FOREDRAG
Vil du være med på kvindekampens frontrække, må du stå tidligt op. Fredag morgen inviterer Dansk Ungdoms Fællesråd til foredrag om ’kvindekampen der bar frugt i Rwanda og Tunesien’. Om arrangementet skriver de: ”Det går faktisk bedre i det lille land i sydlige Afrika og i det Nordafrikanske land end mange tror – og måske kan det give god mening at kigge mod fjerne lande for at finde inspiration til at indfri FN’s Verdensmål om at sikre ligestilling mellem kønnene?” Tænk gerne over det, imens du tygger på den croissant, arrangørerne også lokker med.
Fredag 8. marts kl. 8 på Cafe Nutid, Studiestræde 24, 1455 København K
KUNST
På udstillingen “Til stregen: En satirisk jordomrejse” på Vejle Kunstmuseum kan du også få syn for den feministiske sag. Her vises nemlig nogle af mexicanske Cintia Bolios tegninger. Hendes persongalleri tæller blandt andet en rebelsk livmoder (!), og selv skriver museet: ”Cintia Bolio er som tegner erklæret feminist, for i Mexico er der sandelig nok at kæmpe for, når det angår kvinders basale rettigheder. Tro og tradition dikterer stadig ofte livstruende levevilkår for kvinder i Mexico, og det gør Cintias meget skarpe og meget morsomme pen noget ved.” Udstillingen, som løber frem til d. 17. marts, har også den sydafrikanske tegner Zapiro på papiret – læs endelig Globalnyts interview med ham her.
FILM
Og sørme om ikke der er også er en filmvisning om kvinder på denne dag. I den sydafrikanske dokumentarfilm ”Standing on their Shoulders”, som vises på Cinemateket i København, kan du komme med til protestmarch den 9. august 1956, da hele 20.000 kvinder vandrede gennem Pretoria til Union Building anført af ‘Mama’ Lillian Ngoyi, Helen Joseph og Rahima Moosa. De fik ikke deres vilje, men de blev set og hørt. Om filmen skriver Cinemateket: ”Denne nye dokumentarfilm minder os om, hvordan generationer af kvinder aktivt har bekæmpet race-, klasse- og kønsdiskrimination – og fortsat gør det i et ny epoke med patriarkalsk og kapitalistisk vold.”
Fredag 8. marts kl. 21 i Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
MUSIK
“Syriske Omar Souleyman frasiger sig det politiske og insisterer på kærligheden. Og netop derfor bygger han bro. Men først og fremmest skaber han en satans effektiv fest,” skrev Globalnyts anmelder i 2016, efter en koncert den syriske shaabi-konge Omar Sulayman, som efterhånden har gæstet Danmark en del gange. Med sine energiske arabiske bryllupssange kan han få selv de mest stivbenede danskere til at danse dabke – syrisk folkedans. Har du ikke prøvet dét før, er her en enestående chance.
Lørdag 9. marts kl. 20, Den Grå Hal, Refshalevej 2, 1432 København K
FOTO
Det er et noget mere afdæmpet og – desværre – krigspåvirket indblik i syrisk kultur, man kan få på fotoudstillingen ”Et hus i Damaskus” på Svendborg Bibliotek. ”I den ene retning ses Qasiyoun-bjerget med en kampvogn på toppen, i den anden retning ses den ødelagte by Ghouta, hvorfra en søjle af røg stiger op.” Sådan skriver biblioteket om deres udstilling af syriske fotograf Omar Malas billeder, som de har fernisering på mandag og efterfølgende viser frem 6. april.
Mandag d. 11. marts kl. 16, Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg