BankSlave fra Kenya sprayer for fred

BankSlave er aktuel på Gotham Gallery
Forfatter billede

PORTRÆT: Graffitikunstneren BankSlave fra slumområdet Kibera er lidt af en sensation. Lige nu er han aktuel på udstillingen Street Art on the Run på Gotham Gallery i København, og to af hans kunstværker er allerede på danske hænder.

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger, kulturredaktør U-landsnyt.dk.

Første gang jeg mødte BankSlave, sad han lidt stille og fortumlet efter en lang flyrejse i min stue og indtog sit første måltid på dansk grund. I lang tid havde hans navn stået på tavlen i køkkenet, men nu var han her endelig: Den store graffiti-kunstner fra slummen uden for Nairobi.

Og i løbet af de uger vi delte adresse, lærte jeg BankSlave at kende som en dedikeret og talentfuld kunstner, der afbrød sine lange eftertænksomme øjeblikke med store smittende smil – og med sin gribende historie.

-Jeg kender folk i Kibera
”Jeg har altid ønsket, at min kunst ville blive set af en masse mennesker eller et publikum, der ikke kan se kunst på gallerierne,” fortalte BankSlave mig en råkold efterårsdag ved Valby Kulturhus. BankSlave er født og opvokset i Kenyas største slumområde Kibera, og det er her, han maler og finder inspiration.

BankSlave rejste til Danmark i starten af oktober sammen med sine kenyanske kunstner-kollegaer Ashif Malamba og Otieno Gomba for at afholde workshops for danske børn og unge under Center for Kultur og Udviklings ungdomsprogram Verdensbilleder i Bevægelse.

Det var BankSlaves danske kolleger gadekunstner Rasmus Nielsen og graffitikunstner Brandon JuseOne Lewis, der havde spottet ham tilbage i foråret, hvor de to danskere rejste til Kenya for at møde kunstnere til at holde workshops sammen med.

BankSlave og Brandon JuseOne Lewis i Kibera. Foto: Torben Nissen

Sådan fik BankSlave mulighed for at besøge danske skoler, klubber og institutioner og fortælle de unge, hvordan han bruger kunst som våben mod den uretfærdighed, han oplever i Kenya. Og så naturligvis skabe kunst sammen med de mange børn og unge.

Deres fælles værker – med kærlige hilsner fra Kenya – kan stadig ses på vægge, mure og containere fra Amager til Børkop.

BankSlaves kunst hænger også på Center for Kultur og Udvikling, hvor han bl.a. malede under Kulturnatten, og på Gotham Gallery i København. To af hans værker er ad den vej kommet på danske hænder.

Kunst for fred
BankSlave er rundet af det samfund, han lever i og ønsker at lave om. Efter urolighederne i kølvandet på valget i 2007 greb BankSlave til spraydåserne:

”Jeg når mange mennesker med min kunst, og de kan relatere til den, fordi jeg er inspireret af vores samfund.”

”Der, hvor jeg malede mine kunstværker, begyndte folk at rydde op. Og der, hvor der før var dynger af affald, blev der plantet grøntsager og endda blomster,” berettede han stolt. Og han har god grund til at være stolt, for med sine ofte skarpe replikker til den ofte voldsomme politiske virkelighed i Kenya viser han stort mod.

”En nat malede jeg sammen med nogle venner et stort maleri, der forestillede gribbe – som et billede på de korrupte politikere i Kenya. Politiet fulgte med, men greb heldigvis ikke ind,” fortalte BankSlave. Men det er ikke helt ufarligt at være politisk i sin kunst, når man lever i Nairobis udkant, hvor politiet ofte trækker våben, og spændingerne kan være voldsomme.

Nu forbereder han sig til næstkommende valg, der finder sted i foråret. Han vil med sin kunst og sine budskaber gøre sit, for at valget bliver afviklet fredeligt, så der ikke bryder kampe som dem i 2007 ud mellem Kiberas indbyggere og politiet.

Graffiti-sensation
Igennem de sidste år har BankSlave opnået international anerkendelse og har bl.a. medvirket i den prisvindende franske dokumentarfilm Défense D’Afficher. Under sine workshops for Center for Kultur og Udvikling malede han sig også ind i mange unges hjerter – han hjalp gerne små piger med at styre en spraydåse og sætte sin signatur på de store værker.

Mens han var i Danmark – ”et mekka for inspirerende graffiti,” som han sagde – fik han solgt to af sine værker.

Efter to intensive uger med workshops, udstillingsforberedelser på Gotham Gallery og møder med venner og bekendte i Danmark og nabolandene kunne han vende tilbage til slummen rig på oplevelser og med ryggen ranket.

Og det var en glad mand, der en tidlig efterårsmorgen forsvandt rundt om hjørnet med alt for meget bagage og hånden hævet til en sidste hilsen.

BankSlaves kunst kan stadig ses på Gotham Gallery, der holder sin anden åbning med nye værker af Rasmus Nielsen og Brandon JuseOne Lewis, lørdag. Her vil BankSlave være med via internettet fra Kibera.

Street Art on the Run:
Lørdag den 17. november med artist talk live fra Kibera, spoken word v. Tina Mweni (DK/Kenya) og et lille glas fra kl. 15 til 19 i Gotham Gallery, Ravnsborg Tværgade 3B, 2200 København N

Udstillingen kan ses 17. – 30. november, åbent onsdag-fredag kl. 12-17, lørdag kl. 12-15 og efter aftale.

Kontakt og yderligere oplysninger: Juse One, a.k.a. Brandon Lewis, telefon +45 3074 4165 http://juseone.com / [email protected]