Tøjdyr skal lære børn om afrikanske lande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af: Maria Nitzsch Hastrup, Danmarks Kirkelige Mediecenter

To tøjdyr og entertaineren og tv-værten Sigurd Barrett er de gennemgående figurer i et nyt oplysningsmateriale, der fra efteråret 2015 skal præsentere danske børn for forskellige børn og deres daglige udfordringer på det afrikanske kontinent.

Det er uretfærdigt, at Kumbukani må klare sig uden sine forældre. Det er også uretfærdigt, at Ides ikke kan gå i skole, fordi hun skal passe sin lillesøster derhjemme.

Og så er det uretfærdigt, at Botha blev gemt væk, fordi han var handikappet, og at Tamala må gå langt efter vand.

Sådan kan både børn og voksne tænke, når de præsenteres for nogle af de personhistorier, som er en del af børns virkelighed på det afrikanske kontinent.

Det tager det helt nye oplysningsmateriale ”Historier om verdens uretfærdighed”, som er produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp, fat i.

Nysgerrige Topper

”Historier om verdens uretfærdighed” er en del af det allerede kendte Sigurd og Snapper-univers, der blandt andet består af to tidligere udgivelser –”Sigurd fortæller Bibelhistorier” fra 2010 og ”Sigurds historier om at være til” fra 2013.

I det nye materiale, der primært henvender sig til de 5-9 årige, møder vi det helt nye tøjdyr, Topper, som er Snappers fætter.

Topper er lidt mindre forsigtig end sin kusine, Snapper. Han rejser rundt i forskellige afrikanske lande og møder forskellige børn.

Med nysgerrighed og masser af gå-på-mod bliver Topper, for en kort stund, en del af det afrikanske barns hverdag.

Det giver Topper mulighed for at stille de spørgsmål, man som dansk barn, kan undre sig over.

Hvordan påvirker det en, hvis man ikke kan gå i skole? Hvorfor er det vigtigt at have et myggenet over sin seng? Og er afrikansk natur andet og mere end løver, elefanter og flodheste?

Alt dette søger Topper at få svar på.

Børnene som aktive medspillere

Selvom “Historier om verdens uretfærdighed” viser, hvor svært det kan være at være barn i et fattigt land, så indeholder hver af de små historier også en fortælling om håb og viser børn, der trods mange udfordringer har modstandsdygtighed, opfindsomhed og glæde i hverdagen.

For eksempel finder Topper ud af, at man sagtens kan spille fodbold, selvom man ikke har råd til at købe en lækker læderbold. Og han besøger en skoleklasse, hvor de bruger Lego til at lære med.

”Det er vigtigt for Danmarks Kirkelige Mediecenter, at vi præsenterer et moderne oplysningsmateriale. Det betyder blandt andet, at det er de afrikanske børn selv, der får lov til at fortælle deres historier på deres eget sprog til Topper, og at vi viser mange forskellige sider af børnenes hverdag. Og det betyder også, at vi har haft fokus på ikke at fremstille børnene som passive ofre, men som stærke individer og aktive medspillere i udviklingen,” fortæller projektleder og producer, Søren Johan.

Se klip fra “Historier om verdens uretfærdighed” og læs mere hos Danmarks Kirkelige Mediecenter