Virkeligheden og helvedet er i farver

Forfatter billede

Mens alverdens medier dækkede jordskælvet i Haiti og oversvømmelser i Pakistan i 2010, tog fotojournalist Jonathan Bjerg Møller til Niger i Vestafrika for at dokumentere sult-katastrofen.

Et af hans billeder vandt andenpladsen i kategorien Årets Nyhed Udland ved Årets Pressefoto 2010 bl.a. fordi, det er i farver, skriver CARE Danmark i en pressemelding torsdag.

Fotoet er fra juli 2010 og viser Baruma Lawalido og hans familie i Sayam i Niger. De kæmper for at holde deres dyr i live. De udmagrede dyr er så svage, at mange har svært ved at stå på egne ben. Derfor må familien løfte dem op flere gange om dagen – se fotos og links på http://www.care.dk/index.php/nyheder/nyhedsoversigt/687

Selv om det er begyndt at regne, og græsset er begyndt at gro, er det ikke højt nok alle steder, og mange dyr er i så dårlig stand, at de skal tvangsfodres for at overleve.

Overset katastrofe

– Jeg tog af sted til Niger, fordi det var en katastrofe, der ikke fik særlig meget opmærksomhed, siger han.

I sommeren 2010 var det barske land i Saharas udkant ramt af en katastrofal fødevarekrise, som ramte over halvdelen af indbyggerne og næsten 8 millioner sultede. Især var nomaderne hårdt ramt.

– Der var kun ganske få journalister i Niger, og der var primært fransktalende medier, siger Jonathan Bjerg Møller.

– Jeg brugte meget tid på at finde ud af, hvad det egentlig var, der skete dernede, siger han og fortsætter:

– Disse mennesker sad i skyggen og ventede, de prøvede at holde sig i ro, fordi de ikke fik nok at spise. Det var svært at vise visuelt hvor svær situationen er.

– Niger er jo en katastrofe, men den er meget mere stille og kompleks. Den har meget mere at gøre med fattigdom, udvikling, overbefolkning og mangel på ressourcer, anfører den danske fotograf.

Prisværdigt foto

– En af de største grunde til han vandt andenpladsen var fordi, han netop havde vendt sit kamera væk fra de store katastrofer, som de andre fotografer var taget til. Mange danske fotografer var taget til Haiti.

Og omfanget af den katastrofe, han beskriver, er langt, langt større end Haiti nogensinde bliver.

– Ikke at Haiti ikke var vigtig. Men det var befriende efter at have set mange serier om Haiti at se noget andet, siger Sigrid Nygaard, der er billedredaktør på Information, og én af de fem dommere ved Årets Pressefoto 2010.

Om selve billedet siger Sigrid Nygaard:

– Der er en tendens blandt fotografer til at slå over i sort/hvid, når det er dramatiske historier, og når det f.eks. især handler om Afrika. Han fik blandt andet stor ros for, at han havde valgt at holde det i farver, selv om det faktisk gør billedet lidt kaotisk og forstyrrende med deres tøj; det gør billedet farverigt og festligt.

Som dommerne skriver i deres begrundelse: “Virkeligheden og helvede er i farver, den roder og armodet har mange ansigter. Det kan vi ikke løbe fra”.

– Den virkelighed, man ser i billedet – den uhyggelige historie, der ligger bag – fortæller han fint ved at fortælle den så nøgternt som han gør, siger Nygaard.

Alligevel var det svært at få danske medier til at interessere sig for historien, men bl.a. Jyllands-Posten og Aftenposten i Norge trykte Jonathan Bjerg Møllers billeder.

“Jeg var sulten hele tiden”

Mens Jonathan Bjerg Møller var i Niger, boede han 5 dage hos en familie, hvilket var blevet aftalt.

– CARE satte mig af et sted langt ude fra alting, og efterlod mig med familien. Jeg havde ikke taget mad nok med, og jeg nægtede at spise deres mad. Så jeg var sulten hele tiden, og tænkte på mad hele tiden. Det var helt vildt hårdt.

– Så ventede jeg på at CARE kom og hentede mig. Og da vi kørte derfra, vendte jeg mig om i bilen. Det gjorde indtryk på mig, at jeg kørte fra dem, og jeg om nogle timer kunne få mad. De boede lang pokker i vold og kunne ikke komme væk, det kunne jeg.

Vi lever livet – andre overlever det

– Jeg tænkte meget over det med retfærdighed. Hvor retfærdigt er det, at vi har det så godt i Danmark? Man bliver meget glad for det liv vi har. Vi har det ret privilegeret. Det er også derfor, vi har et ansvar for at hjælpe andre. I Danmark lever vi, i andre lande overlever de.

– I Danmark nyder vi bare livet hele tiden, men vi har altså et ansvar for at hjælpe folk, der ikke har det ligeså godt som os selv. Både herhjemme og i udlandet. For hvis ikke vi har overskud til at hjælpe, hvem fanden skal så?’

Fakta:
Jonathan Bjerg Møller
32 år, født i USA
Uddannet fotojournalist fra Danmarks Journalisthøjskole, Århus, i 2010 og har BA i journalistik fra Ryerson University i Toronto, Canada fra 2003.
I marts 2011 er han i gang med at planlægge en udstilling af sit arbejde fra Niger til Copenhagen Photofestival 2011. I foråret 2011 tager han til Bolivia for at lave research på et nyt fotoprojekt.