Verden rundt: Spektakulær retssag i vente – og andet nyt fra den sidste uges tid

gettyimages-1173638139
I disse dage får de store stenfigurer på Påskeøen et tiltrængt hvil. Corona holder turisterne på afstand.
Foto: John Milner/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

30. august 2020

Færre turister på Påskeøen fremover
Hvert år valfarter turister i titusindvis til Påskeøen, den chilenske provins, der er kendt for sine mystiske, kæmpestore stenansigter. Men ligesom så mange andre turistmagneter, måtte øen – som, ligesom øens oprindelige folk, hedder Rapa Nui på polynesisk – dette år se langt efter turisterne og ikke mindst turisternes penge.

Turismesektoren bidrager med knap 60 procent af øens økonomi, og næsten halvdelen af øens 10.000 beboere er beskæftiget inden for turisme. Da turisterne forsvandt, forsvandt også deres indtægt. Nu er knap 1.200 af disse tilbudt arbejde af øens myndighed, mens alle venter på, at tingene normaliserer sig. Det skriver Radio New Zealand.

Arbejdet består i at fjerne affald fra havbunden og tilplante 20 hektar med afgrøder.

Det er håbet, at turisterne så småt begynder at vende tilbage fra oktober, men hvor der før landede 15 fly om ugen med i alt 3.000 turister ombord, forventer myndighederne, at niveauet til at begynde med vil ligge på mellem to og fire fly om ugen med i alt 200 passager.

Vender turisterne ikke tilbage, vil øen falde i en stor økonomisk krise. Til det chilenske medie T13 påpeger Rapa Nuis borgmester, Pedro Edmunds, at turismen fremover skal blive mere bæredygtig og være knap på massiv.

Ebo skov bliver ikke fældet lige med det første – det er godt nyt for den sjældne Nigeria-Cameroun chimpanse.


Foto: Auscape/Universal Images Group via Getty Images

Unik skov i Cameroun er reddet – for nu
Hvad der til gengæld gerne må forblive massiv er Ebo skov, en 2.000 kvadratmeter oprindelig skov i Cameroun. For et par uger siden skrev Globalnyt, at Ebo skov stod til at blive kraftigt decimeret, efter regeringen havde givet tilladelse til skovhugst. Hej til tømmer, og farvel til biodiversitet. Nu lader det til, at skoven – og dermed dens rige dyre- og planteliv – er reddet; i hvert fald for en stund.

Regeringen i Cameroun har nemlig trukket tilladelsen tilbage til stor glæde for både kritikere og aktivister. Det skriver Mongabay.

Den 2.000 kvadratkilometer store skov er blandt andet hjem for verdens mest truede chimpanseart, Nigeria-Cameroun chimpansen, der bruger værktøj i sin jagt på mad. Derudover forsyner skoven flere oprindelige lokalsamfund med fødevarer og medicin og har afgørende betydning i deres traditioner.

Der er dog grund til ikke at hvile for længe på laurbærrene; skovens fremtid er endnu uvis, advarer aktivister. 

Både unge og gamle støtter op om protesterne – her 27. august. De tre fingre er ikke en reference til Hunger Games, men er blevet protestens helt eget håndtegn.


Foto: Lauren DeCicca/Getty Images

Ned med diktaturet – og kongen!
Andre aktivister har haft travlt i Thailand over sommeren. Siden juli har især hovedstaden Bangkok lagt gader til demonstrationer med titusindvis af mennesker, der kræver demokratiske reformer. ”Ned med diktaturet”, lød det fra masserne, da den største pro-demokratiske demonstration, landet har set i årevis, fandt sted den 16. august.

Militærstyret har slået igen ved at gå efter nøglespillere. Flere er blevet arresteret; senest to unge aktivister – begge prominente fortalere for LGBT+-personers rettigheder – der blev anklaget for en række lovbrud i forbindelse med deres rolle i planlægningen af en fredelig demonstration den 18. juli. De blev senere løsladt mod kaution.

Udviklingen fik i denne uge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) til at reagere.

”Den thailandske regering burde stoppe med at tro, at det at slå ned på protestarrangører får pro-demokratiske demonstrationer til at forsvinde,” siger Brad Adams, chef for organisationens Asienafdeling.

Protesterne bliver især båret frem af studerende og unge aktivister, der ønsker en ende på det regime, der kom til magten ved et militærkup i 2014, en ændret forfatning og demokratiske reformer. Siden er også et krav om et opgør med det feterede og dominerende monarki i Thailand blevet føjet til.

Der er lidt mere underdanighed over det thailandske monarki. Her en procession for at markere kong Vajiralongkorns kroningsceremoni den 12 december 2019.


Foto: Thomas De Cian/NurPhoto via Getty Images

Facebook versus Thailand
Vi bliver ved Thailand og det thailandske monarki, der ikke har mange ligheder med vores danske variant. Mens dronning M herhjemme må se sig karikeret i medier, på scener og i kulturlivet, ville det aldrig finde sted i det asiatiske kongedømme. Her tager man ikke let på majestætsfornærmelse, der kan udløse en dom på op til 15 år.

Og faktisk er det netop landets nidkære beskyttelse af regenten, der har sendt landet ud i en strid med social medie-virksomheden over dem alle: Facebook.

Ifølge CNN Business har Facebook følt sig ”tvunget” af den thailandske regering til at blokere brugere i Thailand adgang til gruppen Royalist Marketplace, hvor omkring 1 million medlemmer deler indhold om den thailandske kongefamilie.

Årsagen: Gruppens indhold er ulovligt, mener altså regimet. Det er Facebook dog ikke helt enig i. I en erklæring til CNN Business lyder det fra en talsmand for Facebook:

”Sådanne anmodninger er alvorlige, i strid med international menneskerettighedslovgivning og har en afskrækkende effekt på folks mulighed for at udtrykke sig.”

Angiveligt er det ikke første gang, de thailandske myndigheder har forsøgt at presse Facebook til at censurere visse politiske udmeldinger, og det er de i deres gode ret til, lyder det fra Thailands premierminister:

”Thailand har sine egne love, og alle skal respektere de enkelte landes love.” 

Begge sider truer med sagsanlæg. Ender det i retten, vil det helt sikkert tiltrække stor opmærksomhed. Hvem laver popcorn?