Uafgjort præsidentvalg polariserer El Salvador

Laurits Holdt

Af Erika Brenner, San Salvador

Den venstreorienterede præsidentkandidat står til at vinde søndagens valg i El Salvador med en hårfin margen. Men højrepartiet klager over valgfusk og kræver valget annulleret. Sjette og sidste del af serien om El Salvador.

Første runde af El Salvadors præsidentvalg, 2. februar, endte med 48 procent af stemmerne til den nuværende vicepræsident Salvador Sanchez Ceren fra det venstreorienterede parti FMLN, 38 procent til det højreorienterede parti ARENAs kandidat Norman Quijano, og 11 procent til Antonio Saca, fra højrekoalitionen UNIDAD.

Da valgloven kræver mere end 50 procent af stemmerne for at kunne afgøre valget, gik man videre til anden runde, der blev holdt søndag 9. marts.

Den central-amerikanske stat er omkring halvt så stor som Danmark men har flere end seks millioner indbyggere.

Mellem 1979 og 1992 lå landets daværende militærstyre og det der i dag er partiet FMLN i borgerkrig, hvor op mod 75.000 blev dræbt. Borgerkrigen huskes især for brugen af dødspatruljer, der bevidst gik efter at slå civile ihjel.

Anklager og trusler

”Hvis FMLN vinder, anklager vi dem for valgfusk og sender militæret ud på gaden”, truede Quijano efter den første optælling af stemmerne.

”Det er det værst mulige scenarie for bandefreden og hele landet”, siger en kilde fra fredsprocessens inderkreds.

Læs mere om bandefreden i de tidligere artikler i serien fra El Salvador.

Kilden, hvis identitet er redaktionen bekendt, anede, at noget var galt allerede under valgdagen.

Kilden besøgte et antal valgsteder, hvor der var risiko for, at der kunne opstå ballade. Et sted havde politiet i valgets første runde den 2. februar nægtet bandemedlemmer adgang. Alt foregik roligt, men kilden, der er i konstant kontakt med bandebosserne, var forbavset over deres tavshed og modstridende informationer.

Bandelederne havde nemlig inden valget ladet forstå, at de, og deres familiemedlemmer, ville stemme på FMLN. Ifølge kilden, kan banderne mobilisere mindst 10 procent af vælgerne og han er ikke i tvivl om, at en af de vigtigste årsager til FMLNs sejr i første valgrunde med god margen, 10 procentpoints, var bandernes stemmer.

Men under valgdagen kunne han ikke komme i kontakt med en af grupperne, den ene af Barrio 18s to fraktioner. Denne mistænker kilden for at have stemt på ARENA allerede i den første runde.

På den anden side nægtede en leder fra MS-13, den største bande, at røbe hvordan han, eller hans bande stemte. Senere fik kilden dog gennem en højere leder bekræftet, at stemmerne gik til FMLN.

T-shirts med FMLN-motiver

Men kildens tvivl om en sikker sejr til FMLN i den anden runde var blevet sået, og blev i løbet af dagen blandt andet næret af, at mange trofaste ARENA-vælgere mødte op i fuld FMLN-mundering.

I dagene op til valget cirkulerede der på nettet informationer om, at ARENA havde ladet trykke 150.000 T-shirts og andet tilbehør med FMLN-motiver som ”Che” og Hugo Chávez (Venezuelas tidligere præsident). Hensigten var, at ARENA-stemmere med forældede personbeviser kunne flirte sig forbi FMLNs valgfunktionærer til stemmeboksen.

”Der var rigtigt mange ARENA-folk i FMLN-mundering”, observerede kilden, der gennem sit fredsarbejde kender folket ved valgstederne han besøgte, godt.

Spekulationer

Alligevel blev kilden i løbet af valgaftenen, ligesom så mange andre, meget overrasket over valgresultaterne. Og som så mange andre, spurgte han sig selv:

”Hvordan kunne ARENA mobilisere så mange vælgere? ”

En, der ikke blev taget på sengen, er Aldo Diaz Lacayo, nicaraguansk politisk analytiker med lang erfaring fra El Salvador. Han forudspåede inden valgene:

”Den anden valgrunde bliver afgjort af partiernes kapacitet til at mobilisere vælgere. Og denne kapacitet er knyttet til den økonomiske kapacitet”.

Og ARENA mobiliserede et utroligt antal vælgere – cirka 438.000 nye ARENA-vælgere på bare fem uger. I den kommende tid vil der være mange analyser og spekulationer om hvordan dette kunne lade sig gøre.

En faktor er åbenbar: ARENA fik sandsynligvis en stor del af den tredje kandidat, Antonio Sacas, stemmer. Saca repræsenterede højrekoalitionen UNIDAD, der i den første runde fik 11 procent af stemmerne.

Desuden både intensiverede ARENA kampagnen op til den anden runde, og ændrede budskabet: Fra at have talt om ”udryddelse af banderne” , begyndte Quijano at tale om ”inklusion”. Og krisen i Venezuela kom passende: ”Hvis FMLN vinder, bliver El Salvador et nyt Venezuela”, advarede Quijano.

Samtidig bevægede sofavælgerne sig. Der deltog 13 procent flere i anden valgrunde end i den første. Hvordan disse stemmer blev fordelt, vides der ikke.

En anden årsag kan, som den anonyme men af redaktionen kendte kilde mistænker, være, at dele af banderne stemte på ARENA. Og dette ville være en katastrofe, ifølge kilden. Under weekenden efter den første valgrunde var der 42 mord, med mange bandemedlemmer involverede. Ifølge kilden skyldtes dette til dels afregninger mellem banderne.

Kræver valgrunden annulleret

Allerede under valgnatten var der spænding i luften med både ARENA- og FMLN-tilhængere ude på gaderne, efter Quijanos opfordring til både tilhængerne og militæret at ”forsvare sejren”. Senere har ARENA-folket været på gaderne med anklager om valgfusk.

Den anden optælling af stemmerne er blevet udskudt to gange: først trak ARENA sig ud af optællingen, den anden gang bad ARENA om mere tid.

Nu er stemmerne blevet talt op en anden gang, og FLMNs sejr er stadigvæk marginal – 50,11 procent mod 49,89 procent.

Inden valgrådet kan udråbe FLMN som vinder, må det tage stilling til ARENAs anmodning om annullering af anden valgrunde på grund af valgfusk. ARENA påstår blandt andet, at et antal personer har stemt to gange.

Polarisering

Stemningen i El Salvador er spændt. Som netavisen El Faro påpeger, var det uansvarligt af begge partier at udnævne sig selv til valgsejrere inden de officielle resultater. El Faro skriver: 

“Dette land, delt i to, er i hænderne på politikere der, i modsætning til borgerne, der skabte en næsten eksemplarisk valgdag, opførte sig uansvarligt. På begge sider. I et land, der har valgt demokratiet, er der ikke plads til at erklære krig, eller bede militæret om hjælp for at undgå “valgfusk””.

Den politiske analytiker Linda Garrett fra det Washington-baserede Democracy in the Americas ser pessimistisk på situationen:

”Hvordan valgresultatet end ender, bliver det udfordret af retsinstanserne, og på gaderne. Den erklærede vinder vil ikke have et mandat. Valgresultaterne, der synligt vil polarisere landet, lover ikke godt for den fredlige fremtid, som salvadoranerne havde håbet på”.

Erika Brenner er freelancejournalist med base i Mellemamerika.

Se også hendes netsted: http://erikabrenner.wordpress.com/

Læs andre artikler i Erika Brenners artikelserie fra El Salvador.