Kommentar: Rektor vildleder om Cheminova-gift i Brasilien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af journalist og Latinamerika-kender Morten Gliemann
indlæg i Morgenavisen Jyllandsposten onsdag den 29. november 2006

Midt i polemikken om Cheminovas salg af giftstoffet methyl paration som plantebeskyttelsesmiddel i Brasilien kommer meldingen fra rektor ved Aarhus Universitet om, at folk ligefrem vil dø af sult, hvis salget stopper.

Laurits Holm-Nielsen er den 27. november på www.dr.dk citeret for udtalelsen: “Plantebeskyttelsesmidler er giftstoffer, og derfor skal de anvendes forsvarligt, og det mener vi også, de bliver. Hvis man holder op med at sælge stoffet, ryger produktionen, og så dør den lokale, fattige befolkning af sult”.

Som bekendt har Aarhus Universitet aktier i Cheminova, så det bliver ikke rigtig klart, om rektor udtaler sig forretningsmæssigt eller videnskabeligt. Endnu mindre klart er det, hvilke folk der vil dø, hvis eller når salget stopper.

Jeg boede fra 2002 til 2006 i delstaten Bahia i det nordøstlige, fattige Brasilien og arbejdede med indianere, slaveætlinger og jordløse. Ingen af dem sulter eller er i fare for at komme til det.

De er bare fattige, og det faktum udnyttes behændigt af brasilianske politikere og udenlandske selskaber.

Methyl paration bruges i højeste grad på eksportartikler som bomuld og soja og det er jo ikke helt almindelig føde for fattige, lokale brasilianere.

Udtalelsen vidner om manglende information, ja, savner helt enkelt belæg. Den ville ikke holde ret længe ved et brasiliansk universitet, slutter Morten Gliemann.

Kommentaren er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk af forfatteren