Arabiske stater angriber oprørere i Yemen

Laurits Holdt

Konflikten i Yemen, hvor shiamuslimske oprørere har væltet landets USA-støttede præsident, er eskaleret efter en gruppe lande med Saudi Arabien i spidsen har indledt flyangreb på oprørerne, der menes at være støttet af Iran.

En koalition af primært arabiske stater med Saudi Arabien i spidsen har onsdag aften indledt luftangreb mod de såkaldte Houthi-oprørere i Yemen. Oprørerne væltede Yemens USA-støttede præsident Abd Rabbuh Mansur Hadi i februar 2015.

Fra Yemens sundhedsministerium, der kontrolleres af oprørerne, lyder det at 18 civile er blevt dræbt og 24 såret, skriver Al-Jazeera.

Koalitionen består af landene i Den arabiske Golfs samarbejdsråd, en regional organisation, der har Saudi Arabien, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar og De forenede arabiske emirater som medlemmer, samt Jordan og Marokko.

Egypten og Sudan støtter aktionen og Pakistan overvejer angiveligt at slutte sig til.

Målet med den militære aktion er at støtte og forsvare Yemens lovlige regering, siger Saudi Arabiens ambassadør i USA ifølge Al-Jazeera.

En talsmand for oprørerne i Yemen siger til Al-Jazeera, at angrebet er en krigserklæring mod landet.

Fra Iran kommer der hård kritik at de militære angreb. En regeringstalsmand kalder det en USA-støttet aggression.

Flere lande, heriblandt, Saudi Arabien og USA har beskyldt Iran for at støtte Houthi-oprørerne, der ligesom et flertal af iranerne er shia-muslimer. Det afvises dog af den iranske regering.

Fra USA lyder det, at landet ikke indgår direkte i den militære aktion men støtter den med logistiske og efterretningsmæssige midler.

Læs mere om Houthi-oprørerne på Wikipedia.