Thailands militærstyre har i de seneste måneder og år haft så travlt med at manipulere det parlamentsvalg, der finder sted søndag, at styret har forsømt meget andet.
For et regime, der har stort set ubegrænset magt, har det fået meget lidt fra hånden, noterer det britiske ugemagasin The Economist sig i en længere artikel om søndagens valg i Thailand.
To femtedele af de dårligst stillede thailændere har en lavere indkomst i dag, end de havde tidligere, og landets økonomi halter generelt efter på flere punkter, skriver magasinet.
Trods de skuffende resultater på mange områder er der en vis sandsynlighed for, at det bliver styrets egen mand, Prayuth Chan-ocha, der komme til at fortsætte på premierministerposten.
Det nye parlament kommer til at bestå af 250 medlemmer af Senatet og 500 medlemmer i det andet kammer, Repræsentanternes Hus.
Ifølge de nye valgregler vælges Senatets medlemmer ikke direkte af vælgerne, men bliver i stedet udnævnt af militærstyret.
De to kamre i parlamentet skal så i fællesskab vælge den nye premierminister. I og med, at Prayuth Chan-ocha må formodes allerede at have fuld støtte fra det militær-udpegede senat, skal han kun bruge opbakning fra 126 medlemmer af Repræsentanternes Hus for at kunne blive på posten.
Den nye forfatning sætter også en begrænsning for, hvor mange pladser i parlamentet et parti kan få – uanset, hvor mange stemmer de får ved valget.
Desuden er enhver kommende regering bundet af et forfatningsmæssigt krav om at følge den 20-årsplan, som militærstyret har fastlagt for Thailand, skriver britiske BBC.
År med politisk ustabilitet
Søndagens valg ses af mange som en magtkamp mellem militærstyret og de partier, der støtter den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra. Han er en vigtig – og temmelig splittende – figur i thailandsk politik.
Den afsatte premierminister lever i eksil uden for Thailands grænser og risikerer en fængselsstraf for magtmisbrug, hvis han vender hjem.
Han er derfor heller ikke selv opstillet ved søndagens valg, men alligevel spiller han en rolle, idet flere partier har tætte forbindelser til ham. Og han har stor opbakning, særligt blandt Thailands fattige.
De partier, der er tæt på Thaksin, har vundet hvert eneste valg siden 2001.
Thaksin Shinawatras eget parti, det nu opløste Thai Rak Thai, kom i første omgang til magten ved valget i 2001, som det vandt med en stor margen. Det er særlig Thailands dårligst stillede, der støtter Thaksin Shinawatra og hans løfter om reformer, mere lige adgang til sundhedsvæsen og uddannelse samt et opgør med korruption og store offentlige udgifter.
Thai Rak Thai øgede sit flertal i parlamentet ved valget i 2005. Men året efter udbrød der store demonstrationer mod Thaksin, efter han solgte sit teleselskab til udlandet og tjente milliarder på det.
Samme år valgte militæret at gribe ind og fjerne Thaksin fra magten med henvisning til, at det var nødvendigt for at opretholde nationens sikkerhed i kølvandet på de omfattende protester.
Derpå blev Thai Rak Thai opløst og siden blev Thaksin fundet skyldig i at have overtrådt en lov om interessekonflikter. Han havde dog forladt Thailand inden da og har ikke været tilbage siden.
Gennem de seneste år har demonstrationer, moddemonstrationer og deciderede sammenstød bølget gennem Bangkoks gader med ”rødskjorterne”, der er Thaksins støtter, på den ene side, og ”gulskjorterne” på den anden side.
I 2010 blev det for alvor blodigt, da militæret slog hårdt ned på rødskjorterne. 90 mennesker blev dræbt.
Året efter vandt et nyt parti, Pheu Thai, der bakker op om Thaksin, valget med et stort flertal. Det bragte Yingluck Shinawatra, som er Thaksins lillesøster, til magten.
Men i 2014 blev hun afsat af militæret med Prayuth Chan-ocha i spidsen, efter en domstol i Thailand kendte hende skyldig i magtmisbrug. Det førte til militærkuppet samme år og bragte hærchef og general Prayuth Chan-ocha ind som Yinglucks afløser på opremierministerposten, som han nu forsøger at genvinde.
Inspiration fra naboens militærstyre
I 2017 vedtog de thailandske vælgere landets nye forfatning ved en folkeafstemning. Den er udarbejdet af militæret og har ifølge kritikere blandt andet til formål at svække de store politiske partier som det opløste Thai Rak Thai og ikke mindst Pheu Thai.
Thailand har hentet en del inspiration i nabolandet Myanmar, hvor det tidligere militærstyre gennemførte en forfatning, der i realiteten giver det vetoret over vigtige beslutninger og gør det umuligt for de civile politiske partier at regere uden militærets godkendelse.
Pheu Thais partileder har advaret om, at søndagens valg bliver alt andet end frit og fair. Hun håber, at valgdeltagelsen bliver tilpas høj til, at partiet i hvert fald kan blokere for, at Prayuth genvinder posten som premierminister.
Et andet parti, Thai Raksa Chart, der også er på Thaksin-fløjen, blev for få uger siden blev tvangsopløst af landets højesteret, efter at partiet forsøgte at opstille prinsesse Ubolratana som partiets kandidat til premierministerposten.