USA udtrykker frygt for valgsvindel i Nigeria

Forfatter billede

Mens Nigeria venter med spænding på resultatet af et af de vigtigste og tætteste præsident- og parlamentsvalg i nyere tid, lyder de første røster om mulig valgsvindel. Iagttagere melder om et fredeligt valg.

Mandag luftede USA’s udenrigsminister, John Kerry, og hans kollega fra Storbritannien, Philip Hammond, en bekymring for, at der bliver snydt ved stemmeoptællingen efter valget i Nigeria lørdag og søndag.

“Vi har ikke set beviser på systematisk manipulation af processen. Men der er foruroligende tegn på, at sammentællingsprocessen – hvor stememrne endeligt tælles op – kan være genstand for bevidst politisk indblanding,” siger Kerry og Hammond i en fælles udtalelse, skriver flere internationale medier.

Bekymringen blev omgående afvist af en talsmand for Nigerias valgkommission.

De to udenrigsministre tilføjer, at USA og Storbritannien vil være “meget bekymrede” over ethvert forsøg på at undergrave den uafhængige valgkommission, skriver PM News Nigeria.

Begge ministre roser dog Nigeria for at have gennemført et “stort set fredeligt” valg.

Præsidentvalget, hvor den siddende præsident Goodluck Jonathan bliver udfordret af den tidligere militære leder Muhammadu Buhari, ses som det tætteste i Nigerias historie.

Buharis parti protesterer

Tidligere har nogle af de mere alvorlige tilfælde af valgsvindel fundet sted mens stemmerne blev talt op, og ikke på selve valgdagen, skriver PM News Nigeria.

I oliebyen Port Harcourt i det sydlige Nigeria var omkring 2.000 kvinder fra Buharis parti, All Progressives Congress (APC), samlet for at kræve valget annulleret på grund af hvad de opfatter som valgsvindel, skriver News24.

Politiet brugte tåregas for at forhindre de vrede kvinder i at trænge ind i valgkommissionens lokaler.

Samtidig rettede APC en formel klage mod lederen af delstatens valgkommission, som partiet beskylder for at tilgodese præsidentens fløj.

Valgobservatører har mandag meldt ud, at valget i det store hele er forløbet efter reglerne på trods af flere logistiske udfordringer, hedder det.

Det drejer sig blandt andet om, at valgmaterialer ikke er kommet ud til stemmelokalern i ordentlig tid, skriver nigerianske medier.

En uafhængig observatørgruppe siger dog til PM News Nigeria, at det ikke er problemer, der menes at være til fordel for bestemte kandidater eller partier.

Forud for valget har der været frygt for, at det ville udvikle sig blodigt, som det var tilfældet i 2011, efter Goodluck Jonathan vandt over Muhammadu Buhari.

Dengang hævdede oppositionen, at der havde fundet omfattende valgfusk sted.

Vigtigste valg i mange år

Mandag eftermiddag var de første ni resultater offentligjort.

De viser, at Buhari og hans APC-parti har fået flertallet af stemmerne i fem delstater, mens Jonathan og hans PDP-parti har vundet tre delstater plus regionen omkring hovedstaden Abuja.

Når man ser på antallet af stemmer, ser Jonathan og PDP ud til at have et forspring.

Det er ventet, at flere resultater vil komme ind sent mandag aften.

Mange iagttagere betragter lørdagens valg i Nigerias som det vigtigste og mest spændende i mange år, skriver magasinet Forbes.

Det skyldes, at udviklingen i Nigeria vil have afsmittende effekt på en række andre lande, alene på grund af landets store befolkning og økonomi.

“Når Nigeria er en ud af seks afrikanere og en ud af fem hvad angår BNP, vil begivenheder i Nigeria blive set som symbolske for resten af kontinentet,” siger Charles Robertson, cheføkonom ved Renaissance Capital, til Forbes.

Truslen fra Boko Haram

En anden årsag til, at valget følges med spænding i en række lande, er Boko Haram.

Gruppen har for alvor markeret sig på terrorens landkort med en lang række chokerende og blodige aktioner, og det så en lang overgang ud til, at Goodluck Jonathans regering havde overordentligt vanskeligt ved at bekæmpe gruppen.

I ugerne op til valget iværksatte hæren imidlertid en offensiv, og siden er der flere gange ugentligt kommet meldinger om, at Nigerias hær i samarbejde med styrker fra nabolandene har sendt ekstremisterne på flugt.

Valget har i høj grad også handlet om, hvem af de to præsidentkandidater der bedst kan nedkæmpe den islamistiske gruppe.

Boko Harams leder, Abubakar Shekau, havde på forhånd truet med, at hans gruppe ville forpurre valget, som islamistlederen betegner som “u-islamisk”.