Det skal EU arbejde med i 2017: Ny udviklingsstrategi, fornyelse af Afrika-samarbejde og nyt korps af frivillige

387140266_51c130c97c_b
Thomas Jazrawi

26. oktober 2016

EU-Kommissionen har pænt mange ting at håndtere for tiden.

Som eksempler kan man nævne Brexit, fordeling af flygtninge, problemer med at få vedtaget handelsaftalen med Canada og de mange kriser i verden. 

Derfor er det et moderat arbejdsprogram for 2017, som EU’s udøvende institution præsenterede tirsdag. 

“Vi fokuserer på ting, der betyder noget og forbedrer folks liv”, lyder det fra kommissionsformand Jean-Claude Juncker i en pressemeddelelse. 

Programmet rummer flere udviklingstiltag og initiativer, der handler om globale forhold. 

Her er nogle højdepunkter. 

Ny udviklingsstrategi og fornyelse af Afrika-samarbejde

Kommissionen vil meget snart komme med en ny plan for udviklingspolitikken. Den hidtige strategi, kaldet “European Consensus on Development”, er forældet. 

Planen er bygget op om de tidligere mål for udvikling, de såkaldte Millenium-mål, og den rummer et løfte om at hæve udviklingsbistanden til 0,7% af EU’s samlede økonomi i 2015. 

Sidstnævnte løfte blev ikke indfriet. Udviklingsstrategien var i offentlig høring over sommeren, og Kommissionen vil snart offentliggøre et forslag. 

“Som allerede bekendtgjort vil Kommissionen foreslå en fornyet “European Consensus on Development”, som vil knytte vores udviklingspolitik til FN’s Dagsorden 2030 for bæredygtig udvikling (også kaldet FN's verdensmål, red.)”, hedder det i arbejdsplanen. 

Derudover skal EU’s samarbejdsaftale med Afrika og Stillehavsregionen fornyes. Cotonou-aftalen har siden 2000 været grundlaget for udviklingssamarbejde og anden koordinering mellem regionerne, men den udløber i 2020. 

EU-Kommissionen lover snart at præsentere forslag til en fornyet ramme for en kommende partnerskabsaftale. 

Solidaritetskorps af unge europæere

Der er ligeledes et betydeligt initiativ for unge i den nye arbejdsplan. Herunder vil Kommissionen foreslå et nyt, europæisk “solidaritetskorps”. 

Det skal bestå af unge, europæere, som får mulighed for at hjælpe frivilligt i særlige krisesituationer. Forslaget blev præsenteret af Jean-Claude Juncker i den årlige EU-statustale i september. 

“Jeg ønsker dette europæiske solidaritetskorps kørende ved slutningen af året. Og at se de første 100.000 unge europæere deltage i 2020”, lød det i statustalen. 

“Ved frivilligt at deltage i Det Europæiske Solidaritetskorps, vil disse unge mennesker få mulighed for at udvikle deres kompetencer og ikke blot få arbejde, men også uvurderlig menneskelig erfaring”, fortsatte kommissionsformanden. 

“Det Europæsiek Solidaritetskorps” vil officielt blive lanceret ved slutningen af 2016, ifølge arbejdsplanen. 

Ny plan for migration

Derudover er der lagt op til flere andre interesante tiltag i 2017-programmet. 

Et af dem er en ny plan for migration i EU. Det er ikke første gang, Kommissionen udstikker en plan for håndtering af migration, men der har hidtil været stor modstand blandt visse EU-lande. 

Planen for migration går under overskriften “Et Europa, der beskytter sine grænser og leverer en ansvarlig migrationspolitik”. 

En stærkere udenrigspolitisk profil samt opfølgning på klimainitiativer efter vedtagelsen af den nye globale klimaaftale er ligeledes sat på EU’s program for 2017.

Derudover vil EU arbejde videre med en strategi for cirkulær økonomi, som kan reducere den samlede miljøbelastning og dermed være en del af EU's bidrag til FN’s verdensmål. 

Der er masser af andet på programmet for 2017, så der venter endnu et travlt år for EU og dets medlemslande i 2017. 

Læs hele arbejdsplanen i nedenstående link.