Torsdag nåede diplomater fra 109 lande – herunder Danmark – på en konference i Dublin til enighed om et udkast til en ny international aftale om forbud mod de fleste typer klyngeammunition.
Aftalen skal underskrives i Oslo 2. december. Herefter skal aftalen ratificeres af de deltagende lande for at blive juridisk bindende. Dette forudsætter, at de deltagende regeringer, herunder den danske regering, gennemfører de nationale procedurer, som er nødvendige.
I den anledning udtaler udenrigsminister Per Stig Møller (K):
– Regeringen hilser aftalen velkommen. Den er et meget vigtigt gennembrud for de internationale bestræbelser på at få fjernet de klyngevåben, der volder uacceptable skader på civile.
– Samtidig er det under forhandlingerne lykkedes at opnå enighed om løsninger på de centrale udfordringer, som Danmark og en række ligesindede lande har haft i processen, og som er nærmere beskrevet i regeringens analyse om klyngeammunition fra 1. april.
– Det gælder bl.a. spørgsmålet om mulighederne for at operere sammen med lande, der besidder klyngeammunition – det såkaldte interoperabilitet – samt etablering af 8-årig overgangsperiode for destruktion.
– Aftalen er dermed i fuld overensstemmelse med regeringens forhandlingsposition, sådan som den er beskrevet i analysen.
– Aftalen indebærer, at Danmark vil skulle udfase den type af artilleriaffyret klyngeammunition, som Forsvaret fortsat råder over. Betydningen heraf vil indgå i regeringens overvejelser frem til undertegnelsen i Oslo.
– Det er vigtigt at understrege, at aftalen ikke indebærer, at alle problemer vedrørende klyngeammunition nu bliver løst. De vigtigste af de lande, som producerer og anvender klyngeammunition, deltog slet ikke i konferencen, og forventes ikke at tilslutte sig konventionen.
– Dermed falder ca. 90 procent af verdens beholdninger af klyngevåben uden for aftalen. Der er derfor fortsat behov for en aftale indenfor rammerne af FNs Konvention om konventionelle våben (CCW), hvor disse lande deltager.
– Danmark leder disse forhandlinger, og vi vil fortsætte den intensive indsats for at nå et resultat også i den proces. Jeg håber, at aftalen fra Dublin vil bidrage positivt hertil, slutter Per Stig Møller.
Kilde: www.um.dk