Afrikas energileverandører skal satse på solenergi – ellers forsvinder kunderne

gettyimages-1204199163
Små, bærbare solceller er allerede udbredt i mange afrikanske lande, men solcellesystemer, der kan dække et helt hjems elektricitetbehov, er stadig for dyrt for de fleste.
Foto: Giles Clarke/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

16. august 2020

Der er masser af sol i Afrika. Sol nok, skulle man mene, til at forsyne hele kontinentet – og mere til – med elektricitet. Men Afrika er slet ikke gearet til at håndtere den bæredygtige energiform; i 2013 var kun en procent af Afrikas samlede elproduktion lavet på sol- og vindenergi.

Hvis ikke de afrikanske netoperatører – altså dem, der sørger for transporten af energiformer fra producent til forbruger – omstiller sig og inkluderer solenergi i deres portefølje, kan det give bagslag, advarer Africa Solar Industry Association (sammenslutningen for solenergiindustrien i Afrika).

”Ved at afskrive solenergi kan de nationale forsyningsselskaber skabe sig et nyt problem: at miste deres pålidelige kunder,” siger foreningens direktør, John van Zuylen, til The Africa Report.

Stort potentiale
Ifølge en rapport, udgivet af den franske tænketank Institut Montaigne i januar i år, havde 1.06 milliarder mennesker i 2016 ikke adgang til elektricitet. Over halvdelen – 56 procent – var afrikanere. Hvis intet bliver gjort, advarer rapporten, vil det tal stige til 95 procent i 2040.

Antallet af afrikanere, der lever uden strøm, hænger til dels sammen med, at elektricitet er dyrt syd for Sahara. Faktisk er prisen for produktionen af strøm i Afrika op til fem gange højere end det globale gennemsnit.

Der er altså kæmpe potentiale i Afrika for solenergi, som mange steder i verden allerede er billigste energiform, fortæller van Zuylen. Det kræver bare, at både produktionen og forsyningsnetværket følger med.

Fraregnet Sydafrika, er kun 10 solanlæg, der er kraftige nok til at dække det årlige elforbrug for 30.000 mennesker, koblet op på forsyningsnet syd for Sahara – og de nationale forsyningsnet er ofte i ringe forfatning og med begrænset kapacitet. 

Et eksempel på et land, der er ved at tilpasse sig, er Senegal, som ifølge The African Report netop har fjernet moms på alle solenergiprodukter. Det er et led i det vestafrikanske lands mål om, at alle senegalesere skal have adgang til strøm i 2025. Et andet element er, at Senegals strøm fremover skal komme fra flere forskellige kilder – heriblandt sol-, vind- og vandenergi.