Sydafrikas sidste hvide præsident hylder Nelson Mandela

Laurits Holdt

6. december 2013

“Tata, we shall miss you – but know that your spirit and example will always be there to guide us to the vision of a better and more just South Africa.”

Ovenstående er en sidste hilsen til Nelson Mandela, der døde torsdag aften. Ikke fra en dedikeret partisoldat men fra manden, der som minister var med til at holde den hvide minoritet ved magten i Sydafrika i årtier – Sydafrikas seneste hvide præsident, Frederik Willem de Klerk.

Han hylder sammen med mange andre i dag Nelson Mandela, der døde torsdag aften. De Klerk var minister i flere regeringer fra 1978 indtil han blev præsident i 1989.

De Klerk siger ifølge den toneangivende sydafrikanske avis Mail & Guardian, at Sydafrika har mistet en af nationens fædre og største sønner.

Overtog efter ”den store krokodille”

Han var i mange år kendt som en meget konservativ politiker, der støttede fuldt op om apartheid-systemets adskillelse af sorte, farvede og hvide. Men i 1989 blev han en frontperson for sit partis, National Party, såkaldte oplyste kræfter.

På den platform blev han valgt til partiformand og senere på året erstattede han den hidtidige præsident, Pieter Willem Botha, der måtte gå på grund af sygdom. I modsætning til de Klerk holdt Botha, der var kendt som ”den store krokodille”, apartheid-fanen højt til det sidste.

De Klerk mødtes med Nelson Mandela første gang nogle måneder før de Klerk blev præsident. Her så de to jurister hinanden an og blev hurtigt enige om, at de godt kunne finde ud af, at forhandle med hinanden. Få måneder senere blev Mandela løsladt efter 27 år i fængsel.

De Klerk fortæller i avisen, at Mandela blev overrumplet af meddelelsen om, at han ville blive løsladt så pludseligt og endda bedt om at løsladelsen kunne blive udsat for at give hans parti, ANC, tid til at forberede begivenheden. Det kom dog ikke på tale, siger de Klerk til Mail & Guardian.

De to samarbejdede om en ny grundlov og forberedelserne til landets første demokratiske valg i 1994.

Blev Mandelas vicepræsident

Ved valget stillede begge op til præsidentposten men de Klerk var chanceløs mod Mandela, der blev valgt og sad på posten i en enkelt periode. De Klerk blev vicepræsident sammen med den senere præsident Thabo Mbeki. Han sad på posten i to år, indtil han trådte tilbage i 1996 og helt trak sig tilbage fra politik året efter.

De Klerk fremhæver hvordan Nelson Mandela var i stand til at gyde olie på vandene, da en anden fremtrædende sort borgerrettighedsaktivist, Chris Hani, blev dræbt i 1993.

Han siger også at Mandela ydede en unik indsats for etableringen af Sydafrikas demokrati, den nationale forsoning og opbygningen af nationen.

”Nelson Mandelas mod, charme og engagement i forsoningen og grundloven var en inspiration for ikke blot sydafrikanere men for hele verden. Jeg er sikker på at hans eksempel vil leve videre og på at det fortsat vil inspirere alle sydafrikanere til at opnå hans vision om ikke-racisme, retfærdighed, menneskelig værdighed og lighed for alle”.