World Woman fra Sørvad

gettyimages-1042668920-3
Kirsten Larsen

9. september 2019

“Det første I skal gøre, er at skrotte alle de kønsdiskriminerende love, I har. Det næste er at vedtage en progressiv lovgivning. Så skal I sørge for, at lovene bliver gennemført i praksis, og sørge for at investere i kvinde- og civilsamfundsorganisationer, der arbejder for fremskridt. Og endelig skal I måle og følge op og være klar til at blive holdt ansvarlige.“

Sådan lød Katja Iversens besked til lederne af Verdens syv store industrinationer, da de mødtes i den franske badeby Biarritz i sidste måned.

Det var anden gang Katja Iversen var til G7-topmøde som medlem af G7’s ligestillingsråd. Rådet blev indført af Canadas premierminister Justin Trudeau og videreført i år af den franske præsident Emmanuel Macron.

Vær lige så modige som kvinderne og pigerne

I år drog tre af de 35 i ligestillingsrådet til Biarritz for at give Donald Trump, Angela Merkel og de andre anvisninger på, hvordan de blandt andet stopper vold mod kvinder og diskrimination og i stedet sikrer lige muligheder og rettigheder.

“Vær lige så modige, som kvinder og piger er hver dag,” lød opfordringen til verdens ledere.

Og selvfølgelig var Katja Iversen en af de tre deltagere i G7 topmødet.

“Hun har adgang til toppolitikerne – stort set når som helst, siger vennen Jens Wandel, assisterende generalsekretær i FN med ansvar for reformer.

Jeg taler med ham på en noget forblæst telefonforbindelse fra et sted i Italien, hvor han i weekenden har fejret Katja Iversens fødselsdag. Og spørger ham, hvorfor netop Katja Iversen er så god til at fremme kvinders og pigers rettigheder.

Kvinden med de røde briller

“Vi kalder hende World Woman fra Sørvad. Hun er forankret i sin egen barndom i Sørvad i Vestjylland, hun har begge ben på jorden. Samtidigt er hun ambitiøs på kvindesagen og meget bevidst om, at det er globale forandringer, der skal til. Hun ved, der skal kæmpes, og hun giver aldrig op,” siger Jens Wandel, der i New York har delt opgang med Katja Iversen.

Han understreger, at hun altid har fokus på sagen og er næsten kompromisløs, når det gælder om at fremme kvinders rettigheder.

“Men hun sælger ikke holdninger, hun sælger forandringer. Hun analyserer hele tiden situationen for at vurdere, hvad der skal gøres. Og arbejder uophørligt på at skabe en fælles forståelse for at alle kan gøre noget – på det private plan i familien og på toppolitisk plan,” fortæller Jens Wandel.

Verdenskvinden fra Sørvad får mange pæne ord i de danske medier i dag. Powerwoman, verdensdame, en af verdens førende ligestillingsforkæmpere – eller som hun selv skulle have betegnet sig, kvinden med de røde briller.

Vejen til posten i spidsen for den indflydelsesrige organisation Women Deliver er gået gennem eget kommunikationsbureau, kommunikationschef i Sex og Samfund, FN’s børneorganisation UNICEF og FN’s befolkningsorganisation UNFPA .

Siden 2014 har Katja Iversen været konstant på farten som topchef for Women Deliver. Over 300 rejsedage blev det til sidste år.

“Vi ved aldrig, hvor hun er. Vi sender en SMS og så kommer der et svar fra et eller andet sted i verden”, siger vennen Jens Wandel.