Tvind-organisation fylder 30

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landshjælp fra Folk til Folk fylder 30 år.

Det fejres ved at gå på gaden lørdag den 1. december og samle penge ind til bekæmpelse af historiens værste trussel nogensinde mod menneskers liv og velfærd i det sydlige Afrika – nemlig hiv/aids-epidemien, fremgår det af en pressemelding fra foreningen tirsdag.

U-landshjælp fra Folk til Folk blev stiftet i Danmark i november 1977 af elever og lærere fra Den Rejsende Højskole. Baggrunden var et ønske om ikke blot at studere og berette om elendige levevilkår i den fattige del af Verden, men også at gøre en konkret indsats for at forbedre disse menneskers vilkår.

Ideen var enkel: Der er så meget overskud i vores del af verden, lad os indsamle så meget vi kan at dette overskud og overføre det til mennesker i nød.

Og enkelhed har kendetegnet UFFs arbejde lige siden. Ikke så meget snak – det er resultaterne, der tæller, anføres det.

UFF mobiliserede mennesker i alle aldre om at samle tøj ind, at bage proteinkiks, at lave kladde-hæfter af overskudspapir, at strikke lapper og sy dem sammen til tæpper, at reparere brugte lastbiler, landrovere og traktorer, at lave loppemarkeder og drive genbrugsbutikker.

Arbejdet foregik på skoler, i UFF-klubber, i arbejdsløshedsprojekter og under mange andre former. Alle medvirkende var UFF-ere.

I starten gik støtten hovedsagelig til mennesker, som var flygtet til Mozambique fra det hvide mindretalsstyre i det dav. Rhodesia, og ventede på at kunne vende tilbage til et frit Zimbabwe. Men senere kom UFF også til at støtte projekter i Guinea Bissau, Mozambique og en kort overgang Afghanistan og Yemen.

1980, da Zimbabwe var blevet frit, sendte UFF et delegationshold på 100 solidaritetsarbejdere til Zimbabwe, hvor de byggede Chindunduma-skolen, som skulle modtage 1.500 flygtningebørn hjemvendt fra Zimbabwe.

Det blev starten på en ny linje indenfor UFF, hvor frivillige fra Danmark rejste til Afrika som solidaritetsarbejdere og deltog i udviklingsprojekter: Byggerier, sundhedskampagner, alfabetisering, børnehjælp, træplantning mm.

UFF har igennem alle årene samlet brugt tøj ind og solgt det. Dels i butikker landet over og dels som engrossalg. Penge tjent ved salget er gået til at drive projekter i Afrika, hedder det.

Siden 2000 har UFF valgt at koncentrere sin indsats om at bekæmpe hiv/aids-epidemien i det sydlige Afrika, da denne sygdom truer hele udviklingen i regionen.

UFF er medlem af Den Internationale Humana People to People bevægelse, som har den solidariske humanisme som sit grundlag.

28 foreninger verden over er tilknyttet denne bevægelse: 16 i Europa, 2 i Amerika, 9 i Afrika og 1 i Asien. UFF Danmark er den ældste forening i bevægelsen og har som sådan virket som inspirator for nogle af de yngre foreninger.

På sin 30-års fødselsdag kan UFF Danmark derfor udover egne resultater glæde sig over, at ideen formuleret som den solidariske humanisme, har bredt sig som ringe i vandet i Syd og i Nord og materialiseret sig i hundredvis af projekter, fremfører pressemeddelelsen.

Man kan mer læse på www.uff.dk og www.human.org