WWF: Connie Hedegaard kan sparke klimakampen ud til højre

Forfatter billede

EU bør lægge konstant hårdt pres på verdens store CO2-svinende lande for at få bragt udledningen af skadelige drivhusgasser ned.

Ellers går kampen i stå. Det siger afdelingsleder i WWF Verdensnaturfonden John Nordbo, til Politiken online torsdag.

Men med sin nye melding gør EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, netop det modsatte, vurderer han.

Op til FN’s klimatopmøde i Durban i Sydafrika, der begynder om fire dage, siger Connie Hedegaard, at EU vil acceptere, at lande som USA, Kina og Indien først forpligter sig juridisk til at reducere deres CO2-udslip fra år 2020.

Ifølge Hedegaard vil det være en sejr, hvis landene, som hidtil ikke har deltaget i nogen internationale klimaaftaler, forpligter sig, omend det først bliver med resultater fra 2020.

Men John Nordbo er uenig: -Dét, EU gør, er, at man nærmest udsteder en garanti om, at man ikke behøver forpligte sig de næste ti år, anfører han tl Politiken online.

Når EU nu går efter at få USA, Kina og de andre store CO2-udledere til først at skære i deres udledning fra 2020, vil det blive en sovepude. Ikke kun for dem, men også for EU, frygter han.

– Jeg er frygtelig bange for, at hun med sådan en melding giver en hånd til de kræfter i EU, der ikke strammer op på tingene, siger Nordbo.

I Jyllands-Posten kritiserer flere forskere torsdag også Connie Hedegaards melding. Hvis verden ikke nedbringer CO2-udslippet nu, vil temperaturerne i de ariktiske egne stige med op til ti grader. Det vil ifølge professor Dorthe Dahl-Jensen fra Københavns Universitet få store konsekvenser.

– Resultatet vil blive et meget større klimaskift og øget afsmeltning af isen i verden. Det kan betyde, at vandet i verdenshavene vil stige med op mod halvanden meter inden 2100, siger hun til Jyllands-Posten.