Tamilske Tigre til Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En delegation fra de tamilske tigre (LTTE) i Sri Lanka med chefen for LTTEs politiske afdeling, S.P. Tamilchelvan, i spidsen mødtes tirsdag med repræsentanter for Udenrigsministeriet i København, deriblandt Danidas bilaterale chef, ambassadør Peter Lysholt Hansen.

Under sit ophold i Danmark besøgte delegationen også Institut for Menneskerettigheder samt Center for Rehabilitering af Torturofre, fremgår det af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Hovedformålet med besøget var at drøfte fredsprocessen i Sri Lanka (Ceylon). Efter våbenhvileaftalen mellem Sri Lankas regering og LTTE i februar 2002 har de direkte fredsforhandlinger mellem de 2 parter været afbrudt siden april 2003, da LTTE trak sig ud af forhandlingerne. Våbenhvilen er imidlertid blevet opretholdt.

Drøftelserne i Udenrigsministeriet drejede sig om fredsprocessen og navnlig om forslaget om etablering af en midlertidig administration for de nordlige og østlige dele af Sri Lanka. LTTEs svar på regeringens forslag ventes inden udgangen af oktober via de norske mæglere overdraget til den sri lankanske regering.

Fra dansk side understregedes, at det er helt afgørende at fredsforhandlingerne bliver genoptaget, og at LTTE engagerer sig fuldt ud i processen. Ellers vil en enestående chance for at opnå fred og stabilitet i Sri Lanka være spildt. LTTE delegationen delte denne vurdering.

I marts 2003 bevilgede Folketinget 156 mio. kr. til et 3-årigt dansk bistandsprogram til støtte for fredsprocessen i Sri Lanka.

Bistanden omfatter deltagelse i den nordiske observatørmisson (Sri Lanka Monitoring Mission), der overvåger våbenhvilen; støtte til minerydning; genopbygningsaktiviteter; menneskerets- og demokratiprojekter; samt hjemsendelse og konfliktforebyggelse.

Læs også Ugens kommentar “Ikke krigen på Sri Lanka – Kan man bruge observatørmissioner mere aktivt til fredsskabende arbejde?” af journalist Jørgen Harboe efter et halvt år som observatør i Sri Lanka. Se under rubrikken Arkiv, dato 03.10.03, ude i menuen til venstre