Undervisningsministeren studerer global undervisning i 4. klasse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mandag 23. april kl. 13.00 -13.30 sætter børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) sig på skolebænken for at blive klogere på, hvordan undervisning i globale forhold kan se ud for børn i 4. klasse. Det sker på Lyng Skole i Fredericia.

I to uger har eleverne på dette klassetrin været på en mental rejse til det vestafrikanske land Liberia, hvor gummi er noget, man tapper fra træerne og vand pumpes op i spande og bæres hjem af børn.

Gennem læsebogen LæseRaketten fra solidaritets- og bistands-organisationen IBIS, som 163.000 elever i år har modtaget, har 4. klasserne på Lyng Skole brugt bogen som udgangspunkt for et 14 dages tema om Liberia.

Gennem LæseRaketten har skoleleverne i Fredericia mødt børn som Cyrus, en 9-årig dreng, der drømmer om at komme til USA og drikke koldt vand fra en hane. Og i det tilhørende undervisningsmateriale på sitet heleverdeniskole.dk, som 4. klasserne flittigt har brugt, har de fundet masser af små film, musik og opgaver.

Hvordan eleverne på Lyng skole har arbejdet med det globale materiale, får undervisningsministeren en smagsprøve på, når hun besøger de to 4. klasser.

IBIS udgiver LæseRaketten og det globale undervisningsmateriale for niende år i træk som led i en global kampagne, der hvert år minder verden om, at FN har lovet alle børn skolegang senest år 2015.

Kampagnen kulminerer i den kommende uge (23.-27. april), hvor børn over hele verden aktionerer for at minde politikerne om deres løfte.

I Danmark sker det ved postkortaktioner i Aalborg, Aarhus og København. Man kan se mere på www.heleverdeniskole.dk

”Det strammer til. Der er kun tre år tilbage, så politikerne skal have raketfart på, for at få alle børn i skole inden 2015,” siger Helle Gudmandsen, kampagneleder i IBIS, som glæder sig meget over ministerens interesse for global undervisning i folkeskolen.

I forbindelse med aktionsugen har eleverne på Lyng Skole også skrevet postkort til de danske politikere. Torsdag 26. april hænger IBIS alle kortene op på tørresnore rundt om Christiansborg. Mon ikke undervisningsministeren allerede mandag får et par af de postkort med sig hjem fra besøget på Lyng Skole.

FAKTA:

* I aktionsugen (23-27. april) er der aktionsdage i Aalborg (tirsdag) Aarhus (onsdag ) og torsdag i København. Samtidig aktionerer elever i 120 andre lande.
* Fokus er på retten til uddannelse for alle senest i år 2015
* Uddannelse for alle er et af ti FN-mål fra år 2000, som regeringer over det meste af verden har forpligtet sig til. Ifølge disse såkaldte 2015-mål skal alle børn i verden være i gang med en grundskoleuddannelse senest i år 2015.
* 67 millioner børn går ikke i skole.

Man kan se mere om Hele Verden i Skole kampagnen 2012 på www.ibis.dk/verdeniskole

Yderligere oplysninger hos:
Helle Gudmandsen, kampagneleder IBIS, Hele Verden i Skole,
tlf. 35 20 05 29 og 20 86 00 84
Hanne Selnæs, presseansvarlig IBIS
e-mail: [email protected] og tlf. 35 30 05 24 og 60 43 33 32