Trine Riis Jensen – og en kaffefarm i Uganda

Trine Riis Jensen


Foto:
Laurits Holdt

Trine Riis Jensen voksede op på slægtsgården Helleriis på Thyholm i Nordvestjylland; senere blev det til ophold i kibbutz og au pair-pige i London, hvorefter hun flyttede til København for at studere.

Efter endt universitetsuddannelse gik turen lidt senere til studier på Sorbonne i Paris, hvorpå hun bl.a. var kommunaldirektør i Maribo kommune på Lolland. Samtidig med sit arbejde som embedsmand rejste Trine Riis Jensen verden tynd, især til Vestafrika og Egypten.

Efter kommunalreformen valgte hun at stoppe i den kommunale sektor og etablerede et firma med speciale i ledelsesudvikling og coaching, før hun og hendes mand tog springet i 2010 og rejste til Uganda.  

Her havde manden fået tilbudt job. Trine Riis Jensen, hendes mand og to andre danske investorer købte i 2011 et stykke land på størrelse med 75 fodboldbaner ved Victoriasøen for 350.000 dollar. Her ville de oprette en farm, Riis Coffee, der med ansatte fra lokalområdet kunne producere kaffe. 

Ud over selve landbruget engagerede Trine Riis Jensen sig i den sociale udvikling af de omkringliggende landsbyer, især med genskabelse af et forfaldent skolevæsen.

Se også

http://riiscoffeefarm.blogspot.dk/2011/10/pa-vej-til-uganda.html

Mareridtet i Uganda

Det hele skulle imidlertid ende i et mareridt. 

På farmens grund befandt der sig som så mange andre steder i det tætbefolkede land en del squattere – typisk fattige folk, der rykker ind og dyrker jorden, uden at de ejer den.

Ifølge ugandisk lov har de ret til kompensation, hvis de har boet på jorden siden 1983. Ifølge papirer fik langt størstedelen af squatterne, 43 i alt, kompensation. Men én squatter nægtede at forhandle med Riis Coffee.

I november 2012 blev farmen angrebet af personer med den ugandiske viceminister, Aidah Nantaba, i spidsen. Hun havde angiveligt hyret banditter til sit forehavende.

“Ministeren vadede rundt på vores jord, og pludselig kom nogle hooligans løbende hen mod vores bygninger. Mine ansatte sagde: “Nu må du simpelt hen flygte”, sagde Trine Riis Jensen senere til dansk presse om sin flugt hen til den lokale politistation.

Et par af squatterne var ifølge de danske farmere en del af det 100 mand stærke tæskehold, der efter instruks fra Aidah Nantaba, viceminister for jordanliggender, smadrede Riis Coffees’ ejendom.

Ugen efter kom Nantaba nemlig tilbage, hvor hun ifølge de ansatte på farmen beordrede sit tæskehold til at smadre bygningerne. Under aktionen plyndrede de også farmen for bl.a. værktøj og pigtråd.

Aidah Nantaba beskyldte farmen for at have udbetalt for lidt i erstatning. Hun sagde, at danskerne ikke var retmæssige ejere af jorden og afviste at se deres papirer. Ministeren var i ugandisk presse forbundet med lignende episoder på andre, ugandisk-ejede farme.

Angreb trods fine ord i aftale

Angrebet skete trods en aftale mellem Danmark og Uganda om gensidigt at beskytte hinandens investeringer.

“Når man som dansker er vokset op i en retsstat, er det særdeles krænkende”, sagde Trine Riis Jensen dengang. Hun blev samtidig hængt ud som ’landgrabber’ (jordtyv) i ugandisk presse.

Den danske regering opfordrer investorer til at kigge mod Afrika, hvor væksten er høj. Men ruinerne på kaffefarmen indebærer, at Trine Riis Jensens iværksætterdrøm i Uganda løb panden mod en mur. Og var kulminationen på en strid om jord i et land, hvor retssystem og politik langtfra er adskilt.

Riis Coffee har sagsøgt både Aidah Nantaba, hendes folk og regeringen for ulovlig indtrængen samt krævet erstatning. Nantaba har ikke taget ansvar for angrebet. 

Læs meget mere om sagen i Lis Garvals artikel fra marts 2013 på http://www.u-landsnyt.dk/node/122517

Trine Riis Jensen bisættes torsdag d. 26. marts kl. 14 fra Mariebjerg Kapels store sal, Mariebjergvej 1, Gentofte.

Hun blev født 17. oktober 1952 og døde 17. marts 2015.