Alternativet vil hæve udviklingsbistanden til én procent af BNI

afrika_vand_klima
Bistandskronerne gør større nytte ude i verden, mener Alternativet.
Foto: Pernille Bærendtsen
Forfatter billede

Danmark er den største enkeltmodtager af dansk udviklingsbistand, skriver flere medier. En stadig større del af den danske udviklingsbistand forlader aldrig Danmark, men bliver brugt til at finansiere modtagelse af flygtninge og asylansøgere i Danmark.

Det vil Folketingets nyeste parti, Alternativet, gøre op med, skriver partiet i en pressemeddelelse.

Pengene gør større nytte ude i verden

Alternativet foreslår, at der sættes et loft for, hvor stor del af udviklingsbistanden, der bliver brugt i Danmark.

Samtidig vil partiet øge udviklingsbistanden til én procent af BNI, hvilket Danmark tidligere har bidraget med.

S vil ikke afgive løfter

Alternativet mener, at det eksempelvis kunne gøres ved at beslutte, at mindst 0,7 procent af BNI bliver brugt på ren udviklingsbistand ude i verden. I dag giver Danmark 0,71 procent af BNI til udviklingsbistand, men omkring 30 procent af bistanden bruges herhjemme.

Hos Socialdemokraterne vil partiets ulandsordfører, Mette Gjerskov, ikke love, at en rød regering vil bruge mere af bistanden på udvikling og mindre på flygtninge.

I England og Tyskland medregnes udgifter til flygtninge og asylansøgere ikke i den samlede opgørelse over, hvor stor en del af BNI, der bliver brugt til udviklingsbistand.

Alternativet foreslår, at man overvejer en lignende opgørelsesmetode i Danmark, så det bliver mere gennemsigtigt, hvor meget Danmark faktisk bidrager med i ude i verden.

OECD drøfter i denne uge, om man må bruge mere af ulandsbistanden til asyl i hjemlandet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.