Udenrigsminister på slingrekurs

Fotografen Maika Elan dokumenterede med støtte fra CKU og Den Danske Ambassade i Hanoi homoseksuelles kærlighedsliv i Vietnam
Foto: Maika Elan
Forfatter billede

Men selv om Kristian Jensen støtter op om kultur som et redskab i det udenrigspolitiske samarbejde, er CKU, som siden den første Images Festival i 1991 har sikret kulturel udveksling, samarbejde med og støtte til lande i Afrika, Asien, Latinamerika og Mellemøsten, i finanslovsforslagets farezone. 

Ministerens udtalelser og åbningen af et dansk kulturinstitut i Kina og et kulturprogram i Indonesien står nemlig i skarp kontrast til, at regeringen har besluttet at lukke Center for Kultur og Udvikling.

Det er en selvejende institution under Udenrigsministeriet, der netop har til opgave at assistere ambassaderne i deres kulturindsats og sikre, at midlerne bruges i overensstemmelse med de danske udenrigspolitiske prioriteter og i overensstemmelse med den danske strategi for kultur og udvikling ’Retten til Kunst og Kultur’.  

Af regeringens Finanslovsforslag for 2016 fremgår, at: ”Under hensyntagen til danske udviklingspolitiske prioriteter og samlede fokusering af udviklingssamarbejdet planlægges der ikke flere bidrag til Center for Kultur og Udvikling (CKU)”.

“Som følge af beslutningen om at nedlægge CKU bortfalder også Kulturpuljen, hvorigennem danske ambassader har kunne søge om midler til kultur og dialogprojekter”.

“Projekterne, som har til formål at bidrage til et frit og levende kulturliv ved at opbygge platforme for kunstneriske aktiviteter samt kapacitet gennem træning, udgør et vigtigt redskab i de danske ambassaders kommunikation med offentligheden i opholdslandet”.

“Med henblik på at fastholde dette udenrigspolitiske redskab afsættes i 2016 10 mio. kr. under nærværende konto til afholdelse af udgifter til ambassadernes kulturindsats”.

Minister ser kultur som vigtigt redskab 

Udenrigsminister Kristian Jensen Center lancerede fredag 23/10. kultur- og udviklingsprogrammet i Indonesien, som Center for Kultur og Udvikling står bag.

I forbindelse med åbningen af et nyt dansk kulturinstitut i Kina bakker ministeren op om vigtigheden af kultur som middel til forandring og ytringsfrihed. Ministeren udtalte i den forbindelse til DR den 25/10, at kultur kan skubbe rettigheder som ytringsfrihed og udtaler:

”Det er en måde at påvirke hinanden på. Det er en måde at prøve at fortælle, hvordan vores samfund er bygget op, og hvordan vi tænker, på en måde, hvor vi ikke tager en megafon og råber til hinanden.”

Samtidig er der øget politisk røre omkring regeringens forslag om at lukke CKU. SF har indkaldt kulturministeren og udenrigsministeren i samråd om konsekvenserne for strategien for kultur og udvikling, hvis CKU lukkes. 

I midten af oktober reagererede tidligere handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) skarpt mod forslaget om lukning af CKU.

I en artikel i Berlingske den 15/10 gik Mogens Jensen i rette med regeringens planer. Selv udtaler udenrigsministeren, at kulturarbejdet vil blive videreført af de enkelte danske ambassader, mens kulturudveksling vil overgå til Det Internationale Kulturpanel under Kulturstyrelsen.

Den strategiske tilgang til integration af kultur i udviklingssamarbejdet, som Danmark med strategien ’Retten til Kunst og Kultur’ er blevet internationalt kendt og anerkendt for, vil dog blive alvorligt svækket.

Uden ressourcer til at sikre erfarings- og resultatopsamling af kulturinsatsen på tværs af lande og kontinenter vil den danske støtte blive fragmenteret og i værste fald reduceret til cigarkassetænkning.

Og Det Internationale Kulturpanel vil miste en kerneinstitution, når det kommer til udveksling med lande i Afrika, Asien og Mellemøsten.

I dagens Politiken (27/10) tager seks af Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg til genmæle mod regeringens forslag om lukning af CKU, og den 20. oktober gik en samlet CKU-bestyrelse ud med en kommentar i Berlingske.

CKU kan i øvrigt tirsdag den 27. oktober fejre 17 års afbrudt virke som selvejende institution under udenrigsministeriet.