Uganda vaccinerer sundhedspersonale mod ebola

ebola-549471_640
Under ebolaepidemien blev et stort antal udenlandske sundhedsmedarbejdere sendt til de ramte lande i Vestafrika.
Foto: Pixabay
Laurits Holdt

4. marts 2019

Som det første land i verden har Uganda vaccineret medlemmer af landets sundhedvæsen mod sygdommen ebola. Det drejer sig om sygeplejesker, læger og andre medarbejdere i områderne op mod grænsen til Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo).

Nabolandet DR Congo har siden august 2018 været ramt af et udbrud af ebola, som nu rangerer som det næstværste i historien.

Indtil videre er der rapporteret 817 tilfælde af sygdommen og 553 er døde. Der er ikke registreret tilfælde i Uganda i forbindelse med det aktuelle udbrud, men sygdommen har tidligere vist sig i landet fem gange.

Udviklet efter ebola-katastrofen i Vestafrika

Vaccinen blev udviklet i forbindelse med det hidtil værste udbrud af sygdommen, der kostede flere end 11.000 mennesker livet i Liberia, Sierra Leone og Guinea i 2014 til 2016.

Ifølge landets sundhedsministerium er 4.420 medarbejdere på 165 hospitaler og sundhedsklinikker samt 15 indrejsesteder i grænseområderne blevet vaccineret med forsøgsvaccinen Ebola-rVSV.

Ifølge FN’s sundhedsorganisation WHO giver vaccinen 95 procent beskyttelse mod ebola, der smitter ved kontakt med kropsvæsker fra personer, der er smittet med sygdommen. Indtil videre er der ikke rapporteret om bivirkninger af vaccinen.

Der findes ingen behandlinger for sygdommen, hvis man først er blevet smittet.

Usædvanligt udbrud

Det er usædvanligt, at et udbrud af ebola varer så længe, som det er tilfældet denne gang. Alene DR Congo har været ramt af sygdommen ni gange siden 1976 hvor sygdommen blev identificeret og siden 2007 er det hver gang er det lykkes at inddæmme den og holde antallet af døde under 100.

Årsagen til at udbruddet i denne omgang har varet så længe er blandt andet, at sikkerhedssituationen i det østlige DR Congo er særdeles ustabil. I nogle områder kan sundspersonalet ikke få adgang på grund af vold og trusler fra væbnede grupper og andre steder er klinikker blevet angrebet.

Senest har organisationen Læger uden Grænser lukket sit ebolacenter i byen Katwa i provinsen Nordkivu efter at centret var blevet angrebet og delvist brændt ned.

Læs mere om sygdommens historie i DR Congo hos det amerikanske Center for Disease Control and Prevention.