I dag findes der ingen behandling mod skræklidelsen ebola. Det eneste, man kan gøre, er at lindre symptomerne. Det vil Læger uden Grænser (MSF) søge at lave om på. Fra december tester NGOen tre nyudviklede behandlingsformer sammen med internationale forskningsinstitutioner.
Det sker på organisationens behandlingscentre i Vestafrika. De kliniske forsøg bliver sat i gang for at finde en effektiv kur mod den frygtede sygdom og den voldsomme epidemi, der indtil nu har kostet 5.000 mennesker livet, skriver MSF Danmark på sit website torsdag.
“Vi har indgået et unikt internationalt samarbejde i forsøget på at finde en effektiv behandling til de mange ebolapatienter, som lider af en sygdom, der i dag dræber mellem 50 og 80 procent af de smittede” siger MSF-læge Annick Antierens, som koordinerer samarbejdet med de øvrige forskningsinstitutioner.
”Som en af de primære aktører i kampen mod ebola i Vestafrika har vi valgt at deltage i disse fremskyndede kliniske forsøg. Vi gør det i et forsøg på at øge overlevelseschancerne for de, der i dag er smittede”, lægger han til.
”Når man har set patienter dø”
”Når man har stået som læge i Vestafrika og set et utal af folk lide en pinefuld død af ebola uden at kunne give dem andet end støttende behandling, har man et brændende ønske om, at denne medicin kan blive tilgængelig for de mennesker, der har allermest brug for den”.
Det siger Sanne Jespersen fra Århus Universitetshospital, der har arbejdet for Læger uden Grænser i Sierra Leone.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og de lokale sundhedsmyndighederne deltager også i forskningssamarbejdet, som gennemføres med tæt inddragelse af de berørte lokalsamfund og patienternes samtykke.
Procedurerne for de kliniske forsøg er næsten færdigudviklede. De er udformet således, at en meget bred gruppe af patienter kan deltage, og succeskriteriet er, at patienterne overlever i minimum 14 dage.
Procedurerne sikrer, at patientplejen påvirkes mindst muligt, og at internationalt accepterede medicinske- og forskningsetiske retningslinjer overholdes, hedder det.
De videnskabelige resultater af de kliniske forsøg vil blive offentliggjort så snart, de foreligger, og målet er at påbegynde de kliniske forsøg i december 2014, så de første resultater kan foreligge i februar 2015.
Forskellige behandlingsformer
De tre forsøg bliver udført af forskellige forskningsinstitutioner.
* University of Oxford vil, sammen med International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium (ISARIC), teste det anti-virale lægemiddel, brincidofovir.
* Det franske nationale institut for folkesundhed og medicinsk forskning, (INSERM), vil teste et andet anti-viralt lægemiddel, favipiravir, i Guéckédou i Guinea.
* Institut for Tropemedicin i Antwerpen i Belgien vil lede et klinisk forsøg i Guineas hovedstad, Conakry, hvor der skal testes brug af blodplasma fra overlevende ebolapatienter.
WHO har udvalgt de to forsøgslægemidler, brincidofovir og favipiravir, blandt flere mulige kandidater efter grundig vurdering af præparaternes sikkerheds-og effektivitetsprofiler, tilgængelighed og lette anvendelighed.
Det tredje kliniske forsøg undersøger behandlingsmulighederne med blod eller blodplasma, der indeholder antistoffer, fra overlevende ebolapatienter,. Også denne metode er godkendt af WHO.
“En ukendt situation for os alle”
“At udføre kliniske forsøg med ikke-færdigudviklede medikamenter under en humanitær krise er en ukendt situation for os alle, men vi er fast besluttede på ikke at lade befolkningen i Vestafrika i stikken”, siger professor Peter Horby, leder af ISARIC forsøget.
“Disse tre kliniske forsøg udgør den første forskningsfase i jagten på at finde den bedste behandling til ebolapatienter”, siger professor Denis Malvy, leder af INSERM forsøget i Guinea.
“Folkene bag de tre forsøg vil arbejde meget tæt sammen, således at ethvert nyt resultat hurtigt bliver videreformidlet og diskuteret, så forskningen løbende kan indarbejde disse resultater”, uddyber han.
“Blod eller blodplasma fra overlevende ebolapatienter indeholder anstistoffer mod patogener, og den såkaldte plasmametode har været anvendt i forbindelse med behandling af andre virale infektionssygdomme”, forklarer Johan van Griensven, koordinerende leder af ITM-forsøget.
“Vi ønsker at afdække, hvorvidt metoden også virker mod ebola, om det er sikkert og – hvis ja – hvorvidt resultatet kan reproduceres i større skala”, anfører han.
Opfordrer til hurtig udbredelse
Læs videre på
http://msf.dk/nyheder/kliniske-forsoeg-med-ebolabehandling-starter-i-december