Dar es Salaam: Ny aftale mellem Danmark og Tanzania vil fremover gøre det lettere at tilbageholde og retsforfølge pirater, som danske fartøjer tager til fange ud for Somalias kyst.
“Med den her aftale har Danmark og Tanzania taget et stort skridt i bekæmpelsen af pirater i Det Indiske Ocean”, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved sin ankomst til Tanzania onsdag efter et ophold i Sydafrika under sin afrikanske rundrejse.
Den bilaterale overdragelsesaftale giver danske flådestyrker mulighed for at overdrage tilbageholdte formodede pirater til de tanzanianske myndigheder, så de kan retsforfølges.
Det følger af aftalen, at overdragelse skal ske på baggrund af en konkret anmodning fra Danmark til Tanzania, som skal tage stilling fra sag til sag og på grundlag af en vurdering af de nærmere konkrete omstændigheder, herunder beviserne i sagen.
Aftalen indeholder desuden bl.a. bestemmelser, der skal sikre, at behandlingen af de formodede pirater, som Danmark overfører til Tanzania, samt den efterfølgende retsforfølgning sker i overensstemmelse med internationale menneskeretstandarder og opfylder kravene til en retfærdig rettergang.
Disse standarder omfatter forbud mod tortur og umenneskelig og nedværdigende behandling,
“Vi har ikke fem-stjernede fængsler”
Men kan Danmark være sikker på, at fanger, som overdrages, også bliver behandlet i respekt for menneskerettighederne?
Tanzanias præsident, Jakaya Kikwete svarede bl.a. sådan på et pressemøde i Dar es Salaam:
“Jeg kan ikke sige, at vore fængsler er ligesom de danske. Her drejer det sig om internationale fanger, så vi har behov for fem-stjernede fængsler. Men Tanzania har ikke fem-stjernede fængsler”.
Helle Thorning gjorde gældende, at “piratbekæmpelse er vigtig for Danmark, fordi det har store menneskelige konsekvenser for søfolk at blive taget som gidsler. Bekæmpelsen af pirateri bidrager også til stabilitet i området’.
Statsministeren besøgte onsdag de 150 danske udsendte ombord på fregatten Iver Huitfeldt i Dar es Salaams havn og sluttede en kommentar herom på sin facebook-profil af med ordene:
“Sammen med vore allierede har vi været med til at reducere antallet af piratangreb med 90 procent. Det er godt for handlen mellem lande. Men vigtigst: Det giver tryghed for sømænd fra hele verden”.
Ifølge et udleveret fakta-ark fremgår det af aftalen, at “Danmark ved overførsel af formodede pirater, skal assistere Tanzania i forbindelse med bl. a. efterforskning og retsforfølgning, herunder ved overdragelse af bevismateriale”.
“Endelig åbner aftalen mulighed for, at pirater, der er overført af Danmark og efterfølgende dømt i tanzania, kan overføres til et andet land til afsoning”.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde supplerende onsdag ifølge en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet:
”Vi har længe ønsket at indgå en overdragelsesaftale med Tanzania, og jeg er meget glad for, at vi nu i dag har fået aftalen i hus. Den vil skabe endnu bedre mulighed for at sikre, at formodede pirater bliver retsforfulgt. Indgåelse af aftalen viser også, at Tanzania sammen med andre lande i regionen i stigende grad tager ansvar for pirateribekæmpelse.”
Samme aftale med Seychellerne
Danmark indgik i 2011 en tilsvarende overdragelsesaftale med Seychellerne og har to gange i løbet af 2012 overdraget formodede pirater til retsforfølgning på ø-gruppen i Det Indiske Ocean i henhold til denne aftale.
I begge sager blev piraterne dømt. Dette skete senest den 26. februar 2013, hvor en domstol på Seychellerne idømte tre af de fire overdragede pirater til hver 24 års fængsel, mens den fjerde blev idømt 16 års fængsel.
Danmark har derudover overdraget formodede pirater til retsforfølgning til henholdsvis Kenya og Holland. Danmark er i dialog med flere lande i regionen om indgåelse af lignende overdragelsesaftaler.
Danmark har i de seneste fire år stået i spidsen for en international juridisk arbejdsgruppe (WG2), som arbejder på at finde svar og holdbare løsninger på de mange juridiske udfordringer i relation til bekæmpelse af pirateri ud for Somalias Kyst.
Ca. 55 lande og organisationer deltager i arbejdsgruppens arbejdem hedder det opfølgende fra udenrigsministeriet i København.
Thomas Jazrawi dækker Helle Thornings besøg i Tanzania for U-landsnyt.dk