Der har dog ved de to sidste afholdte valg i 2008 og 2012 været lokale uroligheder og anklager om valgsnyd. Resultatet af onsdagens valg vil vise, om Ghana vil fastholde sin demokratiske tradition, eller om der vil ske en optrapning af de politiske spændinger.
Kandidaterne
Når ghaneserne på onsdag går til stemmeboksen skal de vælge en præsident og 275 parlamentsmedlemmer.
Der er opstillet syv kandidater til præsidentvalget, heriblandt den tidligere præsident Jerry Rawlings kone Nana Konadu Agyeman Rawlings. Valget står dog reelt mellem den siddende præsident John Mahama fra National Democratic Congress (NDC) og Nana Akufo-Addo fra New Patriotic Party (NPP), som begge er kendte ansigter med lange politiske karrierer bag sig.
De to partier får langt størstedelen af stemmerne, og dermed er Ghana et de facto to-parti system.
John Mahama overtog præsidentposten i juli 2012, da den daværende præsident Atta Mills pludselig døde. Mahama vandt efterfølgende valget i december 2012. Nana Akufo-Addo stiller op til valg for tredje og sidste gang og har tidligere tabt valgene i 2008 og 2012.
Fokus på økonomi
Det er især den økonomiske situation og anklager om korruption der optager vælgerne. Høj arbejdsløshed, stigende priser på dagligvarer og en længerevarende krise i energiforsyningen gør livet svært for mange.
Landet, der eksporterer guld, kakao og olie, har haft en stabil økonomisk vækst i en årrække, og mange håbede, at fundet og eksport af olie ville komme ghaneserne til gode.
Væksten er dog faldet kraftigt de sidste par år, og kombineret med høj inflation og et stigende offentligt underskud synes mange, at det går den forkerte vej. Netop økonomisk vækst og fremgang har været et af hovedtemaerne i valgkampen.
Regeringspartiet National Democratic Congress (NDC) har under sloganet ’Transforming Ghana, Changing Lives’ fremhævet alle de infrastrukturprojekter, der er kommet til i deres regeringsperiode, som for eksempel nye veje.
Partiet har dog været under anklage og beskyldning for en stigende korruption med de offentlige midler.
Oppositionspartiet New Patriotic Party (NPP), der har ry for at være et mere elitært og etniskbaseret parti (med base i akan-gruppen), har ført kampagne under sloganet ’Unite for Change’ med løfte om at vende den økonomiske vækst og skabe flere jobs. Partiet har dog været svækket af interne stridigheder og magtkampe.
Valgkommissionen
Derudover blev der sidste år indsat en ny leder af valgkommissionen, Charlotte Osei, som har haft ansvar for en større omlægning af valgprocedurerne.
Resultatet af valget i 2012 blev underkendt af det tabende NPP, som efterfølgende kørte en sag i Højesteret. I august 2013 blev valget dog endeligt godkendt, men det stod samtidig klart, at der var brug for at stramme op på procedurerne.
Flere sår tvivl ved, om valgkommissionen er kommet i mål med dette arbejde, og nogle betvivler også lederens uafhængighed fra det siddende regeringsparti.
Politisk ideologi?
De to store politiske partier har rødder tilbage til de partier, der opstod ved Ghanas uafhængighed.
National Patriotic Party (NPP) kommer af den såkaldte Danquah-Busia tradition med en konservativ-liberal politisk ideologi.
National Democratic Congress (NDC) bygger videre på traditionen efter Nkrumah og er socialdemokratisk orienteret.
Man kan sætte spørgsmålstegn ved, hvor stor en rolle de politiske rødder og den politiske ideologi spiller i dag. Et land og en regering, der er afhængigt af økonomiske lån udefra, må også indordne sig under den neo-liberale politik der følger med trods rødder i Nkrumahs socialisme.
Alle er enige om, at der vil blive tæt løb mellem kandidaterne fra de to største partier, John Mahama og Nana Akufo-Addo.
Om ghaneserne skal opleve endnu en magtoverdragelse, eller om den siddende præsident skal have endnu en periode, vil fremtiden vise.
I mellemtiden understreger mange politikere og religiøse ledere vigtigheden af et fredeligt valg, og fredag bad præsident Mahama alle kristne, muslimer og andre troende ghanesere om at bede for fred og stabilitet i Ghana.
Læs mere
7 things to understand about elections in Ghana: http://www.africaresearchinstitute.org/newsite/blog/7-things-understand-elections-ghana/
All you need to know about Ghana’s December 7 2016 elections: http://africasacountry.com/2016/11/all-you-need-to-know-about-ghanas-december-7-2016-elections/
Courting Controversies: Ghana’s Electoral Commission under fire ahead of close elections: http://africanarguments.org/2016/10/31/courting-controversies-ghanas-electoral-commission-under-fire-ahead-of-close-elections/
Isaac Owusu Nsiah, Kwame Nkrumah University of Science and Technology, Kumasi
Karen Lauterbach, Center for Afrikastudier, Københavns Universitet