Tidligere militær leder er Nigerias nye præsident

Forfatter billede

Mere end 30 år efter, at han første gang kom til magten ved et militærkup, er Muhammadu Buhari atter tilbage i spidsen for Nigeria. Som den første oppositionskandidat i landets 16 år med demokrati har han vundet et valg over den siddende præsident.

Foto: Chatham House

Fjerde gang er lykkens gang for den 72-årige tidligere militære leder Muhammadu Buhari, der har vundet Nigerias præsidentvalg med over to millioner stemmer mere end den siddende præsident, Goodluck Jonathan.

Tre gange før er den tidligere militære leder gået efter landets øverste post, og det er anden gang, at han er oppe imod Goodluck Jonathan.

Men når Buhari sætter sig til rette på præsidentposten, er det imidlertid ikke første gang, at han står i spidsen for landet.

Den pensionerede generalmajor var en af de mange militærmænd, der har regeret Nigeria i perioden fra 1966 til 1999.

Han kom til magten efter et militærkup i december 1983 og ledede Nigeria frem til august 1985.

Buhari stod for en hård linje, hvor der blev slået ned på korruption, men det er også en periode hvor menneskerettighederne var trådt under fode.

Under hans styre blev omkring 500 politikere, embedsmænd og forretningsfolk smidt i fængsel, skriver BBC.

Den rette mod Boko Haram?

Som tidligere militærleder, der regerede landet med hård hånd, er Buhari gået til valg på at kunne sørge for sikkerheden.

Mange vælgere mener da også, at Buhari har netop hvad der skal til i kampen mod den militante gruppe Boko Haram, som gennem de seneste syv år har ført en blodig kamp for en islamisk stat i det nordlige Nigeria.

Alene i år har gruppen dræbt mindst 1.000 mennesker, siger Human Rights Watch.

Sikkerheden har – sammen med økonomien – været øverst på dagsordenen under valgkampen.

Buhari har lovet, at hvis han blev valgt, ville Boko Haram være nedkæmpet inden for få måneder, og han har flere gange været ude med skarp kritik af Goodluck Jonathan for ikke at give militæret tilstrækkeligt med ressourcer til at kunne få bugt med gruppen.

Frustration over Jonathan

Buhari er muslim og kommer fra det nordlige Nigeria. Han har altid været populær blandt de fattige og har da også sikret sig et flertal af stemmerne i det nordlige Nigeria.

Buhari har tidligere udtrykt opbakning til ideen om at indføre sharialov, skriver britiske BBC.

Men det har betydet, at han har mistet opbakning blandt de kristne i syd.

Nigeria er stadig opdelt mellem det overvejende muslimske nord og det overvejende kristne syd.

Det var på forhånd ventet, at Buhari ville få stor opbakning fra de muslimske vælgere, men valgresultatet viser, at også mange kristne har stemt på ham.

En del af Buharis kampagne har handlet om kampen mod korruption. Foto: Clara Sanchiz/RNW

Forud for valget har analytikere peget på, at den nigerianske befolkning i vid udstrækning har været frustreret over Goodluck Jonathans regering.

Den frustration var medvirkende til, at Buhari fik over 51 procent af stemmerne og vandt med omkring to millioner stemmer mere end Jonathan.

Var 40 måneder i fængsel

Mange vælgere er imidlertid forbeholdne over for den 72-årige, nyvalgte præsident på grund af hans fortid som militærdiktator.

Selv om Buhari – da han var ved magten i midt-80’erne – vandt opbakning på at slå ned på korruption og hvad han kaldte ”manglende disciplin” i samfundet, opstod der utilfredshed blandt befolkningen med stigende priser, dalende levestandard og krænkelser af menneskeretten.

Så efter halvandet år mistede han atter magten ved endnu et militærkup, som sendte ham selv i fængsel i 40 måneder.

Fjerde gang lykkedes det så for Muhammadu Buhari, der blev valgt som præsidentkandidat for All Progressives Congress (APC), som er en sammenslutning af fire oppositionspartier, der gik sammen sidste år.

APC har formået at kapre nogle betydningsfulde politikere fra Goodluck Jonathans PDP, som har været ved magten siden 1999.