guantanamo-fængslet

Barack Obama vil derudover fremrykke en lukning af Guantanamo-fængslet på Cuba.

Han anmoder derfor kongressen i Washington D.C. om ikke at blokere hans forsøg på at overflytte de indsatte til amerikanske høj-sikkerhedsfængsler.

Præsidenten vil derfor indlede forhandlinger om at overdrage tilbageholdte fanger til andre lande. Det inkluderer at overflytte fanger til Yemen, fordi landet har fået et nyt demokratisk styre, som USA betragter som en “samarbejdsvillig og samarbejdsdygtig partner”.

Da mange af fangerne i Guantanamo-fængslet er yemenesere, vil det være med til at bane vej for en lukning af det omstridte fængsel.