I Etiopiens hovedstad Addis Ababa har titusinder demonstreret deres støtte til centralregeringen i krigen mod oprørerne fra Tigray og udtrykt deres mishag med USA, skriver France24.
USA har bebudet handelssanktioner mod Etiopien, hvis ikke centralregeringen og Tigray folkets Befrielsesfront, TPLF, indgår våbenhvile. FN’s Sikkerhedsråd, den Afrikanske Union og en lang række enkeltlande, blandt dem Danmark, står bag kravet om at indstille kampene.
Etiopiens regering og demonstranterne i Addis Ababas gader har pure afvist tanken, og demonstranternes vrede retter sig både mod kravet om at indstille kampene og mod USAs varslede sanktioner. Centralregeringen satte tidligere på ugen landet i undtagelsestilstand og har opfordret alle våbenføre til at melde sig.
Det skete efter, at TPLF meldte, at bevægelsens militær nu gik mod hovedstaden. Tigrayfolkets Befrielsesfront skal have indgået en alliance med otte andre bevægelser, der er imod ministerpræsident Abiy Ahmeds centralregering, rapporterer Al Jazeera.
Noget Abiy Ahmed betegner som et PR-stunt.
I denne uge har Michelle Bachelet, FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, offentliggjort en rapport, der ifølge hende viser, at der er god grund til at tro, at alle parter i Tigray-konflikten har forbrudt sig mod menneskerettighederne samt mod de internationale regler, der gælder for nødhjælp og flygtninge. Nogle af angrebene kan være krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, siger hun ifølge Guardian.
Protester i Khartoum
Natten til søndag blev barrikaderne igen rejst i Sudans hovedstad Khartoum til to dages civil ulydighedsaktion i protest mod sidste måneds kup. Demonstrationerne faldt sammen med, at repræsentanter for den Arabiske Liga ankom til forhandlinger med de militære ledere.
Demonstranterne kræver en fredelig overgang til civilt styre i Khartoum. Men de, der var troppet op, blev mødt med tåregas og anholdelser ifølge BBC.
På grund af afbrydelser af internettet, var en del mennesker slet ikke blevet informeret om aktionen, så det var især lærerne, der ved undervisningsministeriet viste deres utilfredshed med general Abdel Fattah al-Burhans magtovertagelse, og med at den civile ministerpræsident Abdalla Hamdok fortsat sidder i husarrest.
“Vi stod bare på gaden med vores bannere, men alligevel affyrede politiet tåregas mod os,” siger geografilærer Mohamed al-Amin.
Droneangreb på Iraks ministerpræsident
Kort tid efter at være sluppet uskadt fra et droneangreb, satte Iraks ministerpræsident Mustafa al-Kadhimi sig for bordenden for et møde med sine sikkerhedsfolk for netop at diskutere angrebet.
Angrebet var rettet mod ministerpræsidentens hjem i den beskyttede grønne zone i Bagdad. To ud af de tre droner, der blev brugt, blev ifølge Reuters skudt ned, mens den tredjes sprængladning sårede seks af regeringschefens livvagter.
Der er ingen, der i skrivende stund har påtaget sig skylden, men mistanken retter sig mod iranskstøttede grupper, der tabte stort ved det nylige valg og har undsagt valget. De fleste ledere af partierne har taget afstand fra angrebet.
I fredags udviklede en demonstration, arrangeret af støtter af netop de partier, sig voldeligt og mindst en blev dræbt af politiet.
Sneen lægger sig over Beijing
Mens klimamødet fortsætter i Glasgow har et tidligt snedække lagt sig over Kinas hovedstad Beijing og en stor del af det nordlige Kina.
Temperaturerne faldt til under frysepunktet tidligt søndag, da en koldfront med sne fra vest fik meteorologerne til at varsle 30 centimeter sne og mulighed for snestorm i visse områder.
I Beijing blev motorveje lukket, bus- og togdrift delvist indstillet, og flytrafikken begrænset. Snestormen har passeret, og efterladt i hvert fald arrangørerne af vinter-OL i februar håbefulde. På forhånd har de regnet med at skulle bruge kunstig sne i det sædvanligvis tørre Beijing-område.
Bystyret har meddelt, at der ikke vil blive ryddet sne i de dele af byen, hvor der er tilfælde af Covid-19.
Turistrejser til Syrien
En række europæiske rejsebureauer af den mere eksperimenterende slags udbyder nu turistrejser til Syrien, skriver Deutsche Welle.
Det er først og fremmest bureauer af den type, der også udbyder ture til Nordkorea, Yemen, Somalia, Pakistan og Afghanistan, altså krigsturisme for dem, der gerne vil på en sådan tur.
Et tysk rejsebureau lokker med bibelske byer, gamle kulturer og delikatesser, der får tænderne til at løbe i vand. Et andet understreger at Syrien er ved at vende tilbage til det normale, og at bureauet allerede har udsolgt første tur næste år. Og for eksempel også i Storbritannien og Frankrig er det muligt at booke en oplevelsestur til det krigshærgede Syrien.
Alle rejser starter i Libanons hovedstad Beirut, som der er fly til fra EU-landene, og fortsætter så i bil ind i de regeringskontrollerede områder af Syrien, som er de eneste turisterne må komme til.
Kritikere harmes over, at rejsebureauerne med deres ture er med til at legitimere regimet i Syrien. Stort set alle bureauerne understreger, at de er apolitiske og ser det som en form for kulturudveksling.