Politiske reaktioner på regeringens forslag til besparelser på bistanden

Laurits Holdt

Tirsdagen bød på mange reaktioner på regeringens finanslovsforslag, hvor udviklingsbistanden denne gang spillede hovedrollen. Men en besparelse på 2,9 milliarder kroner er det den største beskæring af udviklingsbistanden nogensinde og reaktionerne har været derefter.

Ikke overraskende er der massiv kritik fra oppositionen i Folketinget.

Men også Venstre-regeringens støtteparti de Konservative er kritiske:

”Det virker ikke gennemtænkt, når regeringen lægger op til at skære så kraftigt i u-landshjælpen, som den gør. Man skal altid kritisk kigge på, hvor man bruger offentlige midler, men at skære så kraftigt i u-landshjælpen på et tidspunkt, hvor antallet af flygtninge i verden stiger på grund af dårlige forhold i deres nærområde, virker selvmodsigende,” siger partiets formand Søren Pape Poulsen.

Partiets stemmer af afgørende for, om denne del af finansloven kommer kan blive vedtaget. Spørgsmålet er, hvor vigtig sagen er for partiet.

Umiddelbart efter folketingsvalget i juni vurderede Globalnys Jesper Søe, at det nok ikke stikker så dybt.

Han skrev bl.a.:

”Vi vil sørge for, at der kommer værdier i dansk politik. De afgørende mandater ligger hos Konservative,” sagde (tidl. minister Brian) Mikkelsen i en tale til partisoldaterne.

MEN: Indgår u-landsmidlerne i de værdier? Næppe. Brian Mikkelsen var i 2010 den, der endte med at lade Venstre og Dansk Folkeparti barbere midlerne ned under de 0,8 procent af BNI, som hidtil havde været de konservatives smertegrænse.

Og to hidtidige bannerførere for partiets u-landsvenlige linje, tidl. udenrigsminister Per Stig Møller og fhv. partiformand Lars Barfoed er væk.

Per Stig genopstillede ikke og forlader dansk politk og Barfoed måtte lide den tort at tabe kampen for at blive genvalgt.

Samtidig lovede den nye partileder, Søren Pape, at hans parti ville føre “borgerlig politik 365 dage om året”, da han mødte partifolket torsdag aften.

Så der er nok ikke ret meget at komme efter dér.

Læs mere: En lussing af dimensioner til dansk udviklingsbistand (19.06.2015)

Hård kritik fra oppositionen

Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov, skrev på Twitter: ”Så er slagtningen af bistanden i gang.”

Og fra den radikale udenrigsordfører Martin Lidegaard lyder der bl.a.:

”Venstre skærer i alt, der rækker ind i fremtiden: Pædagoger, uddannelse, forskning, grøn omstilling og udviklingsbistand. Der er nul visioner. Ingen økonomisk plan. Alle regninger sendes videre til næste generation. Hvis bare dette var udtryk for økonomisk ansvarlighed, kunne man måske forstå hensigten, men forslaget er jo støvsuget for reformer og langsigtet tænkning,” skriver Avisen.dk.

Fra Enhedslistens Eva Flyvholm, der godt nok er forsvarsordfører men udtaler sig på partiets vegne, lyder det bl.a.:

”Mens verden omkring os brænder, og flygtninge banker på vores dør, vil regeringen skære ned på de langsigtede indsatser, der netop kan medvirke til en fredelig og demokratisk udvikling i verdens brændpunkter. Det er ekstremt kortsigtet.”

”Regeringens finanslov skærer dybt i den danske udviklingsbistand. Det rammer bistandsorganisationers muligheder for at hjælpe i fattige lande og underminerer klimaindsatsen, der er afgørende for stabilitet i verden.”

Alternativets finansordfører Josephine Fock mener, at regeringens udspil viser, at den lever i fortiden:

”Finanslovsudspillet er i mine øjne udtryk for en regering, der lever i fortiden, og dermed vil Danmark blive kørt over af fremtiden. Når man skærer i uddannelse og forskning, klima og miljø samt udviklingsbistanden, så giver det et indtryk af en regering, der enten ikke aner, hvad der er på vej, eller decideret handler imod bedre vidende.”

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, kalder forslaget til besparelser på udviklingsbistanden for en afvikling. I en udtalelse på partiets hjemmeside, siger hun bl.a.:

”Afviklingen af udviklingsbistanden er ikke alene usympatisk. Det er et markant svigt i forhold til de målsætninger for udvikling frem til 2030, som regeringen netop har været med til at vedtage i FN. Det er samtidig ufornuftigt og kortsigtet, fordi fattigdom i den grad sender mennesker på flugt. Når vi skærer ned på den egentlige bistand skaber vi altså endnu flere flygtninge i fremtiden. Så er det ikke 160.000 flygtninge Lars Løkke skal forsøge at undgå at tage ansvar for i EU; det bliver millioner. Derfor er det så vigtigt, at vi giver de mennesker et håb om et bedre liv i deres hjemland.”