Verdens værste sted at være mor: Danmark et himmerige ved siden af

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ny rapport viser, at Niger i Vestafrika er verdens værste land at være mor i, mens mødre i nordiske lande er dem, der er bedst stillet, skriver Red Barnet Danmark i en pressemeddelelse tirsdag.

Snart bliver mors dag fejret verden over, men mødres vilkår er som dag og nat kloden rundt.

I en ny rapport fra Red Barnet bliver i alt 165 lande målt på et væld af forskellige parametre såsom moderens uddannelse og økonomi, barselsrettigheder og børnedødelighed. Herefter bliver tallene lagt sammen og landene rangeret.

Nederst på listen ligger det karrige ørkenagtige Niger i Saharas sydlige udkant, som udover at være et af verdens fattigste lande står på grænsen til en sultkatastrofe. Niger har dermed overtaget det krigshærgede Afghanistans sidsteplads.

I Niger er nogle af de afgørende forskelle fra eksempelvis Norge på førstepladsen, at der kun ved 1/3 af alle fødsler er uddannet sundhedspersonale til stede.

I Norge er der stort set uddannet personale ved alle fødsler. Herudover går Norges piger i gennemsnit 18 år i skole, mens en gennemsnitlig pige fra Niger kun får fire år på skolebænken.

“Tallene viser, at det her tydeligvis er et fattigdomsproblem. Kvinder, som selv har været underernærede som børn, har større risiko for selv at få underernærede børn fra fødslen. Det bliver en ond cirkel, som skal brydes”, siger programkoordinator i Red Barnet Jakob Eilsøe Mikkelsen.

Høj børnedødelighed

Red Barnets formand, den tidl. radikale udviklingsminister Anita Bay Bundegaard, er netop vendt hjem fra Niger, hvor hun mødte mødre med barske historier.

“Næsten alle kvinder, jeg mødte havde mistet mindst ét barn. Selv de helt unge mødre, jeg talte med, kunne fortælle historier om tab. I betragtning af hvor forholdsvist enkelt det er at forbedre børnenes muligheder for at overleve, er det helt uacceptabelt at dødstallet er så højt”, siger Anita Bay Bundegaard.

Hun besøgte også et land, hvor børnedødeligheden er blandt de højeste i verden. Her dør flere end hvert tiende barn under fem år.

Øverst på listen finder man de nordiske lande med Norge helt i top, mens Danmark i år indtager en femte plads.

Nogle af de største forskelle mellem de to lande skal findes i, at cirka 72 procent af alle kvinder i Danmark bruger prævention, mens tallet i Norge er 82 procent. Herudover lever norske kvinder i gennemsnit to år længere end i Danmark, hvor gennemsnitslevealderen er 81 år.

Man kan se hele rapporten “State of the World´s Mothers 2012” på
http://www.redbarnet.dk/Files/Filer/Nyheder/Mothers%202012%20Africa%20lr.pdf

Red Barnet blogger fra Niger på
http://www.redbarnet.dk/Nyhed.aspx?ID=25&Action=1&NewsId=943&PID=54