Unge flygtninge dokumenterer deres hverdag i Grækenland

Forfatter billede

Lørdag fløj ti frivillige fra Dansk Flygtningehjælps Ungenetværk (DFUNK) til Athen for at holde en uges fotoworkshop målrettet unge flygtninge, der opholder sig i den græske hovedstad, skriver DFUNK i en pressemeddelelse.

Fotoprojektet ‘Facing Europe’ skal give unge flygtninge og asylansøgere en chance for selv at fortælle deres historier, så der kan blive sat ansigt på de mennesker, som gemmer sig bag statistikkerne.

Situationen for flygtninge i Grækenland har i flere år været kritisk og flygtninge i alle aldre har været nødsaget til at bo på gaden, da det græske asylsystem ikke har haft kapacitet til at håndtere det store antal ankomne

Grækenland har på grund af sin geografiske placering modtaget en stor andel af de flygtninge, der er kommet til Europa, og på grund af EU-lovgivning er mange flygtninge også blevet sendt tilbage til Grækenland fra andre europæiske lande, indtil dette blev forbudt i 2011.

”EU og herunder Danmark har et medansvar for situationen i Grækenland. I DFUNK ønsker vi en mere solidarisk asylpolitik i EU”, siger DFUNK’s politiske næstforkvinde Ella Sofie Samberg.

“Det er vigtigt, at vi alle tager ansvar for situationen i Grækenland og sammen gør noget for de mange flygtninge, som lever under horrible forhold. Endda oftest uden mulighed for at søge asyl og komme videre med deres liv,” lægger hun til.

DFUNK har tidligere stået bag ‘ROUTEless?’, et lignende projekt på Asylcenter Sjælsmark, hvor uledsagede asylansøgere under 18 år fik mulighed for selv at sætte billeder og ord på livet som asylansøger.

Mohammad fra Afghanistan

To af deltagerne i ‘ROUTEless?’ er nu med som frivillige i ‘Facing Europe’.

Den ene, den nu 18-årige Mohammad fra Afghanistan, kom selv som uledsaget flygtning gennem Grækenland, og for ham er ‘Facing Europe’ en måde at give andre unge muligheden for at blive hørt.

“Jeg får ondt om hjertet, når jeg tænker på hvor mange mennesker, der har det dårligt og sidder “fast” i Grækenland, hvor de ikke kan komme videre i deres liv”, siger Mohammad og fortsætter:

“Jeg har det godt nu, hvor jeg er kommet til Danmark og har fået asyl, men der er mange andre, der har det skidt og dør under deres flugt”.

“Jeg glemmer aldrig mine dage i Grækenland, og hvor hårdt det var. Jeg håber, at vi med projektet kan være med til at gøre en forskel ved at sætte fokus på problemet i Grækenland og give en stemme til de unge flygtninge.”

“Facing Europe’ er DFUNK’s første internationale projekt.

Billederne udstilles i Verdenskulturcentret fra den 25. juli 2014, hvorefter udstillingen turnerer landet rundt.

Derudover vil man løbende kunne følge projektet på de sociale medier via #FacingEurope og på www.facingeurope.org

Yderligere oplysninger hos:
Marie Kock Nielsen, frivillig i DFUNK
Mobil: 3082 7730
Mail: [email protected]
Du kan læse mere om DFUNK på www.dfunk.dk
Facing Europe Photo Project – www.facingeurope.org