Uganda: Aktivister taber sag mod regeringen om bekæmpelse af mødredødelighed

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

6. juni 2012

Sagen og dens optakt har haft stor bevågenhed både i og uden for Uganda da den er den første af sin art. Mere end 150 aktivister anført af fra hele landet stod bag søgsmålet.

Deres argument var, at regeringen overtræder kvinders forfatningsbestemte rettigheder, ved at undlade at tilbyde grundliggende medicin og behandling til gravide.

Desuden søgte gruppen kompensation til de efterladte efter kvinder, der er døde under fødslen på grund af manglende hospitalsfaciliteter og personale.

Dommerne mente, at på trods af at mødredødelighed er et stort problem, der kræver opmærksomhed, så vil gruppens krav være en indgriben i regeringens mandat til at lede landet. I august 2009 døde en kvinde i fødselssengen på et hospital i byen Mityana.

Personalet havde krævet bestikkelse og undlod at behandle hende, fordi hun afviste deres krav. Sagen førte til demonstrationer mod korruptionen, manglen på uddannet personale og små budgetter i landets sundhedsvæsen.

Tilsammen har disse forhold ført til flere lignende dødsfald, lyder det fra aktivisterne Ifølge FN-nyhedstjenesten IRIN News dør der hver dag 16 ugandiske kvinder under fødsel og ud af hver 1000 nyfødte børn dør 76 inden de fylder ét år.