Amnesty: DR Congo bør genåbne lukket internet efter omstridt valg

kabila_sydafrikas_regering
Valget i DR Congo skal finde en afløser for præsident Joseph Kabila.
Foto: Sydafrikas regering (officielt foto/arkiv)
Forfatter billede

DR Congo afventer i stor spænding og nervøsitet resultatet af søndagens valg, der var præget af store uregelmæssigheder såsom lukkede valgsteder, vold, tekniske udfordringer og ikke mindst myndighedernes kontroversielle beslutning om at udelukke over en million vælgere fra at stemme i de ebola-berørte områder. Disse områder støtter traditionelt oppositionen mod præsident Joseph Kabila.

Internet er der ikke noget af til at finde nyheder om valget. Mandag besluttede myndighederne at lukke for internet og sms-tjenester i hele det store afrikanske land. Den mest benyttede udenlandske radiostation, Radio France Internationale (RFI), kunne man heller ikke høre længere. Og dagen efter forsvandt det tv-signal, der gjorde det muligt at se Canal Cango og Canal Kin, to tv-stationer der tilhører oppositionskandidaten Jean-Pierre Bemba.

Resultatet er ventet på søndag, en uge efter valget. Men der kan komme til at gå længere tid på grund af ”logistiske problemer”, oplyser landets valgkommission, CENI.

Den katolske kirke i DR Congo siger ellers torsdag ifølge flere internationale medier, at den har fået oplysninger om, hvem der har vundet valget, og at myndighederne har resultatet klar, men bare ikke vil oplyse det.

Amnesty: Et angreb på ytrings- og mediefriheden

De seneste lukninger af medier har fået Amnesty International til at reagere og kræve, at regeringen genetablerer forbindelsen til omverdenen.

”Myndighederne i DR Congo må omgående genåbne alle medier og alle blokerede kommunikationskanaler. Folk skal have lov til frit at tilgå og udveksle information, også på nettet, mens de venter på valgresultaterne. Dette angreb på ytrings- og mediefrihed risikerer at forværre en allerede spændt og ustabil siatution,” siger Amnesty Internationals direktør for Østafrika, Afrikas Horn og De Store Søer, Joan Nyanyuki.

”Nu mere end nogensinde har det congolesiske folk brug for forsikringer om, at myndighederne reelt forpligter sig til at respektere menneskerettighederne og lader folk få oplysninger fra diverse kilder, og at kommunikere frit er en del af det,” lyder det fra Amnesty.

Valgets vinder skal afløse den nuværende præsident, Joseph Kabila, der har hersket i 18 år efter at have vundet to stærkt kontroversielle valg, Han afviste at træde tilbage i 2016, da hans seneste valgperiode udløb.