Ugens tre riddere for ytringsfrihed

Forfatter billede

Globalnyt præsenterer: Ugens tre

“Globalnyt præsenterer: Ugens tre” er en tilbagevendende artikelserie.

Her giver vi vores læsere mulighed for at stifte bekendtskab med (måske) ukendte kunstnere, ferieperler, egnsretter, kulturpersonligheder, musikgenrer, sportsgrene, forfatterskaber, film mm.

Det bliver med skiftende fokus, når vi afslutter arbejdsugen med en ny omgang ”Globalnyt præsenterer: Ugens tre”.

Læs flere Ugens tre

Luaty Beirão

Angolansk rapper – kritik mod Angolas Præsident –fem et halvt års fængsel

20. juni 2015 blev Luaty Beirão og 14 andre kunstnere anholdt i Angola mistænkt for at ville gøre oprør mod den siddende præsident. De femten kunstnere blev anholdt efter at have holdt et bogklubarrangement, hvor de diskuterede en bog om demokrati og fredelig politisk modstand.

Tidligere har Luaty Beirão, også kendt som Ikonoklasta, brugt sin position som rapper til at skabe opmærksomhed om sin modstand mod José Eduardo dos Santos, Angolas præsident siden 1979, og hans parti MPLA.

I nummeret Cuka, som Luaty Beirão har lavet sammen med sin landsmand Batida, lyder det blandt andet: ”De er alle tyve i MPLA. De er alle tyve i UNITA [Angolas næststørste parti, red.]”:

Da Batida optrådte på Roskilde Festival sidste sommer, benyttede han chancen til at tale om den angolanske regerings censur mod deres modstandere, og til at sende en tanke til Luaty Beirão og de 14 andre, der på det tidspunkt lige var blevet fængslet.

Skal man tro Luaty Beirão, er det kun hiphopbevægelsen i Angola, der tør og formår at samle de utilfredse og undertrykte unge i en modstandsbevægelse. Men det er med sit gode helbred og sin frihed som indsats – præsidentens mænd er ikke bange for at bruge vold mod regeringens modstandere.

Det er heller ikke første gang Luaty Beirão er i præsidentens klør. I 2012 – op til sidste præsidentvalg – blev Luaty Beirão tilbageholdt for at have 1,7 kg kokain i sit cykeldæk – efter alt at dømme, var det regeringen, der havde plantet stofferne.

I slutningen af marts blev Luaty Beirão dømt frem et halvt års fængsel for påstande om at planlægge oprør mod præsidenten og den siddende regering.

Ayham Ahmad
Palæstinensisk-syrisk pianist – truet af IS – på flugt

I Yarmouks bombede gader sidder den, dengang, 26-årige pianist og spiller, i et håb om at han med sit klaver, kan bringe lys i den sønderbombede håbløshed.

Fra sit hjem i Yarmouk, i Syrien, gik Ayham Ahmad først på konservatoriet i Damaskus og siden på det musikvidenskabelige fakultet på Al-Baath Universitet i Homs, hvor han uddannede sig til pianist.

Da krigen i Syrien tog til, måtte Ayham Ahmad afbryde sine studier. Men han holdt stædig fast i klaveret. Og mens Yarmouk blev omringet af regeringens militær på den ene side og IS på den anden, håbende han musikken kunne bringe glæde blandt områdets 800.000 indbyggere:

”Jeg var løbet tør for idéer til, hvordan jeg kunne hjælpe, så jeg besluttede at tage mit klaver ud i gaderne og spille sange for at tænde håb”, har Ayham Ahmad udtalt til The World Post.

Men det satte IS en stopper for da de i foråret 2015 overtog 90 procent af området. Den 17. April sidste år – den dag Ayham Ahmad fyldte 27 år – brændte de hans klaver.

I september, fem måneder senere, tog Ayham Ahmad flugten fra de bombede huse, IS og krigen i Syrien. Via Tyrkiet og Grækenland er han kommet til Tyskland, hvor han i december modtog den Internationale Beethoven pris for Menneskerettigheder, Fred, Inklusion og kamp mod fattigdom.

David Kato Kisule
Ugandisk lærer – LGBT-aktivist  – dræbt i 2011

Chikane og overfald er hverdag for homoseksuelle i mange lande i både Afrika, Mellemøsten og Asien. I lande, hvor homoseksuelle handlinger er strafbart, er det de færreste, der tør at bekende sin seksualitet.

Men det turde David Kato, født i Uganda i 1964. Allerede i 1998 stod han frem som homoseksuel under en pressekonference og gjorde sig således til en af de første homoseksuelle ugandere, der talte åbent om sin seksualitet. Offentliggørelsen sendte David Kato i fængsel.

Siden har Kato, der oprindeligt er uddannet lærer, været aktiv i

David Katos eftermæle har stor betydning for LGBT-aktivister og personer verden over.

bevægelsen for LGBT (forkortelse for homoseksuel, biseksuel og transkønnet) personers rettigheder, hvor han blandt andet arbejdede med at aftabuisere homoseksualitet og kæmpe for seksuelle minoriteters rettigheder, hvilket han også har talt om til FN-konferencer om menneskerettigheder.

I 2010 opsagde Kato sit job som lærer for at hellige al sin tid til arbejdet med LGBT-rettigheder. På grund af den usikre og farlige situation for LGBT-aktivister i Uganda, blev Kato kort efter tilbudt et års stipendiat ved Center for anvendte Menneskerettigheder ved University of York i England.

Men hans stipendium var ikke nok til at redde hans liv. I 2011 offentliggjorde den ugandiske avis ’Rolling Stone’ navne og billeder af 100 erklærede homoseksuelle ugandere. Blandt andre David Kato. Kort efter brød en mand ind i hans hjem og slog ham to gange i hovedet med en hammer. David Kato døde på vej på hospitalet.