Stort missionsselskab får ny general fra egne rækker

pressefoto_1_peter_fischer-nielsen
Peter Fischer-Nielsen er ny generalsekretær i Mission Afrika.
Foto: Mission Afrika
Laurits Holdt

51-årige Skovmose forlod sin stilling efter godt syv år for “at undgå, at den organisationsform, som han har stået for, skal spænde ben for realiseringen af det nye netværksfokus (med flere frivillige red.)”.

Sådan forklarede organisationen bruddet i en pressemeddelelse.

Dengang blev den 38-årige vicegeneralsekretær Peter Fischer-Nielsen konstitueret som “general”. Nu har han så fået titlen og stillingen. Dermed vil alle missionselskaber i Danmark fortsat have mandlige “generaler”.

Han er uddannet religionssociolog og har en ph.d.-grad i teologi. I 2013 blev han ansat som vicegeneralsekretær i Mission Afrika og har nu sagt ja til at fortsætte som generalsekretær.
”I bestyrelsen tror vi, at Peter Fischer-Nielsen er den helt rigtige leder for Mission Afrika i de kommende år”, siger bestyrelsesformand Anne Mie Skak Johanson og lægger til:

“Han er dygtig til mange ting, men særligt til at inddrage andre og bruge deres kompetencer på bedst mulig måde. Samtidig er han strategisk stærk og evner at have overblik over meget på én gang”.
I spidsen for et kursskifte
I marts offentliggjorde bestyrelsen, at Mission Afrika i fremtiden skal være en mere netværksbaseret organisation. Peter Fischer-Nielsen er tiltænkt en nøglerolle i formulering og gennemførelse af kursskiftet.

Selv siger han:

”En af mine hovedopgaver i den nærmeste fremtid er at være med til at sørge for, at vi strategisk tager de rigtige skridt i processen med at formulere nye strategier for netværksarbejdet og det internationale arbejde”.

“Samtidig ser jeg det som en vigtig opgave at være synlig og tilgængelig for alle, der vil noget med Mission Afrika – ikke mindst for de mange, der lægger tid, kræfter og økonomi i det daglige virke”.

Peter Fischer-Nielsen har tidligere været leder af Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom (KIVIK) og kommunikationschef i KirkeWeb.

Desuden har han været formand for Bibelselskabets stiftsudvalg i Aarhus Stift samt medlem af stiftsudvalget for islam og kristendom.

Privat er Peter Fischer-Nielsen gift med Bente Fischer-Nielsen og parret har tre hjemmeboende børn.

Smækkede ikke med døren

I et interview med den afgående general, bragt af Mission Afrika i marts, hed det at “han er manden, der førte Mission Afrika fra Christiansfeld til Aarhus og igennem en lang visionsproces. Men en teflon-type er han ikke”.

Smækken med døren var der ikke noget af; derimod virkede Kristian Skovmose både afklaret og forenet med beslutningen.

”Inden for det sidste års tid har det snurret ret meget rundt i hovedet på mig, hvad jeg gerne ville på længere sigt”.

“I min tid som generalsekretær har vi været igennem en lang række forandringsprocesser; f.eks. hele selvstændiggørelsen fra at have været en del af Ydre Missions Hus i Christiansfeld til at blive en selvstændig missionsorganisation i Aarhus”.

“Med denne flytning fik vi bl.a. en skarpere profil og bedre rekrutteringsmuligheder. Men jeg er ikke ”teflon-typen”, der hurtigt kaster oplevelser og store omskiftninger af mig. Derfor tror jeg, det er noget andet, jeg skal nu”.

Træge beslutningsprocesser

Kristian Skovmose er typen, der helst vil købe en maskine, så snart han finder ud af, at den kan gøre nytte. Både i konkret og overført betydning.

Som leder i en mangearmet organisation har han måttet slække på denne indre trang et utal af gange og lige præcis dét, kommer han ikke til at savne, efter at han har forladt posten som generalsekretær.

”Når jeg beskæftiger mig med noget, der er alt for flagrende, kaster jeg måske for meget energi ind i at forsøge at strukturere noget, der ikke kan og ikke skal struktureres”.

“I en organisation som Mission Afrika med et repræsentantskab, en bestyrelse, en medarbejderflok og et stort netværk vil der altid være en træghed i beslutningsprocesserne, som ikke kan forceres”.

“Men helt ærligt er jeg nok ikke så meget til at arbejde i en sådan træghed. Det er der andre, der er meget bedre til,” sagde han.

Præstekjolen kom nærmere fra januar 2014, da han igen blev tilknyttet som præst i Gødvad sogn, der ligger i Silkeborgs nordlige udkant.

I praksis betyder det, at han skal holde nogle få gudstjenester om året samt deltage i enkelte sognearrangementer. Kristian R. Skovmose var sognepræst i Gødvad sogn fra 2000 til 2007. 

Ligeværdighed med partnerne i Afrika

Ideen om fællesskab og ligeværdighed i samspillet med Mission Afrikas partnere fyldte meget for den afgående general.

”Igennem en del år nu har vi sammen med vores partnere tilstræbt at flytte os væk fra en gammeldags kolonialistisk indstilling, der lyder: ”Her kommer vi, og vi ved lige præcis, hvad I har brug for, og vi skal nok sørge for, at I får det.”

“Hele visionsprocessen, som vi arbejdede med fra 2010-2012, har hængt nøje sammen med en afstandstagen fra denne tankegang, og det synes jeg faktisk, vi er lykkedes flot med. I dag vægter Mission Afrika ligeværdighed som en absolut værdi i samarbejdet med partnerne”.

Og så er der bierne….

Bierne, de små summende væsener, var indgangen til hans karriere i missionen og har været omdrejningspunkt for stort set alt, der i mediesammenhænge er nedfældet om ham siden 2008.

Under sit virke som generalsekretær var Kristian Skovmose involveret i flere bi-projekter mellem Mission Afrika og Kristi Lutherske Kirke i Nigeria.

Senest et projekt i Bonotem Stift, hvor 24 instruktører og tre landbrugsrådgivere er blevet oplært i biavl og siden har uddannet 539 kristne og muslimske nigerianere i kunsten.

Om Mission Afrika

Stiftet i 1911 under navnet Dansk Forenet Sudan Mission; en selvstændig gren af den internationale organisation Sudan United Mission. I 2008 ændrede organisationen navn til det nuværende.

Et folkekirkeligt missionsselskab, der samarbejder med kirker i Afrika om projekter inden for forkyndelse, omsorg, uddannelse og udveksling.

Mission Afrika samarbejder i dag med partnere i Nigeria, Cameroun, Mali, Den Centralafrikanske Republik og Sierra Leone.

Desuden har man partnerskab med satellit-TV-kanalen SAT-7 og den afrikanske dialog-organisation PROCMURA.

Udsender missionærer og seniorvolontører. Hovedsædet ligger i Århus.

Missionsselskabet har omkring 6.000 venner og frivillige.