Amnesty: Hundredvis forsvinder og tortureres i Egypten

egypten_tahrir_pladsen_231112
Forfatter billede

Studerende, politiske aktivister, demonstranter og medlemmer af Det Muslimske Broderskab forsvinder sporløst i den egyptiske stats varetægt. Sågar børn helt ned til 14 år bliver sporløst væk.

I gennemsnit bliver tre til fire mennesker dagligt taget med, når svært bevæbnede mænd under ledelse af officerer fra sikkerhedsstyrken NSA stormer deres hjem. Mange tilbageholdes i flere måneder ad gangen og har ofte bind for øjnene og håndjern på i hele perioden.

De egyptiske myndigheder har gentagne gange benægtet, at de tvungne forsvindinger finder sted i landet, men Amnestys rapport leverer stærke beviser for det modsatte.

Tvungne forsvindinger og tortur

Det gamle styres hemmelige politi

Siden Magdy Abd el-Ghaffar blev udnævnt indenrigsminister i marts 2015, har der har været en klar stigning i antallet af tvungne forsvindinger i Egypten. Han har tidligere været ansat i det statslige hemmelige politi Ssi, der blev berygtet for menneskerettighedskrænkelser under tidligere præsident Hosni Mubaraks styre. SSI blev opløst efter opstanden i 2011 og omdøbt til NSA.

På et tidspunkt sagde hans forhørsleder ifølge Amnestys rapport:

En anden officer advarede Islam Khalil om, at tiden var inde til at sige de sidste bønner. Samtidig gav officeren ham elektriske stød.

Kontorerne ligger ironisk blot en kort gåtur fra Kairos ikoniske Tahrir-plads, hvor tusinder gik på gaden for fem år siden for at protestere mod den tortur og brutalitet, Mubarak-sikkerhedsstyrkerne stod bag.

Tahrirpladsen i Kairo i februar 2011, hvor millioner af egyptere gik på gaden med krav om flere frihedsrettigheder.


Foto: Ane Nordentoft (arkiv)

Toppen af isbjerget

Da den italienske studerende Giulio Regeni forsvandt og senere blev fundet død i Kairo i februar 2016, var det med tegn på tortur på kroppen. Drabet fik international opmærksomhed og blev omtalt i medier over hele verden.

De egyptiske myndigheder har gentagne gange nægtet at kende noget til hans forsvinden og drab, men Amnesty Internationals rapport fandt, at der er ligheder mellem italienerens kvæstelser og de sår, der kan ses på egyptere, som døde i forvaring. Det antyder ifølge Amnesty, at hans død kun er toppen af isbjerget, og kunne være en del af en bredere mønster af tvungne forsvindinger, som NSA og andre efterretningstjenester står bag i hele Egypten.

Rapporten opfordrer også præsident al-Sisi til hurtigst muligt at nedsætte et uafhængigt undersøgelsesudvalg til at undersøge alle påstande om tvungne forsvindinger, tortur og anden mishandling af anholdte.

Læs hele rapporten hos Amnesty International