Stor succes for minipulje

Redaktionen

Over 70 nye organisationer er kommet på banen de sidste 4 år i bistandsarbejdet under den såkaldte minipulje, som giver bevillinger på op til 3 mio. kr. under Danidas civilsamfundsstrategi.

Det fremgik på årsmødet lørdag i Projektrådgivningen, som er et samvirke mellem flere end 200 små og mellemstore u-landsorganisationer og bl.a. netop administrerer ”Minipuljen”.

På årsmødet blev det konstateret, at puljen er en kæmpe succes, hedder det i en rundsendelse, der er tilgået u-landsnyt.dk.

I puljen er der tale om et samspil imellem udvikling af kvalitetsprojekter og samtidig kapacitetsopbygning i de danske organisationer, og puljen har – som anført – bidraget til, at mange flere har meget mere at arbejde med til gavn for de fattige.

Årsmødet anerkendte med tilfredshed, at Danida er parat til at spytte mere i puljen for at sikre, at kvalificerede projekter kan bevilges. Det forventes, at puljens budget til projektbevillinger i 2007 forøges fra ca. 30 mio. kr. til 50-60 mio.

I de kommende år vil dokumentationen for udbyttet af de mange projekter blive styrket, anføres det.

Om årsmødet hedder det i øvrigt:

Med 72 deltagere repræsenterende 45 organisationer tilstede var der masser af debat, uformel snak og kampvalg til sammenslutningens styregruppe på årsmødet i Korsør.

Nyt værdigrundlag, men ikke nyt navn

Mødet udmøntede sig i et nyt, kortere og mere præcist værdigrundlag. Med det er vejen måske banet for et kommende navneskifte. Et sådant var allerede drøftet op til dette årsmøde. Der var imidlertid enighed om at stille store krav til et nyt navn, så det skal have endnu et år til at udvikle sig i!

Årsmødet blev holdt efter kulminationen på en lang – og succesfuld – proces med Danida for at omlægge samarbejdet fra en projektaftale til at høre under retningslinjerne for ”Miniprogrammer” – som optaget på folketingets finanslov (se ovenfor).

Flygtninge og indvandrere i udviklingsarbejdet

Den begyndende involvering af flygtninge- og indvandrergrupper i Danmark i udviklingsarbejdet fik både ord og en strategi med på vejen.

Projektrådgivningen vil fortsætte sin indsats sammen med disse grupper indenfor dens traditionelle kerneydelser som rådgivning, kurser og netværksdannelse.

Men sammenslutningen lægger også op til en bredere drøftelse og involvering af andre aktører, ikke mindst F/I-organisationer, ressourcepersoner og -netværk selv, med henblik på at undersøge om der også kan og skal opbygges andre rammer for arbejdet.

Startskud til kampagne

Der blev givet startskud til en omfattende kampagne gennemført af Projektrådgivningens medlemsorganisationer.

Med klimaks i foråret 2008 vil der indenfor en fælles ramme blive støtte til – og masser af samarbejde om – at gøre alle de mange organisationers arbejde synligt i den danske offentlighed – såvel som at skabe synlighed om vilkårene for de fattige målgrupper for organisationers arbejde. Kampagnen vil blive søgt gennemført i samarbejde med en eller flere større mediepartnere.

Opdatering af civilsamfundsstrategien

Mødet tilkendegav både lyst, vilje og faglig styrke til at indgå konstruktivt i den af Danida og udviklingsministeren foreslåede opdatering af civilsamfundsstrategien.

Der er stor enighed om, at strategien basalt set er fremragende. Men der er behov for at bruge de indhøstede erfaringer gennem 5 år til at justere og opdatere. Mødet opfordrer til en åben, fordomsfri og inkluderende proces.

Besøg fra Norge

Til det formål var mødets bidrag fra ”Bistandstorget” (søsterorganisation i Norge) et meget relevant input. Baseret på en kritisk selvevaluering blandt norske NGOer er en række af deres partnerorganisationer i Tanzania blevet spurgt ud om samarbejdet.

Det har givet en mængde både forventede og overraskende svar. Konklusionen var at en række af de nævnte forhold – og forslag til vejen frem – også kan ses i en dansk sammenhæng. Man kan læse mere på www.bistandstorget.no

Projektrådgivningen er en sammenslutning af nu 222 civilsamfundsorganisationer fra snart sagt ethvert hjørne af det danske samfund, der alle har samarbejde med u-lande som interessefelt.

Mere om Projektrådgivningen, materialer fra årsmødet og medlemsliste kan ses på www.prngo.dk

Mere information om årsmødet: kontakt til formand Gunhild Skovmand eller sekretariatsleder Erik Vithner igennem sekretariatet 86120342 eller [email protected].

Projektrådgivningens Styregruppen består efter årsmødet af :

Gunhild Skovmand, Folkehøjskolerne i Danmark (ikke på valg)
Vagn Frikke Schmidt, Børn i Afrika (ikke på valg)
Camilla Torp Olsen, FIC (ikke på valg)
Annelie Abildgaard, Ghana Venskabsgrupperne (genvalgt)
Vibeke Tuxen, AC International Børnehjælp (nyvalg)
Morten Østergaard Christensen, Mellemamerika Komiteen (nyvalg)
Hans Christian Krarup, Ingeniører uden grænser (nyvalg)

Suppleanter er:
Dorthe Skovgaard, Danmission (nyvalg)
Lone Frederiksen, Cykler til Senegal (genvalg)
Eric Berner, STS international Solidarity (genvalg)