Per Stig tager center for u-landskultur med over i kulturministeriet

Forfatter billede

Per Stig Møller (K) har ved regeringsrokaden taget Center for Kultur og Udvikling med over i kulturministeriet. Centret passer over en bred kam den kulturelle kontaktflade mellem Danmark og landene i Den 3. Verden.

Flytningen fremgår af det officielle dokument om regeringsrokaden – se neden for.

Center for Kultur og Udvikling – forkortet CKU – har hørt under udenrigsministeriet siden sin oprettelse i 1998, som ikke mindst skete på politisk initiativ fra dav. udviklingsminister Poul Nielson (S).

Per Stig Møller skal ifølge kilder have haft som prioriteret ønske at få regeringens særlige Arabiske Initiativ med over i kulturministeriet, men da dette ikke kunne imødekommes, blev det CKU, der skiftede ministerielt ressort-område.

CKU er først og fremmest kendt som primus motor for en stribe Images-festivaler, og efter en pause kommer den næste festival i august-september 2010.

Centret har fået lov at bestå under VK-regeringen, selv om det var et socialde-mokratisk initiativ. Til gengæld er dets bevillinger blevet fastfrosset på samme beløb år efter år – 14 mio. kr. -, hvilket siden 2001 udgør en betragtelig udhuling af det økonomiske grundlag for dets virke på adressen i Københavns indre by.

Centret har fået fastlagt sine bevillinger for 2010-2012 i en særlig resultatkontrakt med udenrigsministeriet – se mere på www.cku.dk

Centret var ude i en voldsom personstrid for nogle år tilbage med den dav. mangeårige leder som fikspunkt. Han gik af og blev erstattet af Danida-manden, Jens Kåre Rasmussen, som har ledet centret siden.

Per Stig Møller var rent faktisk udenrigsminister med ansvar også for udviklingsbistanden i den første tid under VK. Den nu 67-årige dr.phil. havde begge ressortområder fra november 2001 til 2004, da Venstre-manden Bertel Haarder blev minister for flygtninge, indvandrere og integration samt minister for udviklingsbistand.

Per Stig Møllers tid som ansvarlig for udviklingspolitikken var præget af VKs første store milliardbesparelser på hjælpen til u-landene, men sam-tidig en periode, da der ikke blev ført ideologisk politik på feltet, hvorfor mange i u-landsmiljøet (uanset besparelserne) ser tilbage på hans tid som “de gode år”.

Skrivelsen om regeringsrokaden 22. februar 2010 ses i sin helhed på
http://www.rigsombudsmanden.gl/multimedia/Kongelig_resolution_af_23_februar_2010.pdf