Toilet-revolution i Togo

togo_24181189724_8fc3525c47_z
Komi Houlegadji er far til 12 børn, og han og familien har skiftet bushen ud med et rigtigt latrin i sommeren 2015.
Foto: Poul Due Jensens Fond
Forfatter billede

Latriner i tusindvis

Fire mio. mennesker i Togo lever uden adgang til latriner.

BØRNEfonden byggede sidste år mere end 6.000 latriner i Mali, Togo og Burkina Faso, og i 2016 er der planlagt opførsel af 17.500 nye latriner i de tre lande.

Set med danske øjne ligner Komi Houlegadjis nye latrin ikke alverden. Vægge og tag udgøres af træstammer, reb og tørre grå palmeblade. Tilsammen omslutter og skærmer de et hul i jorden, som Komi Houlegadji selv har gravet og forsynet med et firkantet trælåg for at holde fluerne ude.

Latrinet stod færdigt for fire måneder siden. For første gang nogensinde kunne Komi Houlegadji, hans to koner og deres 12 børn sætte sig på deres latrin.

Nu er børnene raske

Familien bor i landsbyen Haito. Den ligger godt 20 km ud af en rød hullet jordvej et par timer fra Togos hovedstad Lomé. Landsbyen deltager i et vand- og sanitetsprojekt mellem BØRNEfonden og Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden), skriver sidstnævnte i en pressemeddelelse.

Her havde ingen af de 1100 beboere et latrin for et halvt år siden. Før gravede familierne i bedste fald et hul i bushen, som blev delt af mange familier. Langt de fleste har bare fundet et sted i skoven og lavet stort og småt i det fri uden toiletpapir, håndvask eller afskærmning og intimitet.

Komi Houlegadjis latrin er bygget af træstammer, reb og tørre grå palmeblade. Tilsammen omslutter og skærmer de et hul i jorden, som han selv har gravet og forsynet med et firkantet trælåg for at holde fluerne ude.


Foto: Poul Due Jensens Fond

Toiletter bliver brugt som køkken

I alt skal tre landsbyer have adgang til vand (ca. 9.000 mennesker), og der skal bygges 400 familielatriner og 4 skolelatriner til en værdi af 1,8 mio. kr.

I andre lande i Afrika har udviklingsorganisationer oplevet at bygge flotte toiletbygninger, i cement, med fliser og solide rum. Men i stedet for at blive brugt til formålet er de endt som lagerrum eller familie-køkken, fordi de nye toiletbygninger har overstrålet folks hytter, og fordi de lokale beboere ikke har forstået formålet med toiletterne.

BØRNEfonden benytter derfor en anden tilgang.

Certificeret udendørs afføringsfri landsby

I Haito lever stort set alle beboere af at dyrke jorden omkring landsbyen. Mange kan ikke læse og skrive og har ikke gået i skole, og derfor består meget af BØRNEfondens arbejde i at lære beboerne om hygiejne, håndvask og overførsel af bakterier, som landsbyens indbyggere aldrig har haft mulighed for at lære.

Siden juni 2015 har 70 familier blandt byens ca. 1.100 indbyggere bygget et latrin, og den 26. november fik landbyens leder, Komi Dotzi Adator Gafiti II overrakt et certifikat, fordi landsbyen officielt ikke længere besørger i det fri.

Slut med lugt og sygdom

Han er stolt og taknemmelig for fremskridtene i byen, som har betydet meget for beboerne.

Lederen i landsbyen Haito i Togo, Komi Dotzi Adator Gafiti den Anden, siger, at hans landsby er som ”forvandlet”, efter at BØRNEfonden har installeret vand og landsbyen har gravet latriner.


Foto: Poul Due Jensens Fond