Afrika Kontakt: Regeringen støtter aftale med besættelsesmagt

saharawi_kvinde_fisk_marked_vestsahara
Anders Samuelsens forgænger, Kristian Jensen, advarede danske virksomheder om at tænke sig godt om, inden de engagerer sig i det besatte Vestsahara.
Foto: Ane Nordentoft (arkiv)
Forfatter billede

et dansk skib tilbageholdt i Panama, for at sejle med konfliktmineraler fra det besatte Vestsahara. Den danske regerings holdninger kan skabe yderligere problemer for danske rederier," fastslår Morten Nielsen i en pressemeddelelse fra Afrika Kontakt.

Anders Samuelsen og den danske regering støtter et forslag fra EU-Kommissionen, der betyder at EU skal forhandle med besættelsesmagten Marokko, således at de besatte dele af Vestsahara får de samme handelspræferencer som Marokko har med EU.

Samuelsens forgænger advarede

Så sent som i juni 2016 kom den daværende udenrigsminister, Kristian Jensen (V), og Folketinget med et kraftigt vink til danske virksomheder om ikke at engagere sig i Afrikas sidste koloni, Vestsahara, uden at have tænkt sig grundigt om og studeret Folketingets vedtagelser og international lov.

Kristian Jensen stod på Folketingets talerstol og advarede danske virksomheder om at engagere sig i det besatte Vestsahara. En holdning som et helt samlet Folketing støttede op om.

sagde Kristian Jensen ifølge en artikel hos Afrika Kontakt.

Undergraver EU-domstolen

En række danske virksomheder arbejder i det besatte område af Vestsahara.

Det drejer sig bl.a. om vindmølleproducenten Siemens og flere danske rederier, herunder rederiet Ultrabulk, der sejler med konfliktmineraler fra de besatte områder.