Yemenitisk fotograf tog hjem: Det er min pligt at provokere

Forfatter billede

Af Marianne Lentz (WoMen Dialogue)

Hans fotografier er bandlyst i hjemlandet Yemen. Alligevel insisterer 26-årige Ibi Ibrahim på at lave kunst, der henvender sig til yemenitterne og minder dem om, at deres tilværelse ikke altid har været så indskrænket, som den er i dag. 

Ibi Ibrahims arbejde består af lige dele selvportrætter og portrætter af unge kvinder og mænd, ofte opstillet i monokromatiske kompositioner, der altid synes at anfægte eller rykke ved et traditionelt muslimsk rum.

Derfor er hans værker bandlyst i Yemen. Alligevel er han vendt hjem efter et længere ophold i USA for at skubbe til strukturerne i en kultur, der ifølge fotografen er ensrettet af censur og påbud.

”Jeg forsøger at være en kriger mod censuren. Hvis jeg ikke gør noget, vil intet forandre sig. Jeg føler, at det er min pligt at adressere det,” siger Ibi Ibrahim, da KVINFO fanger ham på en skypeforbindelse fra Dubai.

900 mødte op til første soloudstilling

Repræsenteret af JAMM Gallery i Dubai havde Ibrahim sin første soloudstilling på London Art Fair i marts. Efter blot fem år som praktiserende kunstfotograf er han godt tilfreds:
 
”Første soloudstilling er jo en kæmpe ting. Vi havde ikke forventet, at der ville dukke særlig mange mennesker op, men der kom 900, så det var intenst.”
 
Ibrahim var blevet anbefalet ikke at invitere nogen fra den yemenitiske ambassade i London, fordi ”det ville blive rapporteret”. Et godt eksempel på den censur, der hersker i landet, og som gør det yemenitiske kunstpublikum lette at chokere.
 
”Mine værker bliver anset for at være provokerende. Der er ingen kunstgallerier i Yemen, så folk er ikke vant til at blive udsat for moderne kunst”.

“Derfor bliver det yemenitiske publikum stødt, når de ser mine billeder. Fordi jeg tager noget fra deres egen historie og hverdagsliv og sætter det sammen på en grænseoverskridende måde.” 

Om Ibi Ibrahim

Født 1987 i USA. Vokset op i Yemen, Libyen, Irak og De Forenede Arabiske Emirater, søn af diplomater.

Mens mange af Ibrahims værker er baseret på hans egne erfaringer, tager de samtidig fat om kontroversielle emner, der anses for tabubelagte i det traditionelle, yemenitiske samfund, han kommer fra på sydsiden af Den arabiske Halvø.

Hans arbejde kredser om temaer som seksualitet, køn og tradition og har skabt røre og ophedede diskussioner om de sociale og kulturelle resultater af den udbredte konservatisme, som er vokset støt i landet og regionen de sidste 40 år.

Da han var barn, søgte han tilflugt fra verden i familiens kælder, hvor han kiggede på sort-hvide fotografier af sine forældre. Første gang, han havde et kamera i hånden, vendte han det mod sig selv. Dengang var han 15 år.

I dag bruger Ibi Ibrahim stadig sig selv flittigt i sine fotografier, og det er ganske sigende for hans kunst. Ved at udstille sin egen sårbarhed og seksualitet konfronterer den 26-årige yemenit det samfund, han er vokset op i.

Et samfund, der ifølge Ibrahim er blevet mere konservativt med årene, og hvor kvindekroppen i dag i højere grad end tidligere betragtes som mandens ejendom.

Den glemte dronning

Læs videre på http://www.womendialogue.org/da/magazine/yemenitisk-fotograf-det-er-min-pligt-provokere

Her kan ses et righoldigt udpluk af hans fotografier.

Kilde: Nyhedsbrev fra KVINFO, juni 2014.