Tchad trækker sig ud af international styrke i CAR

Laurits Holdt

Den underbemandede internationale styrke i den Centralafrikanske Republik, der tidligere på ugen fik lovning på soldater fra Europa, står nu til at miste en lige så stor del af styrken efter nabolandet Tchad har annonceret at det vil forlade styrken.

Blot få dage efter at EU endelig meldte sig klar til at sende en militær styrke til den Centralafrikanske Republik (CAR) ser det ud til at en anden central bidragyder, Tchad, trækker sig ud.

Årsagen er ifølge landets regering, at den tchadiske styrke er blevet beskyldt for at støtte den muslimske oprørsbevægelse Selaka, der væltede den siddende regering i marts 2013 og dermed satte gang i den nuværende konflikt.

Det er dog fortsat uklart om Tchad vil trække sine soldater helt ud af CAR.

Klapjagt på muslimer

Muslimerne udgør et mindretal i CAR og Selakas angreb har ført til et udbredt had mod den muslimske befolkning.

I kølvandet på Selakas oprør opstod der en række selvtægts og selvbeskyttelsesgrupper, der samlet går under betegnelsen anti-Balaka. Disse grupper består i overvejende grad af kristne.

Flere af grupperne driver i dag klapjagt på landets muslimer og titusinder er blevet drevet på flugt – både inden for landets grænser og til nabolandene. Senest har FN annonceret planer om, at evakuere 19.000 muslimer fra hovedstaden Bangui til landets nordlige del, der grænser på mod Tchad.

Underbemandet styrke

Tchad har omkring 850 soldater i den Afrikanske Unions (AU) fredsstyrke MISCA, der har som opgave at beskytte civilbefolkningen og afvæbne militserne. Styrken består for tiden af omkring 6.000 soldater – inklusiv Tchads bidrag.

Frankrig har omkring 2.000 soldater i en separat styrke, der samarbejder med AUs styrke.

EU vil stille med mellem 800 og 1.000 soldater, men det er endnu uklart, hvilke lande, der stiller med soldaterne og udstyret de skal bruge.

FNs generalsekretær har tidligere på året sagt, at der er brug for en styrke på omkring 12.000 for at skabe sikkerhed i landet.

Tchad og den Centralafrikanske Republik deler en næsten 1.000 km lang grænse. Alene det faktum gør, at Tchad har store interesser i den sikkerhedsmæssige og politiske situation i CAR.

FN har kategoriseret konflikten og den humanitære situation i CAR som den værst mulige – på linje med Syrien og Sydsudan.