Etiopiske myndigheder har tidligere afvist advarsler fra FN om, at man vil løbe tør for fødevarehjælpen til millioner af mennesker. World Food Programme annoncerede at 7,8 millioner mennesker vil mangle mad, men etiopiske embedsmænd angav tallet lavere til ca. 1,7 millioner og påpegede, at myndighederne var parate til at modtage en ny runde hjælp via internationale donorer eller fra regeringen selv.
"De seneste år har den etiopiske regering gjort en indsats for at mobilisere den private sektor og donorer til deres fødevareprojekt. Da man indså krisen har man gjort en indsats for at minimere dens omfang. Men nu efter tre år med vedvarende tørke er pengekassen til projektet ved at være tom," forklarer Mette Steen Petersen, landekoordinator i Kenya, Etiopien og Eritrea for Dansk Røde Kors.
Sidste år, 2016, var et udfordrende år for Etiopien, der blev ramt af den værste El Niño-effekt i de sidste 50 år. Ifølge UN-OCHA var 7,8 millioner afhængige af fødevarehjælp i årets første kvartal og tallet forventes at stige yderligere i løbet af året.
"Vi mener selvfølgelig, at der skal massiv nødhjælp til nu og her. Men det er vigtigt at huske på, at det er den langsigtede hjælp der skal til," fortsætter Mette Steen Petersen.
"Forholdene i Etiopien, der kan resultere i en tørkekrise som denne, vil nok ikke ændre sig fremover. Den etiopiske befolkning skal styrkes, så den bliver mere modstandsdygtig overfor kriser som denne. Vi skal fokusere på den langsigtede indsats, en kombineret indsats, hvor det internationale samfund, donorer, regeringen og civilbefolkningen arbejder sammen," udtaler Mette Steen Petersen.
Kulmination
Tørken i Østafrika har fordrevet tusinder af mennesker, som internt fordrevne i de enkelte lande, men krisen generere også flygtninge over landegrænser.
"Vi står overfor en massiv truende hungersnød på tværs af Afrika. 20 mio. mennesker er påvirket. Det er en kompleks situation med flere årsager, der handler om tørke, fattigdom og konflikter. Det vi ser nu er kulminationen efter tre ekstremt dårlige år," forklarer Nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp Rasmus Stuhr Jakobsen.
"Vi er bekymrede. Jo længere vi venter, jo værre bliver det. Vi ser, at folk er begyndt at flytte sig, fx at mange somaliere søger mod nabolandet Etiopien," forklarer nødhjælpschefen.
I forvejen er Østafrika en af de regioner på verdensplan, der rummer flest flygtninge og man har nogle af verdens største flygtningelejre blandt andet Kakuma og Dadaab (Kenya) og Pugnido (Etiopien).
Ifølge FN er den tørke, vi ser i år, forskellig fra den, der fandt sted i 2011 og kostede omkring 260.000 mennesker livet alene i Somalia. Den nuværende hungersnød påvirker en større del af den østafrikanske region og sætter flere mennesker i fare over en længere periode.
I starten af året advarede FN om at den hungersnød, der har ramt i det nordøstlige Nigeria, Sydsudan, Yemen og Somalia kan blive den værste humanitære krise siden 1945. Og man mener, at mange kriser på samme tid i verden, og størrelsen på kriserne, hæmmer den humanitære indsats.